Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za robocizne dachu??????

tysia623

Recommended Posts

Dachołaz pewnie żartuje. Ceny przynajmniej 3 x zaniżone. Jan.

Żartujesz prawda ?

Łódź, dwóch polecanych dekarzy (również przez lokalnych dużych dystrybutorów dachówek).

Ceny robocizny położenia dachówki (na zrobioną więźbę)

- pierwszy 42 zł/m2, zna budowlańca który robił więźbę, więc wie jak jest zrobiona

- drugi 50 zł/m2,

więcej nie dzwoniłem, dla blachy ceny robocizny oscylowały 32-38 zł/m2 z pełną obróbką

w cenie pełna obróbka (rynny, okapy, montaż 5 okien dachowych, 1 komin)

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Projekt jak w mojej stopce. U mnie sytuacja przedstawia się następująco:

- ciesielka - 15 zł/m2,

- deskowanie - 9 zł/m2,

- papowanie - 8 zł/m2,

- podprzybitka 17 zł/m2,

- wyłaz dachowy - 150 zł/szt.

- okno dachowe - 230 zł/szt.

- dachówka - 20 zł/m2

To są w miarę normalne ceny netto. Jak bedziesz chciał fakture to na pewno dojdzi podatek VAT

"Dach: dwu-spadowy, 40st, 2 jaskółki, 7 okien polaciowych, łącznie 240m2

Pokrycie: dachówka ceramiczna.

Jeśli karpiówką to od 70 zł za metr w koronkę ,100zł w łuskę z łaceniem, deskowaniem, papowaniem by cię wyniosło z mojej ręki

zakładkowa trochę taniej bo szybciej się robi. + dodatki :).

Jeśli karpiówką to od 70 zł za metr w koronkę ,100zł w łuskę z łaceniem, deskowaniem, papowaniem by cię wyniosło z mojej ręki

Dachówka to esówka.

Druga wycena od zupełnie innej firmy to 10 000zł za 240m2 dachu czyli 42zł / m2 ale zawiera wszystko, także włożenie okien i fakturę VAT.

Co do cen > 100zł za m2 to Dachowłaz chyba jednak nie żartował, żeby to zrobić samemu...

Z dachami i wogule w życiu jest tak , że jeden jeżdzi Mercedesem a drugi Fiatem. Jan.

Tylko na przykładzie aut widać czy to mercedes czy fiat. A na dachach bardzo często nie. Nie mowie o materiale tylko wykonawstwie. Oczywiście zdarzy się pseudo fachowiec i wówczas będą błędy ale spotkałem już wiele dachów za grube pieniądze z rażącymi w oczy krzywiznami i przeciekającymi kominami. Jeśli ktoś myśli że płacąc dużo wiecej nabywa tym samym gwarancje idealnie wykonanego pokrycia to jest w błędzie. Najlepszą drogą doboru dekarza są rekomendacje a nie sugerowanie się ceną.

No to tu jest jeszcze lepszy przykład

dom romina g1 z archipelagu

dach 260m2

wiezba, deska, papa, blachodachóka, 2 kominy, rynny oraz obrobka - 46złm2 - czas 6 dni

Nawet jak robiło ich 11 to ewidentnie robią na sztukę że się tak wyrażę. Na pewno nie ma tam takiej dokładności jak na dachach gdzie czasem standardowo coś nie pasuje i trzeba pomyśleć jak to zrobić aby było dobrze. Oczywiście życzę aby wszystko było ok. Przede wszystkim rozwaga i rekomendacje

Z dachami i wogule w życiu jest tak , że jeden jeżdzi Mercedesem a drugi Fiatem. Jan.

Albo płaci z Mercedesa (ewntualnie za jego jakość) a dostaje Fiata (jego jakość).

Idealny przykład:

http://www.poboczem.pl/naszym-zdaniem/news-polski-rolls-royce-za-220-tys-zl,nId,318629

Niestety tak wyglądają wykonawcy i ch ceny i tylko "urodzeni w czepku" trafiają na tych dobrych i uczciwych.

[Niestety tak wyglądają wykonawcy i ch ceny i tylko "urodzeni w czepku" trafiają na tych dobrych i uczciwych/QUOTE]

Bardzo pokrętna logika.Mnie wydaje się że aby znaleźć właściwego wykonawcę to też trzeba mieć sporo wiedzy życiowej i włożyć w to trochę trudu.A tak w ogóle to dziwne że w budownictwie pracują sami nieuczciwi a budują sami uczciwi.Czy nie powinny być tu i tu jednakowe proporcje?

Dach: dwu-spadowy, 40st, 2 jaskółki, 7 okien polaciowych, łącznie 240m2

Pokrycie: dachówka ceramiczna

2) Oferty na wykonawstwo czyli położenie dachówki, okien i rynien (wykonawca

SSO zostawia dom "pod papa") oscyluja wokol 35PLN/m2 + 150PLN za kazde okno

Kolejna wycena na 10 tys za komplet, od łat przez okna do rynien. FV. Czyli 41zł/m2.

Tomek4 poproś o referencje. Zobacz te dachy zapytaj właścicieli o odczucia i czy wszystko jest ok. I do dzieła. ni przejmuj się stwierdzeniami że poniżej jakiejś tam kwoty to chłam. Też chciałbym sprzedać swoje auto wartości 20 tys za 40 albo 50 tys. I widząc że jest chętny dać mi taka kasę z całych sił przekonywałbym go że nie warto kupować innych podobnych rocznikowo i w wyposażeniu za 20 tys.

[Niestety tak wyglądają wykonawcy i ch ceny i tylko "urodzeni w czepku" trafiają na tych dobrych i uczciwych/QUOTE]

Bardzo pokrętna logika.Mnie wydaje się że aby znaleźć właściwego wykonawcę to też trzeba mieć sporo wiedzy życiowej i włożyć w to trochę trudu.A tak w ogóle to dziwne że w budownictwie pracują sami nieuczciwi a budują sami uczciwi.Czy nie powinny być tu i tu jednakowe proporcje?

1

A tak nie powinno być.Jeżeli ktoś świadczy jakąś usługę to powinien wykonywać profesonalnie.

Nie doświadczony inwestor prawie cudem tylko może trafić na dobrego wykonawce.

Ba nawet ma większe szansze na zrobienie poprawnie czegoś samemu niż przez wykonawce.

2

Nigdzie nie napisałem,żę w 100% wykonawcy są nieuczciwi a inwestorzy są nietykalni.

3

Powinno.

Porównaj skalę spapranych prac,a ilość niezapłaconych rachunków.

P.S

Mam kolege zrobił remont mieszkania(wszystko).

Wykonawcy tylko z polecenia i małe targowanie ceny(90%startowała z najwyższych stawek z największych miast).

Ustalone ceny to dość wysokie stawki z jego miasta.

Po każdym z wykonawców były poprawki.Kilku rzuciła narzędziami i wyszła po wytknięciu spierniczonych prac z oburzeniem,że oni to nie zarobią jak bedą wykonywać wszystko poprawnie.

Wniosek to duża część polecanych wykonawców przez niedoświadczonych i nie douczonych inwestrów też tak na prawdę pierdzi..li robotę.

Dlatego napisałem,żę znalezienie dobrego wykonawcy to loteria.