Waldek78 09.11.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Chciałem się dowiedzieć gdzie mógłbym uzyskać informacje o dacie budowy domu?Dom ma na pewno ponad 100 lat. Chciałbym się dowiedzieć ile dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 09.11.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 U konserwatora zabytków jeżeli dom objęty jest ochroną konserwatorską. Lub w gminie- ale z uwagi na przypuszczalny wiek to raczej nie mają papierów na temat tego budynku. Jeżeli potrzebna Ci jest przyblizona data to można jeszcze wykonać odpowiednią analizę, która określi z dokładnością do kilku lat wiek budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 09.11.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Albo zrobić analizę, jak napisał rafał190, albo zapytać sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noxili 09.11.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Tak naprawdę to jak będzie brak dokumentów to mozna tylko ramowo określić wiek budynku . A w niektórych przypadkach np gdy budynek był remontowany takie określenie jest bardzo trudne.Sam mieszkam w takim staruszku . Jedyna pewną data jest data przedostatniego duzego remontu bo pod podłogą zachował się rachunek dla cieśli i tartaku z datą 1928.Ewentualnie jak bardzo by ci zależało można określić wiek drewna np wieźby .metodami stosowanymi w archeologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 09.11.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 (edytowane) Czasem warto poszukać na drewnianych elementach konstrukcji. Cieśle najczęściej zostawiali daty na belkach. Mnie udało się tak odkryć datę budowy drewnianego domu, o którym przekazy rodzinne mówiły, że ma 100 lat. Po zdjęciu desek z jednej z belek, ukazała się data 2 lipca 1866 http://i54.tinypic.com/dqjjhy.jpg Edytowane 9 Listopada 2010 przez cyma2704 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 10.11.2010 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Niestety ja nigdzie na belkach nie odnalazłem żadnej daty a oglądałem każdą belkę ;/W księgach wieczystych najstarsza data to 1905r. - ustanowienie służebności przejazdu sąsiadowi, natomiast w spisie zabytków wiek tego domu określony jest jako 4ćw. XIXwieku.4ćw. XIX wieku to dość duży rozrzut - nie wiem co przyjąć;/ a chciałbym podczas prac remontowych gdzieś taką datę uwidocznić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 15.11.2010 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 odświeżam wątek - może ktoś ma inne pomysły a może doświadczenie w podobnym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 29.11.2010 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 odświeżam wątek - proszę pomóżcie !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts