Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co po eternicie - na lata, komfortowo i w możliwie normalnej cenie

LordY

Recommended Posts

Witam,

planuję w przyszłym roku przeprowadzić wymianę pokrycia dachowego i zmianę w konstrukcji dachu. Obecnie dom (połowa bliźniaka) ma dach dwuspadowy o kącie nachylenia około 30o. Dom nie jest duży (podstawa 9,5x10,5m dla mojej części) a powierzchnia dachu to ok 130m2. Konstrukcja więźby jest zdrowa i jej model wyglada tak:

http://muratordom.pl/s/photos/1b/ea/20/1bea20a62542d4ba.jpg

W ramach zagospodarowania powierzchni strychu planuję umieścić symetrycznie na środku duże, ok 4-5 metrowe lukarny z obu stron dachu a w związku z tym szykuję się z wymianą pokrycia. Chce też przedłużyć dach z 3 stron (z czwartej jest bliźniak sąsiada) bo obecnie kończy się równo z linią ścian, przez to ściany namakają jesienią i przy wiosennych roztopach.

Zależy mi aby dach:

- miał wieloletnią trwałość

- był estetyczny i zdecydowanie bardziej nowoczesny jak klasyczny

- nie wymagał zabiegów konserwujących

- izolował termicznie i akustycznie

- dawał się położyć na obecnej konstrukcji więźby, bądź aby wymagane dla jego położenia zmiany w więźbie nie były nieuzasadnione finansowo

- nie zabijał ceną ;-) Choć zdaję sobie sprawę, że dobre rzeczy muszą swoje kosztować

Czy ktoś jest w stanie orientacyjnie oszacować ile taki remont może mnie kosztować?