Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit w światłowodach

Nalepiok

Recommended Posts

Witam, chciałbym zrobić sobie sufit w światłowodach (w moim pokoiku "spokoju") :), lecz zupełnie nie wiem, jakie to mogą być koszty i jak się za to zabrać.:bash:

Wymiary sufitu:

3,75m x 4,5m

(zwykły prostokąt, bez skosów itp.)

czy ktoś ma już w tym jakieś doświadczenie, i czy mógłby mi pomóc :)

(poradzić od czego zacząć, ile może to kosztować itp.)

z góry dzięki,

pozdrawiam

Łukasz

tak, zależy mi na tym bardzo :)

marzyłem o tym od dziecka, i nie chcę, żeby to było marzenie którego nie mogę spełnić, pomimo, że uzbierałem na to już sporo funduszy :)

musisz być rocznik 90 , bo za moich czasów to o światłowodach mówiono w programie ''Sonda'' .Spełnianie marzeń TO SUPER SPRAWA, tylko kazdy ma inne.

musisz być rocznik 90 , bo za moich czasów to o światłowodach mówiono w programie ''Sonda'' .Spełnianie marzeń TO SUPER SPRAWA, tylko kazdy ma inne.

nie no, w 90' to już kilka wiosen byłem na świecie :)

może fakt, przesadziłem, że od dziecka, ale jak tylko było o tym głośno to zawsze światłowody i światłowody :)

jeżeli chodzi ci o tzw. "Gwiazdziste niebo" to jest to niemały koszt. Z tego co sie orientuje, mój znajomy elektryk wspominał, że robił coś takiego u siebie. niestety nie wiem na jakiej powierzchni sufitu, bo mówił tylko, że w pokoju. Jedna taka dioda kosztuje ok. 15 zł, a no mówił, że potrzebuje do tego ok 300 szt. Czyli daje to jakieś 4 500 zł. Do tego kartongips, farba, urzadzenie sterujące. No i jeżeli nie jesteś elektrykiem, a wnioskuję, że nie jesteś to jeszcze robocizna, która trochę kosztuje bo jest z tym zabawy. Ale efekt jest bardzo fajny, przyznaję.

Albo mocno przesadził ten elektryk, albo lepiej dla niego będzie jak zmieni zródło zaopatrzenia.

Dioda kosztuje od 0,3 do 1,0 zł. Większych raczej nie ma sensu instalować. Do każdej diody jest potrzebny rezystor - w hurcie 1-2 zł za 100 szt. Do tego zasilacz, potrzebna moc zależy od ilości diód, od 25 do 100 zł. Bez przesady do połączenia dwóch kabelków i rezystora nie potrzeba elektryka. Jak ktoś nie ma w domu lutownicy to starczy taka za 30 zł, lutować kabelki się każdy nauczy po dwóch próbach. Najtańszy sterownik na alledrogo kosztuje 27zł, więc też nie jest to koszmiczny koszt.