Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa poziomy Pepe co o tym sądzisz?

pepejeans

Recommended Posts

• Odpowiedzi 263
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jestem....i na pewno zostanę, dodaję watek do ulubionych - będziemy "się wykańczać" prawie jednocześnie, całkiem fajne mieszkanko dużo możliwości organizowania go

zaciekawiła mnie opcja zaadaptowania pom.tech. na dodatkowy pokój na górze - jak to ma wyglądać ? obecnie wejście do niego jest z klatki schodowej ?

a co do dziennika i komentarzy - ja połączyłam je w jedno, tak jest moim zdaniem wygodniej :) potem i tak przechodzimy do galerii domów/mieszkań :)

wrzuć jeszcze jakies inspiracje...lubie takie sobie pooglądać

Edytowane przez queene

witam quenne:)

zaciekawiła mnie opcja zaadaptowania pom.tech. na dodatkowy pokój na górze - jak to ma wyglądać ? obecnie wejście do niego jest z klatki schodowej ?

wejscie do tego pomieszczenia technicznego na górze jest z poziomu klatki piętro nizej

w przyszłym tygodniu wybieram sie do dewelopera żeby uzgodnić możliwości technicznego "wcielenia" go do mojego mieszkania

muszę dokładnie przyjrzeć sie gdzie sa ściany nośne żeby cos wykombinować ze zrobieniem tego trzeciego pokoju na poddaszu

Na początek gratki za pozytywne rozpatrzenie sprawy kredytu. Może i mało przyjemne spłacać bankowi kilka lat ten kredyt, ale będziesz na swoim. Ja teraz wynajmuję i powiem Ci, że nie wiele musiałabym dołożyć do czynszu a miałabym własny dom.Teraz to tylko wyrzucanie pieniędzy. Z dwojga złego wolę Twoją opcję ;)

Co do zmian, bardzo fajnie to będzie wyglądać. Tylko mam nadzieję, że nie zostawisz tych resztek ściany nośnej w przejściu ;) I ściany na przedpokoju w jednej linii :)

Fajnie, że wróciłaś :)

Edit: Pepe a te okna w pomieszczeniu tech dałoby się bardziej na środek pokoju przesunąć? Bo wydaje mi się, że lepiej byłoby zrobić wejście na przeciwko tych drzwi do drugiego pokoju. Wtedy masz bardziej ustawną przestrzeń :)

Edytowane przez rere79

Zrobiłam coś takiego z nudów ;)

http://images38.fotosik.pl/516/de2410846d5e9332.jpg

Ale potem pomyślałam o tych drzwiach, że jednak musi być tak jak Ty zrobiłaś. Zapomniałam o skosie, nie wiele miejsca tam jest i pewnie nie otworzy się drzwi... Wogóle jak wychodzą te skosy w pom technicznym?

mam nadzieję, że nie zostawisz tych resztek ściany nośnej w przejściu ;) I ściany na przedpokoju w jednej linii :)

jasne, że nie zostawie to tylko niedokładność rysunku

Edit: Pepe a te okna w pomieszczeniu tech dałoby się bardziej na środek pokoju przesunąć? Bo wydaje mi się, że lepiej byłoby zrobić wejście na przeciwko tych drzwi do drugiego pokoju. Wtedy masz bardziej ustawną przestrzeń :)

okna chyba bedzie mozna bardziej przesunąc, tzn, w o góle je tam wstawić bo w projekcie jest tylko jakiś właz zaprojektowany

zaraz oblukam projekt dachu czy tam czasem nie ma jakis kominów i innych pierdół

a w ogóle rere79 super że chciało CI sie podejsć do sprawy

powiem, ze o takim rozwiazaniu nie pomysłałam jeszcze,

a co do skosów w tym technicznym pomieszczeniu to nie jestem pewna

muszę pogrzebać w projekcie

w przyszły tygodniu mam umówione spotkanie z developerem i projektantem wiec wszystkiego sie dowiem

teraz myślę, o co mam jeszcze ich zapytać i jakie ewentualne rozwiązania brac pod uwagę

Pepe przejrzyj dokładnie projekt łącznie z przekrojem, z tego co wkleiłaś to mi wynika (mam małą niepewność, bo tylko część rzutu wkleiłaś obejmującą Wasze mieszkanie a tego tuż za ścianą nie), że nie jesteście w stanie wstawić okien dachowych w tym projektowanym pokoiku, ponieważ on wypada centralnie pod kalenicą. Tam będzie wysokość pełna pomieszczenia, strop i jeszcze 2m do kalenicy

pepe..jpg

na czerwono obrysowałam Twoje mieszkanie na przekroju, na zielono mniej więcej ile zajmie zaprojektowana sypialnia, niebieska krecha pokazuje dokąd sięga mieszkanie na dolnej kondygnacji i górna poza sypialnią, różowa to linia schodów na poddasze, na brązowo zaznaczyłam okna dachowe istniejące i wyłaz na nieużytkowe poddasze nad Waszym mieszkaniem zaprojektowany obecnie w miejscu proponowanych przez rere okien, więc tam okien dachowych nie masz szans wstawić

jeśli potrzebujesz tego dodatkowego pokoju to przemyśl o ile da się podłączyć do pionów coś takiego

pepe2..JPG

przykro mi że Ci tu tak namieszałam, wstaw może jak masz większy zakres rzutu, żeby było widać w którym miejscu projektanci robili przekrój i chociaż kawałki sąsiednich mieszkań

czy przekrój dałaś przez cały budynek?

już sobie sprawdziłam, że tak...

pepe..jpg

Edytowane przez KamaG
dopisek

Pepe, to ja już pewna jestem, że nie dasz rady tam okien dachowych wstawić, wypadałyby dokładnie w miejscu kolektorów na dachu -2i3 z tego większego zestawu,

za to jest szansa na łazienkę bo sąsiad za ścianą ma na dolnym poziomie łazienkę po sąsiedzku waszych schodów, a to już nie daleko i można próbować podpiąć się do ich pionu kanalizacyjnego. Nie wiem czy deweloper zgodzi się na takie kombinacje ale chyba warto zawalczyć. Łazienka będzie ciemna (można spróbować doświetlić świetlikiem tunelowym np takim (wzięte z googla): http://www.velux.pl/Klienci/Produkty/Swietliki_tunelowe/default.aspx?WT.mc_id=pl_SwietlikiTunelowe_2008_google

za to wyjdą dwa całkiem przyzwoite pokoje w miejscu dotychczasowej łazienki i pokoju

No ja też widzę, że nie dałoby rady zrobić tam pokoju, nawet gdyby tych kolektorów nie było :(. Tzn. jakby się uparł, ale widoki byłyby zerowe, bo okna za wysoko. Też mocno zastanowiłabym się nad propozycją Kamy. Wydaję się sensowna.

Edit: Patrzyłam na kominy wentylacyjne... Trochę daleko do nich i nie wiem czy developer się zgodzi na podpięcie do nich wentylacji z Twpjej łazienki.

Edytowane przez rere79

No dobra to ja się dalej uzewnętrzniam :p. Ja widziałabym to tak :

http://images38.fotosik.pl/518/da6d943d1268be13.jpg

Łazienka w miejscu garderoby, a to tylko z tego względu, że bliżej do pionu kanalizacyjnego i do wentylacji ( łazienka sąsiada w czerwonym kwadracie). Minus tego rozwiązania to taki, żeby dostać się do niej musisz przejść przez garderobę. Reszte zrobiłabym tak jak proponowała Kama. Jedynie zastanowiłabym się nad podziałem pomiędzy dwoma mniejszymi pokojami. Może w tym rogu jakaś wspólna garderoba?

Edytowane przez rere79

Nie wiem czy deweloper zgodzi się na takie kombinacje ale chyba warto zawalczyć. Łazienka będzie ciemna (można spróbować doświetlić świetlikiem tunelowym

zobaczymy uz we wtorek co bedzie możliwe do zrobienia

pogadac zawsze warto i cos zaproponować ze swojej strony

ten swietlik to tez fajny pomysł

Łazienka w miejscu garderoby, a to tylko z tego względu, że bliżej do pionu kanalizacyjnego i do wentylacji ( łazienka sąsiada w czerwonym kwadracie). Minus tego rozwiązania to taki, żeby dostać się do niej musisz przejść przez garderobę

też fajny wariant

a niby minus do zaakceptowania

no nic, zobaczymy co sie da zrobic

choc mnie osobiscie najbardziej podoba sie ten wariant bez przerabiania łazienki

na pewno będę próbować przegadać dewelopera

piony kanalizacyjne są prawdopodobnie w tych zaznaczonych na czerwono miejscach - sądzę po usytuowaniu kibelków u sąsiadów ja myślałam o tym żółtym :), minus wg rere dla mnie nie byłby minusem zwłaszcza gdyby garderoba miała być dla wszystkich mieszkańców, sypialnia rodziców i tak jest ogromna więc jakąś szafkę na ciuch podręczny będzie gdzie wstawić, a mniejsze pokoje można odciążyć od jakichś większych szaf,

wentylację można puścić wywiewką bezpośrednio przez dach, to jest do zrobienia, natomiast okna w dachu na wysokości ok 3,5-4 metry nad podłogą, pod warunkiem, że w ogóle deweloperzy zgodzą się nie robić stropu nad tą częścią poddasza są jak dla mnie nie do przyjęcia w tak niedużym w końcu pomieszczeniu, trochę by to było jak w studni wyżej światło niż szerokość pomieszczenia, same świetliki do pokoju też się nie nadają :(

a na jakim etapie jest teraz budowa? bo to w sumie istotne dla takich zmian jak tu rozmawiamy

Małgoś co Ty opowiadasz :) zaglądam czasem do Twojego dziennika i dementuję :)

ciekawe co powie deweloper?

a na jakim etapie jest teraz budowa? bo to w sumie istotne dla takich zmian jak tu rozmawiamy

dopiero budowlańcy wyszli z ziemi

wiec jest czas na zmiany jak sie deweloper zgodzi

zreszta on mniej wiecej wie jakie mam plany i umówilismy sie własnie na styczen zeby pogadać na temat ewentualnych zmian