Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za robocizne dachu??????

tysia623

Recommended Posts

Ale kto mówi o partaczach i o oszczędzaniu...ja przedstawiam sytuacje jak istnieje na naszym rynku i tłumaczę dlaczego dekarz pracują za mniejsze stawki...a jak pracuje za mniejsze to sam kombinuje z podatkami...to samo się nakręca

Nie piszcie że dekarz bez działalności to partacz i później szukasz wiatru w polu...Bo tak nie jest. Rynek tak niestety ukształtował nam branże budownictwa że gdyby nie kredyty to nikt nie chciałby tej faktury...bo i po co...a faktura nie jest jedynym dowodem na wykonanie dachu przez wykonawcę. Można śmiało spisać umowę...wykonawca może dać gwarancje. A dekarz który działa na rynku lokalnym X lat nie będzie partaczył bo zależy mu na dobrej opinii...A gdy zdarzy się jakiś przeciek poprawia bez słowa...A przynajmniej brygady z którymi ja współpracuję....I wiem że robią wszystko według jak najlepszej wiedzy, by nie tracić czasu na ewentualne poprawki a zająć się kolejnymi zleceniami

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy ja mógłbym zupełnie odwrócić tok myślenia i napisać, że sytuacja taka jest na naszym rynku, dlatego, że dogadujemy się z dekarzami? A gdyby każdy chciał mieć fakturę lub paragon to też by tak było? A czemu bierzesz paragon idąc po buty do sklepu? Przecież ten sklep też nie zniknie z dnia na dzień pewnie...

Pomijając kwestie gwarancyjne bo jak napisałem nie ma z tym problemów...chyba że ekipa pochodzi nie wiadomo skąd i pracuje tu sezonowo.

A paragon bierzesz dla tego że nie zrobi Ci różnicy czy go weźmiesz czy też nie czyli i tak Vat musisz zapłacić.

A jak od wykonawcy nie weźmiesz papierka to nie płacisz dodatkowo 7%.

Jestem przekonany że jakby buty bez paragonu kosztowały taniej duża część ludzi korzystałaby z tego... :)

Ja absolutnie nie twierdzę że to jest dobre podejście do tematu....też chciałbym aby wszystko było uczciwie i od początku do konca zrobione jak należy...Ale u nas jest jeszcze tak mentalność społeczna...jak ktos zakombinuje to się cieszy że taki zaradny jest...

Może w następnych pokoleniach coś sie zmieni...

A przede wszystkim tak jak napisałem jak potencjalny klient bedzie uczciwie wynagradzany za pracę to może wtedy bedzie uczciwie płacił ze pracę którą on zlecił....

Edytowane przez photos

Myślę, że to nie miejsce na takie społeczne rozważania ostatecznie. Akurat moje podejście jest proste, chciałbym wymagać i płacę, aczkolwiek życie w różny sposób to weryfikuje. Zgadzam się też, że dach w domu to bardzo, bardzo ważna rzecz, a jednocześnie może być najlepszą ozdobą. Za samą robociznę (więźba, rynny, okna, dachówka, membrana, łaty itp) płacę 110 brutto/m2.

... szef płaci mi powiedzmy 1,5 tys na rękę a resztę daje pod stołem .... Kiedy mnie oszukują i nie płacą za mnie należnych podatków to czy ja będę się przejmował że płacę komuś sumy netto?

I niestety ciężko będzie zmienić te świadomość wśród naszych krajanów...

Skoro się na to godzisz to do kogo masz pretensje?! No i właśnie ciężko jest zmienić swoją świadomość! Pozdrawiam.

Skoro się na to godzisz to do kogo masz pretensje?! No i właśnie ciężko jest zmienić swoją świadomość! Pozdrawiam.

Ja sie nie godzę, nie musiałem z resztą, piszę o potencjalnym kliencie. Jesteś strasznie mądry w tych swoich radach ale nie pomyślałeś ze godzi się na to większość...bo chcą pracować....taka jest prawda...

A dlaczego nie komentujesz tematu zatrudnienia wszystkich swoich pracowników...Co też ciężko zmienić swoją świadomość?? A jak masz zarejestrowanych to pewnie też na najniższą krajową. i co też powiesz swojemu pracownikowi że to jego wina bo się na to godzi??

Ja brygadom z którymi współpracuje przedstawiam sprawę jasno...Ci co mają działalność i prowadzą ją jak należy dostają ode mnie więcej zleceń i oczywiście za większe pieniądze

Edytowane przez photos

Piszesz dość niejasno albo tak jak Tobie wygodnie. Ja prowadzę firmę legalnie i legalnie zatrudniam pracowników, płacę im zasiłki chorobowe i udzielam płatnych urlopów. Na swoje usługi wystawiam faktury i udzielam gwarancji. Wszystkie transakcje z osobami fizycznymi są rejestrowane przez kasę fiskalną. Każdy pracownik ma wolną wolę i jak mu warunki nie odpowiadają zawsze może zmienić firmę. I to tyle w tej sprawie. Pozdrawiam.

A jak masz zarejestrowanych to pewnie też na najniższą krajową.

photos prawda jest taka, że na firmę, która płaciłaby pracownikowi na papierze 2400netto nie stać Cię bez względu kim jesteś

Szanuję tylko Tych, którzy zatrudniają 100% pracowników legalnie.

Edytowane przez helixwroclaw2005

Oooo prosze...

A skad taka wiedza na temat mojego stanu finansowego??

Jakim cudem wiesz czy stac mnie na cos czy nie. Poza tym nie rozumiem troche idei Twojej wypowiedzi...

Kimkolwiek jestem nie stac mnie na pracownika co zarabia 2400 netto?? W jakim sensie?? Bo nie rozumiem?? Ja nie jestem dekarzem...nie zatrudniam pracownikow jesli o to chodzi. Ale prosze rozwin bo ciekawi mnie Twoja mysl

chyba nie ten tok rozumowania...kupilbys mlotek za 500 zl wiedzaz ze taki sam jest w drugim sklepie za 50 zl??.

No właśnie nie ten tok rozumowania bo ten młotek za 50 zł nigdy nie będzie taki sam jak ten za 500 zł!!

To Forum jest dobitnym dowodem na nieroztropne decyzje inwestorów, którzy później proszą o pomoc w rozwiązaniu swoich problemów z dachem. Mało to razy piszą: zapłaciłem ale nie mam gwarancji ani rachunku, dałem zaliczkę bez pokwitowania, nie spisaliśmy umowy itp. Takie usługi są zdecydowanie tańsze i nie mają się nijak do wykonawstwa sprawdzonych, renomowanych firm. Wykonawcy pracujący na czarno nie są dla mnie żadną konkurencją. Ja nie muszę być konkurencyjny po prostu nie wszystkich stać na moje usługi i to normalne. Ja to rozumiem i dla tego za darmo doradzam na tym Forum. Pozdrawiam.

ja nie jestem potencjalnym klientem, nie jestem tez dekarzem...ja pracuje w firmie sprzedajacej pokrycia dachowe i wspolpracuje z ekipami dekarskimi za zasadzie podwykonawstwa. Stawki o kotych piszecie sa nieosiagalne na moim rynku...ja nie podpisuje umow z klientem na takie kwoty a co dopiero z dekarzem...i nigdy nie pozwolilbym sobie na wspolprace z partaczami bo calosc markuje moja firma...czyli ja za wszystko odpowiadam...i nie moze byc mowy o zadnych grubszych poprawach...szkoda na to czasu i pieniedzy...dlatego nie piszcie tu o tym czy mnie na cos stac czy nie bo to zupelnie inna sprawa... Edytowane przez photos

Spoko :) Ja działam na dolnym śląsku.

W tym roku miałem zrobione dwie wyceny na bardzo fajne daszki , jeden 250zł za m2 drugi 320zł m2. Bardzo chciałem je zrobić bo rajcują mnie takie konstrukcje ale niestety dachy wykonał ktoś inny . Jeden dach na 100% zrobili ukraińcy za mniej niż 1/3 mojej stawki z drugim to nawet nie wnikałem bo n ie miałem na to zbytnio czasu

około 80% moich wycen pozostaje bez odpowiedzi. Wnioskuje że nie trafiam w średnią krajową :) Jeszcze nigdy nie robiłem dachu dla kogoś poznanego przez neta, najczęściej po wycenie z grubsza urywa się kontakt :) Uważam że nie zarabiam za dużo bo nie stać mnie na wszystkie zachcianki. Na szczęście znajduje od czasu do czasu kogoś kto zaryzykuje i zleci mi robotę. Pozdrawiam