qwazar 08.11.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam. Na wstępie zaznaczam, że nie jest to żadna reklama producenta, tylko zachwyt klienta nad zakupionym urządzeniem. Kotłownie mam tak nieszczęśliwie usytuowaną, że jest połączona z pralnią. Od czasu jak użytkuję piec na eko-groszek miałem problem jak czyścic piec aby się nie kurzyło i dymiło. Całą kotłownie wiecznie miałem zasyfioną pyłem i kurzem, a przez drzwi (pomimo zamocowania listwy z włosiem) pył przedostawał się spodem do pralni. W kotłowni mam też różne urządzenia i wszystkie brudne i pokryte pyłem. Kombinowałem wiele rozwiązań, ale bez powodzenia. W końcu zaryzykowałem i kupiłem odkurzacz do kominków z firmy sellnet: http://www.sellnet.pl/viewProducts/29/76 Pełen obaw czy znowu nie zobaczę pyłu na wylocie ( wcześniej kupiłem pojemnik do czyszczenia kominków podłączany do odkurzacza) załączyłem i .... REWELACJA. Zero pyłu i kurzu !! Wyczyściłem dziś cały piec, a w kotłowni czysto, bez brudu ! Teraz mogę robić to w białej koszulce a i tak będę czysty ! Taką samą próbę zrobiłem z kominkiem. Żona jak zobaczyła że zamierzam odkurzać kominek zamarła ( pedantka czystości to wiecie jak jest ) Efekt ten sam. Odkurzam a w pokoju czysto. Wszystkim, którzy mają podobny problem jak ja miałem polecam ten produkt. Wart jest swojej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 08.11.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 No właśnie ja użytkuję "odkurzacz" podłączany przez zwykły odkurzacz. Produkt z kratki.pl I tak niebo a ziemia co do miotełki czy zapie..rzonego normalnego odkurzacza, ale pytanie : czy po wyczyszczeniu tego kotła stałopalnego, czy kominka, musisz czyścić filtr ? Inaczej, co ile czyszczeń wymieniasz / czyścisz filtr ? Bo ja w swoim po jednym razie muszę czyścić - osadza się bardzo miałki pył ( sadza, popioły ) na filtrze i zapycha go tak dokładnie, że siła ciągu maleje do "0" ... Bardzo mnie to ciekawi, bo tez myślałem nad dedykowanym odkurzaczem do kominka/kotła, ale to nadal to samo rozwiązanie filtrów ... Specjalistyczny odkurzacz do tego z specjalnymi filtrami kosztuje jak się dowiadywałem około 2 kPLN ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wosk96 08.11.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam! Jakiś kiepski ten filtr - czyszczenie po każdym użyciu ? Używam do usuwania popiołu z kominka separatora firmy Beam, który podłączam do cenralnego odkurzacza. Ma on b.prostą konstrukcję: metalowy kubełek, trochę plastiku i filtr z jakby grubego filcu. Nic sie nie zapycha, wysypuję popiół aż kubeł zrobi się ciężki - wychodzi raz na 3 miesiące - a w sezonie palę prawie codziennie. Także polecam takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.11.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Nie wiem czy kiepski ... może tak ... Taki zwykły papierowy, taki :http://www.kratki.com/images/products/3284/4c98e0cc53f72.jpgZapycha mi się dosyć szybko ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 09.11.2010 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Majki lekko nie ma Sadza i pył zapycha filtr i siła ciągu tak jak piszesz spada do zera. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Przy piecu CO sadzy jest co nie miara, więc czyszczę wkład 2-3 razy, ale wolę to niż ten cholerny pył w całej kotłowni. Dla mnie najważniejsze jest to, że na wylocie z odkurzacza nie mam nic czyli jest czyściej. Do tej pory miałem do dyspozycji szczotkę, miotełkę i kupę sadzy w całym pomieszczeniu. Teraz wygaszam piec, odkurzam, wytrzepie filtr jak się zapcha ale .... mam czysto. Jak kiedyś wymyślą lepszy sposób za rozsądną kasę to go zastosuje. Na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 10.11.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Majki lekko nie ma Sadza i pył zapycha filtr i siła ciągu tak jak piszesz spada do zera. Teraz mogę robić to w białej koszulce a i tak będę czysty ! No i nici z czystej koszulki - jednak trzeba się ubabrać . Przy piecu CO sadzy jest co nie miara, więc czyszczę wkład 2-3 razy, ale wolę to niż ten cholerny pył w całej kotłowni. Ten odkurzacz nie jest przystosowany do czyszczenia sadzy - jeśli Ci się popsuje producent nie uzna gwarancji gdyż był użytkowany niezgodnie z jego przeznaczeniem. Ale samo urządzenie jak i jego cena jest warta by kupić go do czyszczenia kominka. Zastanawiam się , czy do czyszczenia pieca z sadzy nie byłby lepszy odkurzacz z filtrem wodnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 10.11.2010 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 No i nici z czystej koszulki - jednak trzeba się ubabrać . W porównaniu z poprzednią wersją ubioru teraz jest spoko. Mogę się ubrudzić jak wytrzepuje filtr, ale robię to na zewnątrz z wiatrem i jest ok. Ten odkurzacz nie jest przystosowany do czyszczenia sadzy - jeśli Ci się popsuje producent nie uzna gwarancji gdyż był użytkowany niezgodnie z jego przeznaczeniem. Ale samo urządzenie jak i jego cena jest warta by kupić go do czyszczenia kominka. Zastanawiam się , czy do czyszczenia pieca z sadzy nie byłby lepszy odkurzacz z filtrem wodnym . A o tym, to nie wiedziałem ? W kominku też jest sadza, to niby mam ją omijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 10.11.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Majki lekko nie ma Sadza i pył zapycha filtr i siła ciągu tak jak piszesz spada do zera. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Przy piecu CO sadzy jest co nie miara, więc czyszczę wkład 2-3 razy, ale wolę to niż ten cholerny pył w całej kotłowni. Dla mnie najważniejsze jest to, że na wylocie z odkurzacza nie mam nic czyli jest czyściej. Do tej pory miałem do dyspozycji szczotkę, miotełkę i kupę sadzy w całym pomieszczeniu. Teraz wygaszam piec, odkurzam, wytrzepie filtr jak się zapcha ale .... mam czysto. Jak kiedyś wymyślą lepszy sposób za rozsądną kasę to go zastosuje. Na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony. A nooooo taaaaaaaak ... Czyli to to samo co ja mam, tylko Ty masz z silnikiem a ja bez Czyli "szału" nie ma ... Ja wszystko wiem, bo też w porównaniu do zwykłego odkurzacza i miotełki to niebo a ziemia Ale pewno sie w jednym zgodzimy : kotłownię z piecem stałopalnym trzeba było zrobić w pomieszczeniu do tego dedykowanym. Bo tam byłby ewentualny bród i TYLKO tam No, ale to inna, pewno dłuuuuuuuuuuga historia ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts