Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za robocizne dachu??????

tysia623

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Panowie wykonacy.Jeżeli partaczycie swoją prace to =bezrobocie.Jeżeli wykonujecie perfekcyjnie swoją pracę,ale macie za wysokie stawki to = bezrobocie..Zgodziecie się ze mną?"

Przeglądałem zdjęcia w twoim dzienniku. Na zdjęciach zauważyłem kilka błędów budowlanych.

Nie będę tego komentował ponieważ to ty wyznaczyłeś jakość doborem wykonawców.

Fajne wytłumaczenie.

Napisz jakie to błędy.O nie których już wiem.

Bardzo jestem ciekaw co Ty zauważyłeś.

Weź pod uwagę że TiA prawdopodobnie też jest zadowolonym inwestorem i z pewnością poleci wykonawców dalej. :)

Niestety nie polecę moich wykonawców.Prawie mógłbym polecić cieśli,ale popełniłem błąd i nie polecę ich innym inwestorom.Jak na razie pracowały u mnie 4 wykonawców i pracowali na sporych stawkach,wynik zawsze jest coś do poprawy po każdym.

Najlepszej ekipie mogę wystawić ocenę 8 w skali 10.

Wcale nie jest powiedziane,że u innego inwestora za tą pracę dostali by 10 i polecali ich dalej,ale to juz inna historia.

U T i A przed przybiciem desek trzeba było ocieplić skosy ścian . O ile nie są za wysoko wymurowane.Jan.

Masz racje MistrzuJanie.Są.

Widzisz i tu mamy najlepszy przykład ,że nie zawsze droga ekipa przełoży się na najwyższą jakość prac.

Nie była to ekipa tania,a i tak nie zagwarantowało mi poprawnie wykonanej pracy.

I tak nie jest źle.Na forum widziałem większe partactwa,ale nie do nich się powinnyśmy odnosić,a wzorowo wykonanej pracy.

Niestety takich mamy wykonawców,trzeba się cieszyć,że wogóle coś zrobią o ile przyjdą,a do tego każą sobie słono płacić za te partactwa.

Oczywiście nie tyczy się to do wszystkich wykonawców.

Murarz powinien to poprawić ( wyciąć przerwę ) . Dekarz czy cieśla też na dywanik . Nie zwrócili uwagi. Zrób to bo będziesz miał mostki. Jan.

Nie znam się na budownictwie,ale zwracałem im na to uwagę to powiedzieli,że ekipa od ocieplenia będzie wiedziała to miejsce ocieplić.

Będą poprawiać w przyszłym roku.

Już Zbyszek100 zwrócił mi uwagę na ten punkt.

Zapisane w notatniku do poprawy.

w moim domu byłby ten sam błąd.

po pierwsze architekt "położył" na ścianie krokwie. to wyłapała moje ekipa twierdziła, że tak sie nie robi (co ciekawe nie wiedzieli dlaczego). Ponieważ - jak z wszystkimi tego typu sprawami - dostałem do namysłu trochę czasu doczytałem wszystko i o tym dlaczego nie kładzie się na ścianie krokwi i o tym że trzeba tam styropian włożyć (gdybym nie doczytał, to szczytówki byłyby równo z krokwiami)

A ja niestety skosy mam zrobione na równo z krokwiami i już odeskowane :-(

Ekipa od dachów mówiła o zostawieniu ok. 10cm na skosach na ocieplenie. Murarze z kolei mówili, że to nie problem, bo i tak idzie ocieplenie ściany z zewnątrz ze styropianu do samego deskowania pod podprzybitką oraz wełna od wewnątrz więc problemu nie powinno być.

I widzę teraz, że podjąłem złą decyzję...

Ja się też dołączę, miałem przygodę z cieślą który na początku stwierdził że będzie około max do 22zł od metra. Gdy wróciłem do PL, pojechałem mu zapłacić, wtedy skasował za 180ma^2 dachu 6500!!! PLN (na śląsku mówi się: że zrobił z gęby dupę), w dodatku bez rachunku, gdy zapłaciłem to dodał że muszę jeszcze zapłacić "przyszłemu sąsiadowi za pomoc przy wciąganiu krokwi i dokręcić sobie szpilki na murłatach. Wydaje mi się że ten to pobił was wszystkich, wykonanie?-nie wiem bo się nie znam na tym, ale wygląda w miarę prosto. JEDNAK CO TO ZA FACHOWIEC KTÓRY KASUJE 36,11/22=1,6 RAZY WIĘCEJ powiedział: "NO BO TAK WYSZŁO, MUSIOŁ ŻECH TAM DUŻO MIERZIĆ I SIĘ NALOTAĆ"

100_3086..jpg

100_3087..jpg

A ja niestety skosy mam zrobione na równo z krokwiami i już odeskowane :-(

Ekipa od dachów mówiła o zostawieniu ok. 10cm na skosach na ocieplenie. Murarze z kolei mówili, że to nie problem, bo i tak idzie ocieplenie ściany z zewnątrz ze styropianu do samego deskowania pod podprzybitką oraz wełna od wewnątrz więc problemu nie powinno być.

I widzę teraz, że podjąłem złą decyzję...

Jak nie masz ocieplenia jeszcze to da się to naprawić.

A mostek nie powstaje na zewnątrz czy wewnątrz tylko w górę tak po "chłopsku".Ciepło ucieka w górę najkrótszą drogą,która w dodatku nie jest zabezpieczona.

Albo czegoś nie rozumiem, albo jakiś "niekumaty" jestem.

Jak to ciepło tamtędy do góry ucieka?

Tak jak napisał to kolega wyżej.Tak jak prawa fizyki mówią,ciepło po/w ścianie idzie do góry i nie zagrodzoną powierzchnia ulatuje poprzez dach.

Zobacz u mnie w komentarzach Zbyszek100 zobrazował to graficznie.

Jak nie masz jeszcze zewnętrznego ocieplenia lub dachu wewnątrz to da się jeszcze to naprawić.

po prostej drodze, wnika z pokoju w ścianę i ścianą do góry przez całą jej szerokość, czyli przynajmniej 24 cm. nad ścianą jeśli nie dałeś ocieplenia, to jest tylko membrana i pokrycie.

Teraz jasne :-). Tyle że chyba nie jest tak źle skoro na zewnątrz na ścianie jest styropian, który jest tak docięty, że dotyka deskowania (mam pełne deskowanie i papę). Jakiś mostek to jest, ale chyba nie taki jak przy samej membranie.

Jak nie masz ocieplenia jeszcze to da się to naprawić.

.

Mam już styro na ścianie zewn. w rejonie podprzybitki. Wewnątrz wełny jeszcze nie ma. Więc jak to "naprawić"?

P.S. Mały off-topic się robi :-/

Teraz jasne :-). Tyle że chyba nie jest tak źle skoro na zewnątrz na ścianie jest styropian, który jest tak docięty, że dotyka deskowania (mam pełne deskowanie i papę). Jakiś mostek to jest, ale chyba nie taki jak przy samej membranie.

Mam już styro na ścianie zewn. w rejonie podprzybitki. Wewnątrz wełny jeszcze nie ma. Więc jak to "naprawić"?

P.S. Mały off-topic się robi :-/

Tu jeden tam jeden i się uzbiera.

Od środka trzeba z ściąć (piłą,kątówka z tarczą.itp)ściany szczytowe tak ,aby pomiędzy deskami a ścianą było miejsce na styropian(tyle co na zewnątrz grubości).

Pewnie wykonawcy będą marudzić ,a "po co to",a "ile Panu tego ciepła ucieknie" ble,ble ,ble......

Jak się jeszcze da to zrób.Jak nie zrobisz to później będzie żałował.

Wesołych.....

ehh andrzej...ty zawsze wiesz najlepiej i pewnie z tym zejdziesz z tego swiata...ale najpier wybierzesz sobie trumne...bo ty przeciez znasz sie najlepiej...

Damping...hmm czyzby chodzilo ci o zmowe cenowa czyli zawyzanie cen wsrod liderow rynku??..

No gratuluję lotności umysłu! Nie stać Cię na nic lepszego? Nie potrafisz się merytorycznie wypowiadać a i z pisaniem sobie nie radzisz! No ale co się dziwić skoro nie wiesz co to dumping to z Ciebie żaden sprzedawca. Ot takie nic ale i tacy mają prawo żyć. Pozdrawiam.