Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZy pod panele na ogrzewanie podłogowe konieczna jest folia?

ewadora

Recommended Posts

Witam.

Poradźcie w powyższej kwestii. Część paneli mam położone już na podkładzie podłogowym takim do podłogówki -ale bez folii.

Ostatnio kupując panele dowiedziałam się, że potrzebna jest jeszcze folia?

Czy to jest takie konieczne?

Mam wobec tego zrywać panele? W moim odczuciu folia może być raczej szkodliwa.

Jeśli coś mi się na panele rozleje i wejdzie pod nie to bez folii wsiąknie potem w beton i po sprawie.A jak będzie folia to ta woda pod spodem będzie stała i panele będą sobie pęcznieć- czy nie mam racji?

Witam.

Poradźcie w powyższej kwestii. Część paneli mam położone już na podkładzie podłogowym takim do podłogówki -ale bez folii.

Ostatnio kupując panele dowiedziałam się, że potrzebna jest jeszcze folia?

Czy to jest takie konieczne?

Mam wobec tego zrywać panele? W moim odczuciu folia może być raczej szkodliwa.

Jeśli coś mi się na panele rozleje i wejdzie pod nie to bez folii wsiąknie potem w beton i po sprawie.A jak będzie folia to ta woda pod spodem będzie stała i panele będą sobie pęcznieć- czy nie mam racji?

Opisujesz szczególny przypadek i tu masz trochę racji.

Natomiast jest inna zależność, która mówi o konieczności zastosowania folii jako konkretnej bariery dyfuzyjnej dla przenikania wilgoci z betonu w kierunku paneli w postaci pary wodnej.

Ujmując to prościej- beton jak każdy materiał porowaty chłonie wilgoć z otoczenia w okresie letnim. Jest to proces powolny nie mający wpływu na jakość podłogi. Problem występuje po uruchomieniu ogrzewania, gdzie gwałtownie uaktywniona wilgoć powoduje spęcznienie a tym samym uszkodzenie podłogi. Spęcznienie ma różną skalę zależną od wielu czynników. Proponuję nie ryzykować. Pozdrawiam.

Powiem tak: osobiście sama planuję położenia paneli na ogrzewanie podłogowe i choć jeszcze nic w tym kierunku nie poczyniłam (czekam na fachowca), to jednak wiele czytałam na temat podłogówki. Ostatnio natknęłam się na temat folii do podłogówki i jak wyczytałam jest ona zalecana, ale jak się okazuje ludzie, którzy jej nie zastosowali nie odczuli żadnych przykrych skutków nie jej posiadania , inni natomiast wręcz uważają stosowanie folii za śmieszne. Przykładem na to jest ta strona: http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,448/Itemid,39/ (spójrz na komentarze). Nie wiem sama, kto w tej dyskusji ma rację, jednak myślę, że osobiście założę folię tak na wszelki wypadek, ale sądzę, że jeśli jej nie masz, to nie odczujesz w żaden sposób jej braku. :)

Powiem tak: osobiście sama planuję położenia paneli na ogrzewanie podłogowe i choć jeszcze nic w tym kierunku nie poczyniłam (czekam na fachowca), to jednak wiele czytałam na temat podłogówki. Ostatnio natknęłam się na temat folii do podłogówki i jak wyczytałam jest ona zalecana, ale jak się okazuje ludzie, którzy jej nie zastosowali nie odczuli żadnych przykrych skutków nie jej posiadania , inni natomiast wręcz uważają stosowanie folii za śmieszne. Przykładem na to jest ta strona: http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,448/Itemid,39/ (spójrz na komentarze). Nie wiem sama, kto w tej dyskusji ma rację, jednak myślę, że osobiście założę folię tak na wszelki wypadek, ale sądzę, że jeśli jej nie masz, to nie odczujesz w żaden sposób jej braku. :)

Podany link dotyczy folii aluminiowej, umieszczonej wewnątrz podkładu grzewczego pod rurkami,będącej ekranem odbijającym ciepło ?????.

Czym innym jest folia umieszczona między podkładem cementowym a okładziną z paneli. Pełni ona funkcję zapory dyfuzyjnej, którą zaleca każdy producent paneli przeznaczonych na podkłady ogrzewane. Spójrz na warunki gwarancji. Pozdrawiam.

folia ma być i nie ma co filozofować, ci co uważają stosowanie folii za śmieszne są sami śmieszni, a logika że ktoś nie zastosował folii i nie narzeka jest podobna do tej że jak znajomemu się udało przejechać na czerwonym świetle to też tak będę robił, każde wiarygodne źródło informacji podaje że folia musi być, nie tylko artykuły http://www.myfloor.pl/od-stop-do-glow-ogrzewanie-podlogowe-kompendium-wiedzy,6,artykul.html ale fachowcy, warunki gwarancyjne itd

• 2 years później...

Witam. Odświeżę trochę i może odbiegnę od tematu ale nie będę zakładał nowego.

Chciałbym się Was poradzić czy pod panele można położyć folię szerokodostępną nw internecie o oznaczeniu TYP 200. Sprzedawcy polecają ją jako folię właśnie pod panele, a gdy wysyłam zapytanie i chęć kupna odpisują, że ta folia nie za bardzo nadaje się pod panele i polecają folię grubszą to jest 0,20 mm /tamta ma 0,07mm/ z atestem twierdząc, że ta będzie jak najbardziej odpowiednia.

Naciągają czy mają rację.

pierwsza kosztuje około 35 zł druga już 90 zł.

Jest sens przepłacać czy można zastosować tą tańszą folię.

Pozdrawiam

Opisujesz szczególny przypadek i tu masz trochę racji.

Natomiast jest inna zależność, która mówi o konieczności zastosowania folii jako konkretnej bariery dyfuzyjnej dla przenikania wilgoci z betonu w kierunku paneli w postaci pary wodnej.

Ujmując to prościej- beton jak każdy materiał porowaty chłonie wilgoć z otoczenia w okresie letnim. Jest to proces powolny nie mający wpływu na jakość podłogi. Problem występuje po uruchomieniu ogrzewania, gdzie gwałtownie uaktywniona wilgoć powoduje spęcznienie a tym samym uszkodzenie podłogi. Spęcznienie ma różną skalę zależną od wielu czynników. Proponuję nie ryzykować. Pozdrawiam.

Witam wszystkich!

Chciałbym prosić o poradę a mianowicie mój problem polega na rozterkach co do położenia desek MERBAU lakierowanych, szerokości 10cm. problem polega na tym że chcę je kleić płytek gresowych, dodam że podłoże było ocieplane styropianem 5cm, na to była wylewka i płytki. Teraz chcę to zmienić.

Problem polega na tym jaki klej zastosować do klejenia desek na płytki, słyszałem dużo dobrego o kleju sika, iż mozna go kleić nawet na szkło.... ale czy potrzebny będzie grunt, bo słyszałem że gruntu nie dajemy

proszę o porady...?/ szczególnie jestem ciekawy wskazówek użytkownika parkietkomplex

Nie jestem Panem Tadeuszem ale...wiele razy zdarzało nam się kleić podłogi drewniane bezpośrednio na płytki ceramiczne.

Podstawowe czynności, których nie można pominąć to:

- odtłuszczenie płytek silnym detergentem, zmycie czystą wodą i wysuszenie. Ewentualnie można posłużyć się polerką z np. czarnym lub zielonym padem żeby zrobić to szybciej i dokładniej.

- nałożenie jednej warstwy gruntu PU ( nie zawierającego rozpuszczalników, EC1) ,który stworzy doskonały mostek wiążący pomiędzy przyklejaną podłogą i płytkami. Wielu producentów deklaruje,że nie trzeba takiego gruntu pod klej stosować ale ja uważam,że warto...

- zastosowanie elastycznych klejów - poliuretanowych, MS polimerowych lub nawet silanowych. Najlepiej takich, które również mają oznaczenie EC1 i nie zawierają rozpuszczalników oraz wypełniaczy. Takie kleje po prostu się nie starzeją więc podłoga będzie trwale zamocowana do podłoża przez wiele lat:)

Nie jestem Panem Tadeuszem ale...wiele razy zdarzało nam się kleić podłogi drewniane bezpośrednio na płytki ceramiczne.

Podstawowe czynności, których nie można pominąć to:

- odtłuszczenie płytek silnym detergentem, zmycie czystą wodą i wysuszenie. Ewentualnie można posłużyć się polerką z np. czarnym lub zielonym padem żeby zrobić to szybciej i dokładniej.

- nałożenie jednej warstwy gruntu PU ( nie zawierającego rozpuszczalników, EC1) ,który stworzy doskonały mostek wiążący pomiędzy przyklejaną podłogą i płytkami. Wielu producentów deklaruje,że nie trzeba takiego gruntu pod klej stosować ale ja uważam,że warto...

- zastosowanie elastycznych klejów - poliuretanowych, MS polimerowych lub nawet silanowych. Najlepiej takich, które również mają oznaczenie EC1 i nie zawierają rozpuszczalników oraz wypełniaczy. Takie kleje po prostu się nie starzeją więc podłoga będzie trwale zamocowana do podłoża przez wiele lat:)

Dziękuje bardzo za pomoc...prosiłbym jeszcze o polecenie jakiegoś kleju.... do którego macie panowie przekonanie... czy klej Sika Sikabond T54 Fc 13kg będzie się nadawał....a może polecicie inny...

Z góry dziękuje