jack77w 08.11.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 witamw związku z posiadaną zbędną cegłą szamotowa w pewnej ilości zastanawiam sięjak ją wykorzystać i stąd moje pytanie: 1) mam postawiony SSO domku otwory na okna są większe o kilka centeymetrów niż w okna przewidziane w projekcie, czy szamotówka nadaję sie do nadmurowania na porothermpod przyszłe okno,czy nie jest zbyt krucha i w czasie wiercenia w niej otworów pod kotwy nie będzie pękać i kruszyć się? 2) znajomy wykorzystał do ogrzewania podłogowego stare 2cm płytki szamotowe kładąc je między poprowadzone płytki, i mówi że dzięki temu po ostygnięciu wody w rurkach szamoty jeszcze długo oddają zakumulowaną energię cieplną i podłoga jest dużej ciepła w porównaniu z ogrzewaniem tylkozalanym w wylewce co o tym sądzicie??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.11.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 co o tym sądzicie?? Proponuję wykorzystać tę "szamotówkę" do wymurowania paleniska wędzarki lub suszarni grzybów (owoców). Nie słyszałem o tym, aby używano jej jako materiału konstrukcyjnego. Z tego, co widziałem, zawsze towarzyszyła innym materiałom budowlanym (np. cegle) jako jej osłona termiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cinas 08.11.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Zostaw sobie taką cegłę do innych zastosowań np. grill czy wędzarnia w ogrodzie czy wszelkiego rodzaju inne paleniska. Jak masz dużo to lepiej sprzedaj do składu budowlanego albo sąsiadowi. Jeżeli chodzi o zastosowania przez Ciebie podane to doświadczenia nie mam ale ja bym nie stosował tam szamotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 09.11.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 (edytowane) Witam! Musisz wziąć pod uwagę to, że cegła szamotowa ma dość wysoką przewodność cieplną - 2 do 3 razy wyższą od cegły czerwonej (ok. 1,5 W/mK). Przy otworach okiennych może mieć to duże znaczenie. Poza tym szamot jest dobrym i stabilnym materiałem konstrukcyjnym, wytrzymałość na ściskanie ok. 30 MPa. Jego wadą jest też duża nasiąkliwość, eliminująca go w miejscach narażonych na zamakanie.Pozostawiony "goły" na zewnątrz traci też z czasem dekoracyjny wygląd - płowieje. Pozdrawiam P.S.Dopiszę jeszcze, że często "po ludziach" krąży cegła "szamotowa", która szamotem nie jest. Jeżeli byłaby to np. cegła izolacyjna, to mogłaby się nawet nadać. Edytowane 9 Listopada 2010 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 09.11.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 2) znajomy wykorzystał do ogrzewania podłogowego stare 2cm płytki szamotowe kładąc je między poprowadzone płytki, i mówi że dzięki temu po ostygnięciu wody w rurkach szamoty jeszcze długo oddają zakumulowaną energię cieplną i podłoga jest dużej ciepła w porównaniu z ogrzewaniem tylkozalanym w wylewce co o tym sądzicie?? pozdrawiam Zwiększanie bezwładności ogrzewania podłogowego może mieć sens gdy palimy w kotle okresowo i nie mam bufora. Ale gdy mamy kocioł gazowy, to należy dążyć do jak najmniejszej bezwładności i wtedy ten szamot nie jest pożądany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts