Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przejść przez ścianę fundamentową z kamienia?

mroczna_wieza

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

Chciałbym prosić Was o poradę. Zatkała mi się na amen kanalizacja i teraz nie ma innego wyjścia jak tylko wymienić całość na nową instalację. Jest tylko jeden problem, a mianowicie przejście przez ścianę fundamentową. Chciałbym to zrobić w innym miejscu niż znajduje się stara rura, a fundament ponieważ jest to stary dom zbudowany jest z kamienia. Z tego co zauważyłem po pierwszym podejściu kamienie ułożone są na płask tak jak cegły i zespojone zaprawą. Ściana ma grubość około 60 cm, natomiast ja chciałbym przebić otwór o średnicy minimum 200 mm. Ponieważ jestem laikiem i nie wiem za bardzo jak taka operacja wpłynie na stabilność fundamentu potrzebuję porady – czy użyć do tego zadania młota udarowego i spróbować rozbijać kamienie czy raczej postarać się je obkuwać i w miarę możliwości usuwać w całości. Boje się, że drgania spowodowane uderzeniem młota mogą spowodować osłabienie ściany w tym miejscu. Generalnie nie widzę innych rozwiązań niż te wspomniane ponieważ kamienie są bardzo twarde i próba rozbicia ich ręcznie za pomocą mesla przy nawiercaniu otworów wiertarką spełzły na niczym. Bardzo proszą o szybką odpowiedź bo sprawa jest pilna.

Pozdrawiam, Marcin

Ano, jechac mlotem. Ja dwa miesiace temu przebijalem 80 cm fudment kamienny (duzy mlot i kupa cieprpliwosci...). Ja rozkuwalem kamienie na mniejsze (kamienie tak 200-300kg) i usuwalem pojedynczo. Drganiami sie nie przejmuj (moj stulatek to przetrwal). Najpierw staralem sie przejsc pod fundamentem, ale po wkopaniu sie na 180cm dalem sobie spokoj (fundament ciagnal sie jeszcze glebiej), kulem wiec na glebokosci 120 cm.

Zdjecia wykutych dziur w zalaczniku :)

IMG_3147 (Small)..JPG

IMG_3146 (Small)..JPG

IMG_3145 (Small)..JPG

IMG_3143 (Small)..JPG