Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

system multiroom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Witam,

obecnie robi się instalacja elektryczno techniczna w salonie i na razie sprawę podłączeń do Maximusa rozwiązałem tak:

http://img406.imageshack.us/img406/8932/multiroomzasilanie.jpg

-zielony kabel - póki co wpuszczony w ścianę głośnikowy 2x1,5 po zakończeniu prac chciałbym na obu jego końcach zrobić końcówki RCA

-czerwony kabel RJ45 do switcha (po remoncie założę oczywiście końcówkę odpowiednią)

-fioletowy kabel (na razie w roli pilota), żeby nie bawić się w przeciąganie kabla od oryginalnego zasilacza przez peszel chciałbym albo zastąpić go 2x1,5 i na z jednej strony przylutować zasilacz z transformatorem a z drugiej odpowiednią końcówkę od oryginalnego zasilacza, albo na tej skrętce pogrupować i dać na jedną żyłę "prądową" 2 pary i na drugą też dwie...teoretycznie przekrój wychodzi 2x1 czyli tak jak jest w oryginalnym zasilaczu, ale nie wiem czy to ma sens i które rozwiązanie jest lepsze i czy takie obejście się z zasilaczem jest możliwe (czy będzie działał jak należy). Podobne wątpliwości mam co do kabla RCA, ale rozumiem, że założenie końcówek RCA do kabla głośnikowego 2x1,5 jest możliwe.

• 1 month później...

Dla tych którzy nie wiedzą co to multiroom i nie rozumieją jego idei.

http://www.revox.com/#/special,target_type=swf,target_url=slideshow_multiroom_en.swf

No ale są tacy którzy robią kino domowe na logitechu.

PS.

Mam russound'a ca4 tak, że z praktyki wiem o czym mówię.

Edytowane przez dendrytus

Ale zupełnie nie wiem czemu się czepiasz Logitecha ? Czego temu rozwiązaniu brakuje ? Dostępne są różne urządzenia pozwalające na samodzielne odtwarzanie muzyki oraz zasilenie zestawów Hi-Fi. Urządzenia się synchronizują, możesz je sterować z dowolnego urządzenia - telefon, tablet, komputer, pilot. Możliwa praca zsynchronizowana i indywidualna, centralny serwer plików. Może nie jest taki "profesjonalny" i nie da się go wmontować w ścianę ale posiada pełną funkcjonalność i pracuje znakomicie. Idealny dla osób które nie mają możliwości dociągnięcia dodatkowych kabli gdyż działa również po wifi. Dostępna jest ogromna liczba pluginów i dodatków.

Jeszcze link do dostępnych urządzeń: http://www.logitech.com/en-us/speakers-audio/wireless-music-systems?WT.ac=bc|50|5745

ps. Temat dotyczył systemu multiroom a nie kina domowego.

Edytowane przez szafa

Ale zupełnie nie wiem czemu się czepiasz Logitecha ?

Bo ma tyle wspólnego z kinem domowym co Trabant Limousine z limuzyną. A może dlatego, że wyznaję zasadę: plastik nie gra, a MP3 to nie muzyka.

Cały pomysł multiroom opiera się na zasadzie wbudowanych w ścianę sterowników i głośników, żeby nie zagracać pomieszczenia, uniknąć plątaniny kabli i mieć możliwość bardzo dużej aranżacji wnętrza. Sterowniki zawsze znajdują się w miejscu, które nigdy nie podlega aranżacji i nigdy nie jest zastawiane.

Cały sprzęt znajduje się w szafie np. w przedpokoju czy nawet w garażu. Może być w dowolnym miejscu budynku.

Nalepka M na BMW 3 1,6 LPG nie robi z niego BMW M3. Prawda?

Patrzyłem na Twoje linki i jakoś poza sterowaniem z IPoda różnicy w funkcjonalności nie widzę...może powiedz ile Cie Twój Russound kosztował?

Ja wybrałem takie rozwiązanie, bo na takie mnie stać i na takie mam ochotę...co do głośników Logitecha to po pierwsze mieszkam w bloku więc nie będę korzystał z gigantycznych głośności, po drugie pokój ma 22m2 i nie mam miejsca na kolumny 50x50x150cm zwyczajnie mi się takie coś też nie podoba..chciałem małe głośniki z możliwością powieszenia na ścianie, najlepiej bez potrzeby dokupywania amplitunera za kolejne 800zł...

Co do Twojej definicji systemu multiroom to sterowniki mam na ścianie, dysk sieciowy, switch i router w szafie w przedpokoju..jedyne czego nie mam to głośników w suficie...poza łazienką, tam są...głównie dlatego, że i tak potrzebuje głośników do KD więc czemu nie mam wykorzystać ich do słuchania innej muzyki...a skoro mp3 to nie muzyka dla Ciebie to jaką masz szafę, że zmieściłeś tam gramofon :)

Edytowane przez witu102

Patrzyłem na Twoje linki i jakoś poza sterowaniem z IPoda różnicy w funkcjonalności nie widzę...może powiedz ile Cie Twój Russound kosztował?:)

około 10 tys.

Co do Twojej definicji systemu multiroom

To nie jest moja definicja, tylko ogólnie przyjęta.

to sterowniki mam na ścianie,

Nie masz sterownika, tylko radio internetowe. Ja mogę moim sterownikiem sterować dowolnym urządzeniem od magnetofony szpulowego( jeśli ma pilota) po zmieniarkę cd. przy pomocy pilota od tego urządzenia lub pilota uniwersalnego

a skoro mp3 to nie muzyka dla Ciebie to jaką masz szafę, że zmieściłeś tam gramofon :)

Całość stoi w szafie serwerowej 15U i nie ma tam gramofonu, ale gdybym miał ochotę to mogę go w kilka minut podłączyć.

Sorki ale należę niestety do tych nieszczęśliwców, którzy rozróżniają MP3 od cd. Zresztą skoro mam oryginalną płytę, to po co mam ją przerabiać na mp3.

System fajny i pewnie będzie działał, ale to nie multiroom.

Skoro na forum dla audiofilów masz za kiepski sprzęt to na forum dla normalnych ludzi pokazujesz jaki to wspaniały jesteś ? heh..

Rozwiązanie przedstawione tutaj jest jak najbardziej w porządku, mieści się założeniach projektu, więc co jeszcze ? Brak możliwości brandzlowania się świadomością że sprzęt potrafi odtwarzać dźwięki które potrafi wychwycić klika procent ludności ? A przekładając na motoryzację - to nie trampek a raczej audi.

Skoro na forum dla audiofilów masz za kiepski sprzęt to na forum dla normalnych ludzi pokazujesz jaki to wspaniały jesteś ? heh..

Systemy multiroom nie są dla audiofilów.

Rozwiązanie przedstawione tutaj jest jak najbardziej w porządku, mieści się założeniach projektu, więc co jeszcze ?

Projekt jest fajny, ale nie spełnia wszystkich założeń dla multiroom, a więc nim nie jest. Samochód bez silnika spełnia prawie wszystkie założenia dla definicji samochodu.

Jak wbuduję zwykłe radia w ścianę i podłącze do nich zabudowane głośniki, to będę miał multiroom czy nie?

Ok, skoro dałeś 10tyś to około 4x więcej niż ja zamierzam dać wraz z głośnikami, dyskiem, switchem itd więc nie moja półka cenowa i powiem otwarcie, szkoda byłoby mi tyle kasy do sterowania magnetofonem szpulowym czy gramofonem z IPoda, w założeniu mojego systemu, tak audio przedstawionego w tym wątku jak i wideo jest to, aby wyeliminować całkowicie wszelkie nośniki typu dvd, cd, bluray itd..pomijam fakt zajmowanego miejsca to dodatkowo po kilku latach lubią się ciąć i nie odtwarzać...ja osobiście mp3 od muzyki w filharmonii też odróżniam, ale mam takie szczęścia, że w moim mieście jest i filharmonia i opera i operetka kilkanaście teatrów a hale widowiskową na 18tys widzów zaczynają budować więc w perspektywie kilku lat na brak "prawdziwej" muzyki narzekać nie będę...nazwałem swój system multiroom z tego powodu, że z każdego pokoju mam dostęp do plików mp3/wav/flac zgromadzonych na dysku..tak wiem jestem przestępcą bo:

-nie kupuje oryginalnych płyt audio tylko wolę ściągać z internetu albumy

-nie kupuję filmów na bluray bo wolę ściągać pliki mkv 1080p

-nie kupuje nawet śmiesznie tanich płyt DVD w sklepie tylko ściągam pliki avi z internetu...

ot tak mi wygodniej, taniej i lepiej..a ze swojego systemu mimo, że nie jest prawdziwym multiroomem - wg Ciebie i tak jestem zadowolony...

Zaprezentuj może części składowe swojego multirooma i ogólny schemat..ja osobiście jestem ciekaw bardzo, "jak to powinno być"

• 9 months później...

Odgrzebałem ten wątek z ciekawości, ale widzę, że kolega dendrytus nie zamieścił informacji, zdjęć na temat swojego systemu.

Dendrytus, dlaczego? Umieść tutaj jakieś info. Może się komuś przyda. :bye:

Po za tym trudno się sprzeczać, z kimś kto uważa się za lepszego jeżeli ma lepszy system. Problem w tym, że z kultury i szacunku dla innych osób powinno się zachować jakieś pozory grzeczności. Czujesz się lepszy? Fajnie... Ale nie wszyscy mają tyle kasy na takie "zabawki" do domu, dlatego kombinują jak tylko mogą i uważam, że tak na prawdę to cieszy bardziej niż kupno gotowego systemu za 234512343123$. Tak jak w innych wątkach, wniosłeś krytykę, dałeś standardowo linki do YT, napisałeś co masz, ale przydało się to autorowi tematu lub innym zainteresowanym? Napisz coś konstruktywnego. A konkretnie mam na myśli opisanie lub nawet zdjęcia z Twojego systemu.

Pozdrawiam!

witu102, jak ten system działa? miałeś jakieś problemy z instalacją? Zamieniłeś jakieś komponenty?

Hej, system działa super. Ostatnio dokupiłem dysk 2TB(Synology DS211j + dysk samsunga 2TB) i teraz muzyka płynie stamtąd, do ej pory szło to z dysków dwóch laptopów. Wszystko bez problemu, radio internetowe super sprawa np na imprezę można puścić lata 80-te i się nie przejmować, obsługa mp3 via USB bezproblemowa...teraz dzięki temu, że na dysku centralnym postawiłem serwer multimediów serviio to nie jestem ograniczony tylko do mp3 via ethernet ale program automatycznie zamienia inne formaty (np flac) do formy czytelnej dla Maximuma. Głośniki Logitecha też rewelacja, służą w salonie do radia i kina domowego i spisują się znakomicie:)

Odgrzebałem ten wątek z ciekawości, ale widzę, że kolega dendrytus nie zamieścił informacji, zdjęć na temat swojego systemu.

Dendrytus, dlaczego? Umieść tutaj jakieś info. Może się komuś przyda. :bye:

Russoun CAS44

http://russound.com/includes/demos/cas44/index.html

http://russound.com/pdf/brochures/CAS44_Brochure.pdf

Po za tym trudno się sprzeczać, z kimś kto uważa się za lepszego jeżeli ma lepszy system.

Nie uważam się za lepszego z powodu lepszego sprzętu. Nie uważam się za lepszego dlatego, że stać mnie była na taki bajer. Nie uważam się za lepszego z powodu posiadanego majątku, bo pracowałem dla ludzi, którzy kupiliby mnie z całym majątkiem i nawet nie zauważyliby, że mnie kupili.

Problem w tym, że z kultury i szacunku dla innych osób powinno się zachować jakieś pozory grzeczności.

Grzeczności i szacunek dla kogoś kto twierdzi, że kupił limuzynę, a nabył trabanta limousine?

Mam mieć szacunek dla kogoś kto chce szpanować systemem multiroom, a go nie posiada.

Systemem multiroom, to konkretne rozwiązanie, których w żaden sposób nie spełnia ten system.

Jak postawisz w każdym pokoju zwykłe radio to też będziesz miał multiroom, bo sygnał będzie pobierany z jednego miejsca np pała kultury i nauki w warszawie.

Czujesz się lepszy? Fajnie... Ale nie wszyscy mają tyle kasy na takie "zabawki" do domu, dlatego kombinują jak tylko mogą i uważam, że tak na prawdę to cieszy bardziej niż kupno gotowego systemu za 234512343123$.

Replika Ferrari nie będzie Ferrari.

Mnie bardziej cieszył by ferrari z salonu, niż własny zrobiony w garażu z garbusa.

Ten system nie jest niczym odkrywczym. W przypadku wspomnianego radia jest znany od pierwszego radia.

PS

Multiroom Revox http://www.scheuer.lu/data/gallerys/revox/Multiroom.JPG

Jak widać żadne z firmy produkujących systemy multiroom nie ma rozwiązania podobnego do autora tematu

http://www.scheuer.lu/index.php?p=multimedia