santropez 08.11.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam Sytuacja wygląda następująco: budynek postawiony z suporeksu gr. 24 cm, ocieplony 10 cm warstwą wełny na zakładkę 5+5, na to wiatroizolacja Sd=0,12m, brak szczeliny wentylacyjnej i na to deska elewacyjna pozioma. Na ścianie przylegającej do łazienki na powierzchni zew. wełny a przed wiatroizolacją wykrapla się duża ilość pary powodując że wełna jest mokra. Wentylacja w łazience grawitacyjna z wentylatorem podłączonym do włącznika światła. Ściany wew. łazienki nie pokryte folią w płynie, płytki na 2/3 wysokości ściany, reszta pomalowana farbą akrylową.Na moje oko laika widzę kilka błędów ale jestem ciekawy opinii osób z wiedzą w tym temacie. Z informacji które udało mi się wyczytać wiem że patrząc od zewnątrz powinna być szczelina wentylacyjna pomiędzy wiatroizolacją a deską elewacyjną, folia powinna być o większej paraprzepuszczalności, ściana od wewnątrz powinna być możliwie odcięta od wilgoci czyli lepsza wentylacja, uszczelnienie ściany. Pytanie brzmi czy to są rzeczy które potrzeba rzeczywiście wykonać, co jest jeszcze konieczne i czy dołożenie np kolejnych 5 cm wełny coś pomoże czy tylko nie zaszkodzi i nie wpłynie na rozwiązanie problemu z mokrą wełną.Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna S 16.11.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 czy dołożenie np kolejnych 5 cm wełny coś pomoże czy tylko nie zaszkodzi i nie wpłynie na rozwiązanie problemu z mokrą wełną. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc Mokra wełna mineralna traci swoje właściwości termoizolacyjne. Najpierw należy rozwiązać problem z wilgocią w przegrodzie. Potem sprawdzić w jakim stanie jest dotychczasowa izolacja - czy ciągły kontakt z wilgocią nie spowodował rozwoju pleśni (wówczas należy zdemontować tą warstwę wełny i położyć nową, suchą). Dodatkowa warstwa wełny mineralnej, położona na tą, która w tej chwili jest mokra nie przyniesie rozwiązania problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sentralix 18.11.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Wentylator powinien pracować ciągle by móc usunąć wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts