Mountownia 08.11.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam,Czy da się spiąć sensownie w jedną instalacje 2 kotły?Jeden z nich to IMMERGAS VICTRIX ZEUS 20-27 MOC KOTŁA kW 4,7-23,5 Palnika kW 5-24, Co+ woda użytkowa.drugi jeszcze nie zakupiony będzie na paliwo stałe węgiel + drewno (w firmie jest dużo palet do palenia) Budynek (podpiwniczony z użytkowym poddaszem) w którym zainstalowany jest kondensat jest rozbudowywany. Kubatura pomieszczeń rośnie przeszło dwukrotnie. Jak wynika ze wstępnych obliczeń zainstalowany kocioł jest zbyt mały aby poradzić sobie z ogrzaniem całości.Więc trzeba będzie dostawić drugi kocioł, na paliwa stałe. W istniejącej kotłowni (kotłownia=kocioł wiszący w dużej łazience) nie chcemy umieszczać drugiego kotła (spokojnie zmieści się duży zasobnik wody 300 litrów). Nowa kotłownia znajduje się w nowej części budynku w odległości około 30 metrów od istniejącej kotłowni. Czy jest możliwe żeby:1 połączyć oba kotły w jedną instalacje?2 skonfigurować kotły tak żeby głównym kotłem był ten na paliwa stałe a kondensat odpalał się wtedy gdy tamten nie pracuje.3 zainstalować zbiornik wody użytkowej i ogrzewać go kotłem na paliwo stałe4 mieć możliwość podłączenia kolektora słonecznego do ogrzewania wody użytkowej. Zastanawiam się czy to wszystko ma sens i czy nie jest zbyt trudne w realizacji, i czy jest uzasadnione ekonomiczne? Byłem pytać w firmie instalacyjnej powiedzieli mi że to nie ma sensu i żebym kupił większy piec kondensacyjny do niego zasobnik wody i w to kolektory podłączył. Teraz to nie wiem co zrobić, może instalacja z dwoma kotłami to nie najlepszy pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mountownia 09.11.2010 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Raczej nie. Teraz jest 100 m2 dołu (sklep) plus 100m2 (mieszkanie strych). Dobudowa to 230 m2 wysokość w magazynie 5m.Izolacja starego budynku w miarę styropian 12-15 cm dach 25 cm z głową wszystko. Nowy budynek 15 m styropian ściana niestety dach poliuretanowa płyta warstwowa 12 cm. najgrubsza jaką znalazłem. do tego na 100 m2 magazyn 5m robi dużą przestrzeń. No i na dodatek do rozebrania stodoła i stały transport jednorazowych palet drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts