tomasziolkowski 08.11.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 W poniedziałek wchodzi na dach dekarz, dachówka Braas Podwójne S grafitowa, barwiona w masie. Dach kopertowy – dużo cięcia. I tu moje pytanie – gdzie przycinać dachówki. Dla czystości pokrycia dobrze aby cięcie odbywało się na dole, jednak większość dekarzy (w tym i ten mój) przycina na dachu. Zastanawiam się czy nie zapaskudzi mi całego dachu tym cięciem? Próbowałem z nim negocjować aby ciąć na ziemi – nie ma szans, twierdzi że wynegocjowana kwota musiałaby drastycznie wzrosnąć gdyby miał schodzić z każdą dachówką na dół. W skrócie- gdzie przycinać dachówki na dachu czy na ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 08.11.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Był już o tym cały kłótliwy wątek, chyba też w Wymianie doświadczeń. Musiałbyś poszukać. Ale nie wiem, czy Ci to pomoże, bo zwolenników cięcia na ziemi bylo tylu, co na dachu. Generalnie chodziło o zabezpieczenie folii dachowej.A jeśli chodzi o zapaskudzenie dachu, o którym piszesz, to jeśli to jest Twoje jedyne zmartwienie, to niech dekarz śmiało tnie na dachu, bo deszcz i tak wszystko zmyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cinas 08.11.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 U mnie cieli na dachu Braas Tegalit też barwiona w masie leży już 3 miesiące i syf nadal jest na dachu trochę mniej niż na początku ale jest. Podobno zejdzie po zimie jak śnieg wyczyści lub można karcher-em podziałać. Co do wzrostu ceny to zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 09.11.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Osobiście tnę dachówki po za okapem dachu. Czasami zdarzy się popracować flaxą na dachu ale sporadyczne i uzasadnione przypadki. Nie zamierzam tego zmieniać. Kasuje tyle, że stać mnie na zacinanie dachówki na ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 09.11.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Ja tnę na dachu, kosze docinam na dachu... Nie robiłbym tak gdybym nie miał dmuchawy spalinowej. To sprytne urządzenie zdmuchuje wszystko...pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.11.2010 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Generalnie tnę na rusztowaniu. Jak wykonać "wole oczko" bez szlifowania na dachu? Rozsądny dekarz będzie tak ciął aby chronić krycie wstępne (folię) przed strumieniem pyłu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 11.03.2011 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 U mnie cieli na dachu Braas Tegalit też barwiona w masie leży już 3 miesiące i syf nadal jest na dachu trochę mniej niż na początku ale jest. Podobno zejdzie po zimie jak śnieg wyczyści lub można karcher-em podziałać. Co do wzrostu ceny to zrozumiałe. No właśnie, mam dokladnie to samo. Już po zimie, śnieg zjechał z dachu już parę razy, trochę padało a dach cały czas jest szary. Tak się zastanawiam czy nie kazać dekarzom siknąć go całego karcherem. Zrobiłbym to sam ale się boję że zlecę z dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RVF SERVIS 13.03.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Fachowe ekipy wiedzą, że na dachu nie wolno ciąć dachówek. Cięcie dachówki na dachu pozwala zaoszczędzić czasu który trzeba stracić na transport ciętych dachówek z dachu na rusztowanie i z powrotem. Wszystko wiąże się z cena za wykonanie m2 dachu, może być najlepsza ekipa lecz jeżeli klient się targuje i chcemy mieć pokrycie wykonane za tzw 5 zł za m2, w takim przypadku wykonawcy szukają oszczędności. Reszta można sobie samemu dośpiewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Jednym słowem z g...a bata nie ukręcisz. A tak z ciekowości: od jakiej ceny za m2 dekarze tną na ziemi, a poniżej ilu obowiązkowo na dachu - jakieś doświadczenia własne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.03.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 pie...enie kotka za pomoca mlotka od kiedy to na dachu sie tnie dachowke szlifierkaa najlepsza wymowka ze na ziemi ale za doplata partacze podziurawia membrane poza dach ich albo na pietro na balkon do tego za darmo - od metra maja placone nie od kilometra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.03.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Można pokusić się o wycenę ; Trzeba zatrudnić człowieka , który kursowałby góra-dół = 250 dniówka . Spowolnienie prac = + 20 % całości. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 16.03.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Face podeślij zdjęcie kosza który niebyły równany na dachu. Ja tnę dachówkę na dachu na specjalnie przygotowanych stanowiskach które przykręca się do łat, jest bezpieczniej i wygodnie. A jeśli chodzi o zakurzenie to dysponujemy wzwyrzką i myjką, a więc pucuwa i dach się świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.03.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 W skrócie- gdzie przycinać dachówki na dachu czy na ziemi? U mnie ceramikę Ceraton -a cieli na dachu, mieli skórę (2 lub 3 fartuchy spawalnicze specjalnie zszyte) było to stanowisko cięcia tak pracowali w Niemczech tak pracują w Polsce, szanują materiał inwestora jak również swój czas - nie mam zastrzeżeń - bo mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.03.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 I to jest sensowne podejscie - wy szanujecie moje pieniądze wydane na membranę i dachówki, ja szanuję wasz czas i nie wymagam cięcia na dole . Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.03.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Montując karpiówkę na nokach tnę maszyną na wodę na rusztowaniu. Zero pyłu. Po montażu dach myty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henter2 01.04.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 W poniedziałek wchodzi na dach dekarz, dachówka Braas Podwójne S grafitowa, barwiona w masie. Dach kopertowy – dużo cięcia. I tu moje pytanie – gdzie przycinać dachówki. Dla czystości pokrycia dobrze aby cięcie odbywało się na dole, jednak większość dekarzy (w tym i ten mój) przycina na dachu. Zastanawiam się czy nie zapaskudzi mi całego dachu tym cięciem? Próbowałem z nim negocjować aby ciąć na ziemi – nie ma szans, twierdzi że wynegocjowana kwota musiałaby drastycznie wzrosnąć gdyby miał schodzić z każdą dachówką na dół. W skrócie- gdzie przycinać dachówki na dachu czy na ziemi? Wszyscy tniemy dachówki na dachu, było by to trudno nawet wycenić koszt schodzenia z każdą na dół. Przyjdzie deszcz i wymyje pięknie Pani dach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodeek 02.04.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Przecież miejsce cięcia można zabezpieczyć folią lub plandeką a dachówkę po robocie umyć. Ja tnę na rusztowaniu przy okapie ( oczywiście cały zabezpieczony folią przed bezpośrednnim pyleniem) lub w kalenicy. Nigdy nie miałem problemu z brudną dachówką, po montażu zawsze można ją opłukać wodą albo czekac na deszcz.Nigdy nie spotkałem się, że dach brudny i muszę go umyć po sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 04.04.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 heh Panowie...co Wy chcecie dodatkowo wyceniac i za co dodatkowe pieniadze?i tak bierzecie kase za wprawienie okna dachowego, zreszta nie mala - w tym jest i jego obrobkaza krycie dachu dwuspadowego bierzecie kwote x a za krycie wielospadu kwote 1,5x - wszystko wiec macie wliczone, w tym ciecie i transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 04.04.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Ktoś kto nie spróbował i nie wie jak zacinać dachówki na dole to napewno będzie się drapać po głowie . Wszyscy którym pokazałem jak zacinać dachówkę na dole przestali zacinać na dachu bo na dole jest szybciej,wygodniej,nie ma syfu na dachu itp. Po skończonej robocie nie myje dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts