Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podmurówka z cegły szamotowej

Recommended Posts

witam

w związku z posiadaną zbędną cegłą szamotowa w pewnej ilości zastanawiam się

jak ją wykorzystać i stąd moje pytanie:

1) mam postawiony SSO domku otwory na okna są większe o kilka centeymetrów niż

w okna przewidziane w projekcie, czy szamotówka nadaję sie do nadmurowania na porotherm

pod przyszłe okno,czy nie jest zbyt krucha i w czasie wiercenia w niej otworów pod kotwy nie będzie

pękać i kruszyć się?

2) znajomy wykorzystał do ogrzewania podłogowego stare 2cm płytki szamotowe kładąc je między

poprowadzone płytki, i mówi że dzięki temu po ostygnięciu wody w rurkach szamoty jeszcze długo oddają

zakumulowaną energię cieplną i podłoga jest dużej ciepła w porównaniu z ogrzewaniem tylkozalanym w wylewce

co o tym sądzicie??

pozdrawiam

Gość Konto usunięte_12*
co o tym sądzicie??

Proponuję wykorzystać tę "szamotówkę" do wymurowania paleniska wędzarki lub suszarni grzybów (owoców). Nie słyszałem o tym, aby używano jej jako materiału konstrukcyjnego. Z tego, co widziałem, zawsze towarzyszyła innym materiałom budowlanym (np. cegle) jako jej osłona termiczna.

Zostaw sobie taką cegłę do innych zastosowań np. grill czy wędzarnia w ogrodzie czy wszelkiego rodzaju inne paleniska. Jak masz dużo to lepiej sprzedaj do składu budowlanego albo sąsiadowi. Jeżeli chodzi o zastosowania przez Ciebie podane to doświadczenia nie mam ale ja bym nie stosował tam szamotu.

Witam!

Musisz wziąć pod uwagę to, że cegła szamotowa ma dość wysoką przewodność cieplną - 2 do 3 razy wyższą od cegły czerwonej (ok. 1,5 W/mK). Przy otworach okiennych może mieć to duże znaczenie.

Poza tym szamot jest dobrym i stabilnym materiałem konstrukcyjnym, wytrzymałość na ściskanie ok. 30 MPa. Jego wadą jest też duża nasiąkliwość, eliminująca go w miejscach narażonych na zamakanie.

Pozostawiony "goły" na zewnątrz traci też z czasem dekoracyjny wygląd - płowieje.

Pozdrawiam

P.S.

Dopiszę jeszcze, że często "po ludziach" krąży cegła "szamotowa", która szamotem nie jest. Jeżeli byłaby to np. cegła izolacyjna, to mogłaby się nawet nadać.

Edytowane przez Wojtek_796

2) znajomy wykorzystał do ogrzewania podłogowego stare 2cm płytki szamotowe kładąc je między

poprowadzone płytki, i mówi że dzięki temu po ostygnięciu wody w rurkach szamoty jeszcze długo oddają

zakumulowaną energię cieplną i podłoga jest dużej ciepła w porównaniu z ogrzewaniem tylkozalanym w wylewce

co o tym sądzicie??

pozdrawiam

Zwiększanie bezwładności ogrzewania podłogowego może mieć sens gdy palimy w kotle okresowo i nie mam bufora. Ale gdy mamy kocioł gazowy, to należy dążyć do jak najmniejszej bezwładności i wtedy ten szamot nie jest pożądany.