fortis 09.11.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witam, Proszę o poradę, w mojej pracy inżynierskiej mam strop taki jak w załączniku, Pole 5 ze względu na duży stosunek rozpiętości jest zbrojony pojedynczo, natomiast pozostałe pola są zbrojone krzyżowo. Mam wątpliwość jak przyjmować podparcie stropu pomiędzy polem 3 i 5?, czy jako przegubowe czy utwierdzone, strop opiera sie na scianach nośnych porotherm 25cm , nad nim są 4 kondygnacje. http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1110/przechwytywaniea3d6.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 09.11.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Ja bym przyjął utwierdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 10.11.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Rozumiem że strop będzie betonowany bez dylatacji na podporze. Przyjąłbym przegub. Moment podporowy (-) będzie porównywalny w obu przypadkach, a nie jestem pewien czy da się uzyskać pełne utwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fortis 10.11.2010 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Dzięki za odpowiedzi, przyjąłem tam częściowe utwierdzenie ,a to się liczy jak przegub dodając zbrojenie na podporze w ilości połowy przęsłowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts