Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproza razem z wiencem....

Recommended Posts

Wlasnie niedawno odkrylem , ze w moim projekcie wszystkie nadproza sa wylewane razem z wiencem tj. stanowia jego czesc.

Jestem ciekawy jak sie to ma w praktyce i czy ktos moze ma jakies ciekawe uwagi co do takiego rozwiazania.

Musze sie przyznac, ze zrobilem obchod lokalnych budowli i nie spotkalem takiego czegos....:)

pozdrowki dla wszystkich:)

Po mojemu jeżeli z różnicy poziomów górnej krawędzi okien i stropu wychodzi, że nadproże styka się z wieńcem, to lepiej jest wylewać je razem, aby stanowiły monolit. Trzeba tylko pamiętać o solidnym podparciu i szalowaniu, bo taki układ skutkuje dużą wysokością słupa betonu oraz dobrym dociepleniu, ale przy wieńcu oddzielonym od nadproży też.

Myślę, że nie jest to jakaś "ameryka" (świadomie z małej litery, bo nie o kontynent tu idzie).

ja tak sobie zrobiłem (obniżyłem o 10 cm ściany). Powiem Ci jedno: jeśli nadproża będziesz robił z elek to nie zapomnij ich związać. Ja zapomniałem :)

Jak mi jedne mi wyskoczyło podczas zalewania to stałem nad nim z rułą ze sztetera... W ułamku sekundy zobaczyłem (w wyobraźni) jak wszystkie inne wylatują. Na szczęście tylko te jedne wypadło i trochę betonu. Parę innych się pogięło - będę musiał kombinować ze styropianem. Przerwałem robotę i pościągałem je takimi dużymi ściskami (cwingami)

Możesz też wylewać na 2 razy.

• 7 years później...
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Jednak czy nie będzie przez to większych strat ciepła przez taki duży mostek? W mojej okolicy nikt tak nie robił, wszędzie widzę, że jest nadproże, cegła lub pustak i dopiero wieniec ze stropem. Ok Agalind, ale resztę nadproży macie przemurowane cegłą. Czy mój wykonawca chce iść na skróty i odwalić fuszerkę (aby szybciej skończyć pracę) nie martwiąc się o późniejsze straty ciepła? Edytowane przez Malybialy