Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za robocizne dachu??????

tysia623

Recommended Posts

W/g mojego doświadczenia 20-30 % inwestorów próbuje kombinować przy wypłacie. Dlatego po 1-2 dniach biorę 80% za wyk. pracę. Uzgadniam to wcześniej. Nie chce się na to zgodzić to rezygnuję . Jan.

A ja już nie płacę jak robota nie skończona.

Możliwa zaliczka ,ale nie większa od wykonanej pracy(50% wykonanej pracy).Z doświadczenia stanu surowego.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

P.s. Śmieszą mnie wypowiedzi typu : " 200 m2 zrobili przez 4 dni - jestem zadowolona . Ja też bym chciała, daj mi na nich namiary. " A potem płacz i przepraszanie na forum , że polecała. Jan.

Panie Mistrzu - twierdzisz, że to niemożliwe, nierealne itd, aby wykonać porządnie dach w tyle dni?

To co powiesz na mój dach (możesz zerknąć w dzienniku) zrobiony w niecałe 3 dni? 213m2 pokrycia.

I jak wspomniałem, wieloletnio sprawdzona ekipa (robili u kilku moich dobrych znajomych) - baaaardzo ceniona w okolicy.

Ich dachy stoją już od kilkunastu lat więc referencje wiarygodne, zajmują się tym bardzo długo. Nie obijają się na budowie! Organizację mieli perfekcyjną!

Podzieleni byli na 4 ekipy i każdy, KAŻDY wiedział co ma robić.

A ponadto - ileż oni dachów poprawiali...

Twój dach jest dziecinnie prosty do pokrycia.

Dokładnie! I dlatego trzeba trochę ostrożniej z osądami wrzucającymi wszystkich do jednego garnka.

Mimo zagrożenia zazdroszczę Ci rzeki blisko domu.

To tylko pozorne zagrożenie (nierealne) :). Wierz mi, gdybym nie był pewny w 200% że jest bezpiecznie - w życiu bym się nie podjął budowy na tej działce.

A miałem do wyboru 3 działki...

• 2 months później...
  • 4 weeks później...

wszystko jest względne - trzeba wyznaczyć sobie górny pułap cenowy, sprawdzić ekipę, zrobić wycenę i ew. próbować negocjować

jeśli warunki wam nie pasują, szukacie dalej aż do skutku

ja mam wycenę na 57zł/m2 (membrana, łaty, kontrłaty, obróbki 3 kominów, 2 ogniomurki, orynnowanie, 4 okna połaciowe; nie ma podbitek)

wiem, że mogłabym znaleźć tańszą ekipę, ale już nie szukam - referencje robią swoje :)

Gość zibik_eng
Też chciałbym sprzedać swoje auto wartości 20 tys za 40 albo 50 tys. I widząc że jest chętny dać mi taka kasę z całych sił przekonywałbym go że nie warto kupować innych podobnych rocznikowo i w wyposażeniu za 20 tys.

To pojechałeś po bandzie... Nie porównuj ceny wykonania NOWEGO dachu do ceny jaką chciałbyś uzyskać za używany samochód...bo to dwie różne bajki. Jeżeli chcesz porównywać do ceny auta to napisz czy z taką samą ochotą kupiłbyś "nowe" auto z salonu którego cena byłaby niższa np o 50% od ceny tego samego auta faktycznie nowego. Nie wzbudziłoby żadnych "podejrzeń" dlaczego te ceny się tak drastycznie różnią???

W budownictwie rażące różnice w cenie wynikają głównie z:

- nielegalnej działalności i nieopłacania podatków

- braku jakiejkolwiek wiedzy technicznej

40 zł za metr kw dachu na gotowo.To aktualna cena dobrego dekarza w zachodniej wilekopolsce.

Rozumiem że ta cena to cena brutto z wystawioną fakturą i gwarancją na wykonaną pracę?

Edytowane przez zibik_eng

Mój dach ma 1.000 m2 zapłaciłem 20,- za m2. Czy aby nie przepłaciłem bo nie mógłbym zasnąć z taką świadomością? No można mnożyć takie bezsensowne pytania czy wypowiedzi. Dach dachowi nie równy. Koszt wykonania dachu jest taki jaki zaproponuje wykonawca i nie znajdzie się tańszy. Jak ludzie nie maja co do garnka włożyć to wykonają to za pół darmo. Oczywiście nie mam nic do inwestorów bo to przecież naturalne, że szukają w miarę taniego wykonawcy. Współczuję wykonawcom, którzy z różnych przyczyn są zmuszeni do pracy za tak niskie stawki. Pozdrawiam.

• 4 months później...
To jest taki normalny dach natomiast cenę robi krycie w łuskę (podwójne łacenie), dwa "wole oczka" wymagające bardzo dużej pracochłonności, te 12 okien też coś wnoszą. Dobry efekt osiągniesz gdy firma wykona Ci kosze, obróbki kominów, okien i ewentualnie ścian bocznych na "nokach". Życzę satysfakcji z dachu. Pozdrawiam.