Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mo?na przykr?ci? regips bezpo?rednio do krokwi ?

Gość ar

Recommended Posts

Mam kolegę który przykręcił bezpośrednio do drewna! Już popękał. Drewno zawsze będzie pracowało, i ryzyko pękania jest ogromne, jeżeli wykonasz stelaż to gwarancji że nie popęka nie ma, ale stelaż pozwala w małym stopniu na pracę płyt. Stosuj tylko wieszaki do poddaszy, niektórzy kręcą profile za pomocą "ES-ów" a to tak jak przykręcone do drewna, całość sztywna!

stelaż bezwzględnie! Do mocowania folii do stelaża, może nie idealnie, ale nadaje się dobra taśma dwustronna. Zrobiłem tak u siebie i jest o.k. Nie można tylko stosować przesadnie małych kawałków tej taśmy (mocujemy punktowo) bo folia lekka nie jest. Aha, a stelaż koniecznie ruchomy tzn. na takich uchwytach, dzięki którym profile mogą się po nich przesuwać. Rozwiązanie wg mnie idealne - płyta nie pęka, a z drugiej strony jest zupełnie cicho, bo te ruchy są minimalne.

Pozdrawiam

Pearl

Gość PL

Mam strych adaptowany na mieszkanie. Płyty wiszą tam na konstrukcji drewnianej przykręconej do krokwi.

Rzecz w tym, że nie musi to być stelarz z profili metalowych, może być z łat drewnianych. Musi natomiast tworzyć pewną cąłość trochę niezależną od konstrukcji dachu.

Nie popękał przez 8 lat.

Mimo to polecam jak inni profile metalowe.

PL

Mam kolegę który przykręcił bezpośrednio do drewna! Już popękał. Drewno zawsze będzie pracowało, i ryzyko pękania jest ogromne, jeżeli wykonasz stelaż to gwarancji że nie popęka nie ma, ale stelaż pozwala w małym stopniu na pracę płyt. Stosuj tylko wieszaki do poddaszy, niektórzy kręcą profile za pomocą "ES-ów" a to tak jak przykręcone do drewna, całość sztywna!

Jak wyglądają wieszaki do poddaszy a jak ESy?

Gość PL

Pewnie masz na myśli skos.

Przykręcasz do skrajnej krokwi dwa wieszaki w skrajnych punmktach. Rozciągasz pomiędzy nimi żyłkę. Do żyłki przykręcasz resztę. To samo robisz po drugiej stronie pomieszczenia.

Potem pomiędzy wieszakami w tej samej lini przeciagasz żyłkę. Po ich najdalej wysyniętej częśći. Moje miały w tym miejscu lekkie nacięcie, było łatwiej. Przykręcasz do kolejnych krokwi ustawiając do sznurke.

Wszystko.

PL

Wieszaki 47004. Takie używałem. Długie. Bo są i krótkie.

Powinno się przykręcać wkrętami, ale potem się okazało, że przybijali też dranie papiakami.

Wełnę trzeba podwiesić przy pomocy specjalnego białego sznurka z tworzywa, które się mało rozciąga.

Nie wolno drutem, nawet ocynkowanym. Przerdzewieje i wełna wybrzuszy nam płyty G-K.