Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie ciąć dachowki? Na dachu czy na dole?

tomasziolkowski

Recommended Posts

W poniedziałek wchodzi na dach dekarz, dachówka Braas Podwójne S grafitowa, barwiona w masie. Dach kopertowy – dużo cięcia. I tu moje pytanie – gdzie przycinać dachówki. Dla czystości pokrycia dobrze aby cięcie odbywało się na dole, jednak większość dekarzy (w tym i ten mój) przycina na dachu. Zastanawiam się czy nie zapaskudzi mi całego dachu tym cięciem? Próbowałem z nim negocjować aby ciąć na ziemi – nie ma szans, twierdzi że wynegocjowana kwota musiałaby drastycznie wzrosnąć gdyby miał schodzić z każdą dachówką na dół.

W skrócie- gdzie przycinać dachówki na dachu czy na ziemi?

Był już o tym cały kłótliwy wątek, chyba też w Wymianie doświadczeń. Musiałbyś poszukać. Ale nie wiem, czy Ci to pomoże, bo zwolenników cięcia na ziemi bylo tylu, co na dachu. Generalnie chodziło o zabezpieczenie folii dachowej.

A jeśli chodzi o zapaskudzenie dachu, o którym piszesz, to jeśli to jest Twoje jedyne zmartwienie, to niech dekarz śmiało tnie na dachu, bo deszcz i tak wszystko zmyje.

• 4 months później...
U mnie cieli na dachu Braas Tegalit też barwiona w masie leży już 3 miesiące i syf nadal jest na dachu trochę mniej niż na początku ale jest. Podobno zejdzie po zimie jak śnieg wyczyści lub można karcher-em podziałać. Co do wzrostu ceny to zrozumiałe.

No właśnie, mam dokladnie to samo. Już po zimie, śnieg zjechał z dachu już parę razy, trochę padało a dach cały czas jest szary. Tak się zastanawiam czy nie kazać dekarzom siknąć go całego karcherem. Zrobiłbym to sam ale się boję że zlecę z dachu

Fachowe ekipy wiedzą, że na dachu nie wolno ciąć dachówek. Cięcie dachówki na dachu pozwala zaoszczędzić czasu który trzeba stracić na transport ciętych dachówek z dachu na rusztowanie i z powrotem. Wszystko wiąże się z cena za wykonanie m2 dachu, może być najlepsza ekipa lecz jeżeli klient się targuje i chcemy mieć pokrycie wykonane za tzw 5 zł za m2, w takim przypadku wykonawcy szukają oszczędności. Reszta można sobie samemu dośpiewać.

Face podeślij zdjęcie kosza który niebyły równany na dachu. Ja tnę dachówkę na dachu na specjalnie przygotowanych stanowiskach które przykręca się do łat, jest bezpieczniej i wygodnie. A jeśli chodzi o zakurzenie to dysponujemy wzwyrzką i myjką, a więc pucuwa i dach się świeci.

U mnie ceramikę Ceraton -a cieli na dachu, mieli skórę (2 lub 3 fartuchy spawalnicze specjalnie zszyte) było to stanowisko cięcia tak pracowali w Niemczech tak pracują w Polsce, szanują materiał inwestora jak również swój czas - nie mam zastrzeżeń - bo mnie się podoba ;)

• 3 weeks później...
W poniedziałek wchodzi na dach dekarz, dachówka Braas Podwójne S grafitowa, barwiona w masie. Dach kopertowy – dużo cięcia. I tu moje pytanie – gdzie przycinać dachówki. Dla czystości pokrycia dobrze aby cięcie odbywało się na dole, jednak większość dekarzy (w tym i ten mój) przycina na dachu. Zastanawiam się czy nie zapaskudzi mi całego dachu tym cięciem? Próbowałem z nim negocjować aby ciąć na ziemi – nie ma szans, twierdzi że wynegocjowana kwota musiałaby drastycznie wzrosnąć gdyby miał schodzić z każdą dachówką na dół.

Wszyscy tniemy dachówki na dachu, było by to trudno nawet wycenić koszt schodzenia z każdą na dół. Przyjdzie deszcz i wymyje pięknie Pani dach. Pozdrawiam

Przecież miejsce cięcia można zabezpieczyć folią lub plandeką a dachówkę po robocie umyć. Ja tnę na rusztowaniu przy okapie ( oczywiście cały zabezpieczony folią przed bezpośrednnim pyleniem) lub w kalenicy. Nigdy nie miałem problemu z brudną dachówką, po montażu zawsze można ją opłukać wodą albo czekac na deszcz.

Nigdy nie spotkałem się, że dach brudny i muszę go umyć po sobie.

heh Panowie...

co Wy chcecie dodatkowo wyceniac i za co dodatkowe pieniadze?

i tak bierzecie kase za wprawienie okna dachowego, zreszta nie mala - w tym jest i jego obrobka

za krycie dachu dwuspadowego bierzecie kwote x a za krycie wielospadu kwote 1,5x - wszystko wiec macie wliczone, w tym ciecie i transport