Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont poddasza, ogrzewanie wody

pillow

Recommended Posts

Witam,

mam serdeczną prośbę o pomoc. Mam mieszkanie na poddaszu w kamienicy, ok. 33m kw, w mieszkaniu nie ma łazienki, jest tylko ubikacja. Opalam mieszkanie piecem kaflowym. W chwili obecnej chciałem zrobić łazienkę. Problem w tym, że nie wiem w jaki sposób uzyskać ciepłą wodę. Był u mnie specjalista, który określił, że nie ma w mieszkaniu siły na system przepływowy i zasugerował mi użycie bojlera energetycznego (wiem, że jest to system najdroższy i najłatwiejszy do zamontowania, a mnie zależy na jak najoszczędniejszym źródle ciepłej wody). Zastanawiam się nad przerobieniem pieca kaflowego na kominek z płaszczem wodnym, ale nie znam się na tym kompletnie, więc proszę o pomoc i jakieś sugestie, co mógłbym zrobić z ogrzewaniem wody w mieszkaniu.

dziękuję za informacje i pozdrawiam

Mam dostęp do gazu, ale nie ma możliwości podłączenia piecyka gazowego do komina. Słyszałem o możliwości podłączenia piecyka gazowego, który nie potrzebuje komina (samospalający), ale nie wiem czy to dobry pomysł, wie ktoś może ile taki piecyk kosztuje i czy się opłaca jego montaż ? Bardzo proszę o pomysły :)

A ile osob bedzie kozystalo z tej lazienki?

Brat wynajmuje teraz kawalerke gdzie zamontowany jest bojler 40l. Spokojnie wystarcza im on na wykompanie sie i zmywanie naczyn. Nawet jak przyjechali do nich znajomi to nie zabraklo cieplej wody. Poczatkowo tez myslalem ze rachunki za prad beda kosmiczne ale po miesioacu sie zdziwilem. Bojler bardzo dlugo trzyma cieplo i nawet jak wylaczyli go na Wszystkich Swietych i wyjechali na 3 dni to po powrocie woda byla jeszcze letnia. Dodam ze bojler kosztowal ok. 350zl.

• 4 months później...

Witam,

dawno mnie tu nie było, rozmawiałem z jeszcze paroma specjalistami do spraw kominków. Zostały mi przedstawione dwie propozycje, nad którymi się zastanawiam. Chcę jednocześnie mieć ogrzane mieszkanie i ciepłą wodę. Pierwsza z nich, która wg mnie jest lepsza to ogrzewanie mieszkania kozą z płaszczem wodnym (jakieś 2 lub 3 kaloryfery) z podłączonym bojlerem (z wężownicą, żeby w lato była możliwość zagrzania wody bez palenia w piecu). Druga opcja to kominek z wymiennikiem oraz ogrzewanie mieszkania powietrzem (nadmuch) z kominka. Nie wiem która z tych opcji jest lepsza i wydajniejsza. Nie mam też zielonego pojęcia czy mogę zainstalować kozę lub kominek na 2 pietrze starej kamienicy, czy są jakieś prawne ograniczenia ? Do tego bardzo prosiłbym o podzielenie się doświadczeniami palenia w kozie lub kominku, gdyż będę miał piec w głównym pokoju + otwarta kuchnia. Czy rzeczywiście będzie wszędzie brudno i będzie unosił się kurz ?

Bardzo proszę o informacje, gdyż w nast tygodniu planuję podjąć ostateczną decyzję. Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam,

okazało się, że nie mogę niestety zamontować w mieszkaniu kominka, gdyż nie mam samodzielnego komina, a podobno według polskiego prawa, mieszkanie na ostatniej kondygnacji musi posiadać indywidualny komin... więc pozostała mi tylko jedna możliwość ogrzania mieszkania i wody tj. piec gazowy. Przez fachowców, którzy mają przeprowadzać u mnie remont, został wybrany piec dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania. Odpowiedni komin i wentylacja zostaną wprowadzone.

Proszę o poradę jaki z pieców wybrać, popytałem w sklepach i najlepsza oferta to piec z firmy Viessmann, podobno teraz dają jakąś promocje na piecyki, ale nadal jest to kwota ponad 3 tys. PLN ( z tego co wiem z tej firmy jest również serwis w moim mieście). Czy ewentualnie możecie polecić jakieś inne piecyki? niekoniecznie z zamkniętą komorą spalania (byćmoże jeszcze jest jakiś sposób na ogrzanie mieszkania i wody?) Przypomnę tylko, że mieszkanie ma powierzchnie ok 33 m2.

Proszę również o informacje i doświadczenia jeśli ktoś używa tego rodzaju ogrzewania, jak to wychodzi finansowo i czy taki piecyk jest "na wieki" czy trzeba go często wymieniać, czy czyścić?

Bardzo proszę o porady,

Pozdrawiam