Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za robocizne dachu??????

tysia623

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

andrzeju... Przyznaje nie wiedzialem co to jest...no ale chyba dobrze to o mnie swiadczy...nie stosuje takiego procederu...skoro mowisz ze ponizej 300 zl za m2 to glodowa i psie pieniadze to robiac 2 dachy miesiecznie srednio 200 m2 chcialbys zarobic 120 tys...bo za mniej sie nie oplaca...tak??? Trzeba cenic swoja prace...??snobizm i pycha przez ciebie przemawia... Nic wiecej...skoro tak stawiasz sprawe to ty jestes dla mnie takim "nic"...napompowanym wszechwiedzacym trolem...:)

Fajne wytłumaczenie.

Napisz jakie to błędy.O nie których już wiem.

Bardzo jestem ciekaw co Ty zauważyłeś.

To nie tłumaczenie tylko komentarz., Zbędny ponieważ jesteś świadomy tego że perfekcyjne wykonanie i kosmiczna cena równa się bezrobociu . Masz zrobione przeciętnie i cacy :)

Błędy występują w pracach murarskich,ciesielskich i dekarskich.Jeśli chcesz abym je wszystkie opisał to proszę o więcej zdjęć pokazujących detale i proszę o projekt na maila. Jeśli mieszkasz niedaleko 58-100 świdnica to mogę podjechać i pogadamy na żywo :)

• 2 weeks później...
To nie tłumaczenie tylko komentarz., Zbędny ponieważ jesteś świadomy tego że perfekcyjne wykonanie i kosmiczna cena równa się bezrobociu . Masz zrobione przeciętnie i cacy :)

Sorry,ale zabrzmiało to jak tłumaczenie ,a nie komentarz.

Niestety chińszczyzna teraz jest na topie i nawet firmy znane ze wzorowej jakości top modeli produktu muszą się podpierać gorszej jakości modelami i marketingiem,aby trwać na rynku.Np.Szwajcarskie zegarki-prawdziwy zegarek to taki który "tyka" ,teraz jest ich w ofertach najlepszych szwajcarskich firm 10-20% reszta to zwykłe kwarce niewiele różniące się wnętrzem od tych z "targu".

Szwajcarski kwarc cena 1000-2000zł

Japońskie,Chińskie kwarce cena 10-800zł

Dodam tylko,żę w bardzo dużo przypadkach mają one ten sam kwarc.

Powtarzam,że za wzorową pracę trzeba należycie zapłacić.Problem w tym,że teraz partacze też chcą ogrom kasy za swoje partactwa i super ciężko jest wyselekcjonować tych ,którzy zrobią swoją pracę jak należy.

Większość osób woli nie ryzykować zatrudnić tych tańszy niż tych super drogich po,których czasami jest więcej poprawek tych tanich.Takie czasy.

Ceny usług budowlanych w kraju są naprawdę bardzo wysokie,pisze to jako emigrant znający ceny europejskie.Przy czym partactwo mamy już takie samo jak na zachodzie,a czasami nawet większe niestety.

Można by długo dyskutować.

Błędy występują w pracach murarskich,ciesielskich i dekarskich.Jeśli chcesz abym je wszystkie opisał to proszę o więcej zdjęć pokazujących detale i proszę o projekt na maila. Jeśli mieszkasz niedaleko 58-100 świdnica to mogę podjechać i pogadamy na żywo :)

Nie mieszkam w Twoim rejonie,kilkaset kilometrów nas dzieli.Super dzięki za chęci podjechania.Chyba,że jak już zrobię kawałek tarasu to na kawałem mięska i złoty napój zapraszam.

Zdjęcia jakich detali ,punktów Ci są potrzebne?

Największą błędem jest właśnie projekt.Jest sporo zmian,wiec jest trochę różnic w stosunku do niby projektu.

w tym roku postarałem się sprawdzić Wasz zażarty temat cen za prace dekarskie. Byłem na budowie u kolegi, który wziął jedną z najlepszych ekip w regionie (z region uznaję miasto 80 tys plus okolice, czyli razem teren 200-250 tys). Ekipa ta słynie z wykonywania jednej z najlepszych jak nie najlepszych więźb w regionie i bardzo dobrego krycia dachów. Na pewno każdemu komu robili są zadowolonymi klientami. Otóż oni teraz pracują na dachu prostym, 270m2. Za zrobienie jego w sezonie "martwym zimowym" biorą 23 tys, czyli 85PLN/m2. Jest to więźba, deskowanie, papowanie, co tam dalej trzeba, 2 kominy, 8 okien dachowych, rynny, bez podbitki. Robi to trzech pracowników plus szef. Zamierzają zrobić to teraz w 4 tyg. W sezonie letnim 2011 szef mówi, że weźmie za taką samą pracę od 25 do 28 tys zależy jaki klient się trafi, jak napalony na ich pracę, jaki szybki chce termin! Czyli w sezonie biorą za m2 dachu od 92 do 103PLN.

Pytam ile płaci. Jak wszędzie a nawet lepiej (bo pracownicy są legalnie zatrudnieni cały rok), czyli minimalna pensja na umowie plus resztę do ręki.

Pensje za miesiąc pracy do ręki (akurat teraz dość krótki); pomocnik 2000, dekarz 3000, syn 3000, reszta szefa. Nawet jakby ich CAŁĄ pensję wypłacał legalnie z ZUSem to razem ma 8000 tys pensji, razy przelicznik podatki/ZUS ok 1,6. Daje to: 12800 (8000x1,6). Szefowi zostaje 10200 - koszta. Jakie i ile kosztów się pytam realnie: 1500 to benzyna, materiały ich eksploatacyjne (oczywiście na ty ma w hurtowni maks upust za to, że nie walczy o maks upust na elementy dachowe klienta, ale o kilkaset złotych straty klienta nie chodzi), 3000 liczy sobie kosztów amortyzacji sprzętu. Czyli 10200 - 1500 - 3000 = 5700 dla szefa netto. Jak klient chce z fakturą to dodatkowo VAT. W sezonie szef weźmie więcej za dach to mu dodatkowo zostanie o te 3,4,5 tys więcej, czyli 8-10 tys na miesiąc wyjdzie. Jak w sezonie przerobią węcej dachów bo pracują 10-12-14h to kasy będzie proporcjonalnie jeszcze więcej. A jak do tego dodam, że koszty w kalkulacji liczyłem z pensją w pełni opodatkowaną i "ozusowioną" to ma miejsce na kolejną oszczędność.

W MOIM (są inne droższe) regionie jak ktoś chce zrobić prosty dach za więcej niż 100m2 to jest to nie do przyjęcia! I wynika to z kalkulacji powyżej, tu dekarz nawet najlepszy, co zatrudni pracowników na czarno, i będzie robił w lato po 14h nie może wyjść z taką stawką bo wynika, że zarobi w sezonie min. 15 tys miesięcznie co oznacza, że jest wielu chętnych zrobić to dużo taniej.

inne wyceny tego dachu:

* 2 sprawdzone, dobre ekipy bez szały, ale i bez kompromitacji po pracy 18-20 tys. Brane do domków inwestora od 400-450 tys wzwyż

* 2 ekipy słabe, lipa, ale dach się nie zawali i co ciekawe nie cieknie (gorzej z całkowita estetyką) - 15-17 tys, brane na domki za 300-350 tys na kredyt, maks system gospodarczy

* 2 ekipy z piekła rodem co potem można ich zdjęcia na forum wstawić z tytułem "cieknie ...., wypacza się ..." 12-13 tys.

Ja w sierpniu 2010 płaciłem 31zl/m2. Baaardzo znana i polecana ekipa w mojej okolicy.

Dach 213m2, blachodachówka, obróbka jednego komina, 1 wyłazu i 1 okna dachowego. Dach prosty dwuspadowy.

Cena obejmuje wszystko (więźba z ładną obróbką krokwi, folia, łaty, podsibitka, obróbki, rynny).

A czas? - więźbę postawili w 8h (było ich 11 osób).

Później krycie - 2 dni (w pierwszy dzień 8 osób, w drugi dzień 5 osób, oba dni od 7-20tej). Uwijali się jak mrówki! (młode chłopaki + szef) Jestem zawaliście zadowolony...

Wszystko się zgadza ale na tym forum doradcy będąc też dekarzami i cieślami trochę przesadzają z cenami. Nie wiem z czego się to bierze. Może dlatego że tu głównymi czytającymi są potencjalni klienci i chcą ich przygotować na wyższe ceny?? Szczerze się nad tym zastanawiam. Ale jak ktoś pisze że poniżej 300 zł za m2 dachu razem z więźbą to są psie pieniądze i że trzeba sie cenić to śmiać mi się chce. BAUEN Skoro pracujesz w tej dziedzinie to jakieś doświadczenie na pewno masz. I przeważnie jeśli jest to dach pod blachodachówke to znając metry i patrząc na projekt można strzelić już stawkę. Bo dach jeśli ma np 200 m2 powierzchni to przeważnie drugie tyle mb obróbki czyli 400 m * 15 = 6 tys plus za okno dachowe około 250 zł za sztukę i komin około 200 zł. Za więźbę 30 zł za m2 to jest już naprawdę dobra cena. czyli 6 tys więźba plus 6 tys pokrycie plus powiedzmy ze 2 okna i komin daje nam sumę około 13 tys zł i dzieląc to przez 200 m dachu to wychodzi nam koło 64 zł za m2 do 70 to jest już naprawdę dobra cena....skąd te 200 czy 300?? nie mam pojęcia. Ale jak znajdę chętnego klienta to z pewnością tyle zaśpiewam :) Edytowane przez photos

Cześc

Czytam tak te wasze posty i jestem mocno zdziwiona rozbieżnościami w cenach.Pracuje w tej branzy już ponad 10 lat i z ceną 300 zł za m2 pokrycia dachu poprostu nigdy sie nie spotkałam, zresztą nalezy dodac że woj.podkarpackie nalezy do tych w którym cena na usługi jest nizsza niż w innych rejonach Polski.I tutaj zachodzi pewna zależnośc którą zaobserwowałam,otóż tam gdzie ceny usług są wyższe cena materiałów jest niższa,i na odwrót tam gdzie usługi tańsze droższe materiały.Przykład pustaki Porotherm :ja swoje kupiłam w Rzeszowie w cenie 5,25 netto/szt. a kuzynka męża która buduje sie w Krakowie kupiła po 4,95.Tak samo było z betonem kupowali średnio 12 zł taniej na kubiku niż my,ale drożej zapłacą np. za elektrykę 55 zł za punkt a ja 35 zł.To jest oczywiście duże uproszczenie z mojej strony,ale potwierdza w jakimś stopniu moja teorię i zależności miedzy cenami usług i cenami materiałów.

pozdrawiam

Ja swój dach kryłam blachodachówką HPS na przełomie października czyli praktycznie szczyt sezonu gdzie ceny sa wyższe niż na początku sezonu czyli na wiosne.Zdecydowałam sie na ekipe kompleksową czyli taka która stawia krokwie z pokryciem dachowym czyli 2 w 1 bardzo czesto spotykaną.Dach prosty dwuspadowy z dwoma gołębnikami,4 okna dachowe,świetlik,wyłaz, 3 kominy,320 m2 połaci,standardowe obróbki(kosze,pasy podrynnowe,ofasowania boczne,obróbka komina,wiatrownice) w sumie 150 mb,łaty,montaż rynien za to wszystko zapłąciłam 12 tyś zł.Tak więc cena za m2 kompleksowego dachu wyniosła 37,50 zł co jest bardzo dobrą ceną,ale te usługe wykonywała zaprzyjaźniona firma i poprostu potraktowali mnie inaczej niż innych klientów.Gdybym była tzw.zwykłym klientem to musiałąbym zapłącic miedzy 55-65 zł/m2,a na początku sezonu 45-50 zł.I od razu zaznaczam ze firma jest solidna,uczciwa i zna sie na swoim fachu,zastrzeżen do ich pracy nie mam.Zresztą współparcuje z nimi od lat,wiem z kim mam do czynienia.

Ponieważ ta cena 300 zł troche mnie szokneła pozwoliłam sobie popytac wśród ekip z mojego regionu co i jak i naprawde nikt takich cen nie ma.To jakaś dziwna sprawa,moge tylko powiedziec że np.w rejonie Przemyśla czy Rzeszowa za dach taki jak mój zapłąciłabym średnio od 35zł do 65zł,cena uzależniona od jakości usług-wiadomo są firmy i firemki.I taki jest mniej więcej przekrój cen w podkarpaciu.Gdybym zdecydowała sie na dachówke zapłaciłabym średnio miedzy 55-85 zł/m2,ale to jest oczywiste że krycie dachówka jest droższe niż blachą.Trzeba też rozgraniczyc dach 2-spadowy od wielospadowego,bo cena tez jest uzalezniona od stopnia trudnosci dachu,ale podsumowując 200-300 zł za dach nierealna jak na warunki polskie.

Może dlatego że tu głównymi czytającymi są potencjalni klienci i chcą ich przygotować na wyższe ceny??

Też odnoszę wrażenie,że na tym forum panuje przeświadczenie ,że "tanio zawsze znaczy źle i z błędami i to musi byc robione przez Pana Edzia ze szwagrem".

Natomiast drogo zapłacone znaczy dobrze zrobione.Zauważyli to inwestorzy z forum i dlatego powstają wątki typu "tymi ręcami".

Nie miałbym nic przeciwko,jeżeli było by tak w realnym życiu,że po "ozłoceniu" wykonawcy miałbym pewność wzorowej jakości wykonanego zlecenia.

Tak naprawdę trafić na dobrego wykonawce to jak "5" w totka.

Edytowane przez T i A

Witam,

Dach: dwu-spadowy, 40st, 2 jaskółki, 7 okien polaciowych, łącznie 240m2

Pokrycie: dachówka ceramiczna

1) Oferty na materiał oscylują wokół 27kPLN i zawieraja: pelne pokrycie dachowka Roben bornholm miedziana angoba wraz z dodatkami (czyli gasiory, skrajne, dachowki

wentylacyjne, spinki...), 7 okien Fakro FTS, pełne orynnowanie metal

2) Oferty na wykonawstwo czyli położenie dachówki, okien i rynien (wykonawca

SSO zostawia dom "pod papa") oscyluja wokol 35PLN/m2 + 150PLN za kazde okno

Polska północna. Ceny rynkowe, czy szukać dalej ?

PS. Post dałem także na ceny wykonawców.

Witam,

proszę o radę, właśnie prowadzę negocjacje w sprawie dachu projekt Alabaster. Dach wielospadowy ma powierzchnię 260m2, kont 45°, 4 okna dachowe

Propozycje są następujące

1. pokrycie blachodachowką, folia, deskowanie, łaty, kontrłaty, orynnowanie, osadzenie 4 okien dachowych, cena 37 tys robocizna wraz z materiałem

2. pokrycie dachówką ceramiczną, folia, łaty, kontrłaty, 4 okna dachowe,orynnowanie, cena 36 tys robocizna wraz z materiałem

Co wybrać. Czy to drogo czy tanio. A może powinnam jeszcze czegoś dopilnować, coś powinno być zrobione dodatkowo. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Dachołaz pewnie żartuje. Ceny przynajmniej 3 x zaniżone. Jan.

Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy.

Dekarz zastaje prosty dwuspadowy dach pokryty papą. Jego zadaniem jest przybicie łat, ułożenie dachówek i orynnowanie. Życzy sobie 35 zł/m2. Za okna chce osobno. Materiał daję ja.

Czyli rynkowa cena za powyższą czynność to coś w okolicach 105 zł/m2 tak ?