xrrr82 20.02.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Wlasnie niedawno odkrylem , ze w moim projekcie wszystkie nadproza sa wylewane razem z wiencem tj. stanowia jego czesc. Jestem ciekawy jak sie to ma w praktyce i czy ktos moze ma jakies ciekawe uwagi co do takiego rozwiazania. Musze sie przyznac, ze zrobilem obchod lokalnych budowli i nie spotkalem takiego czegos.... pozdrowki dla wszystkich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 20.02.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Po mojemu jeżeli z różnicy poziomów górnej krawędzi okien i stropu wychodzi, że nadproże styka się z wieńcem, to lepiej jest wylewać je razem, aby stanowiły monolit. Trzeba tylko pamiętać o solidnym podparciu i szalowaniu, bo taki układ skutkuje dużą wysokością słupa betonu oraz dobrym dociepleniu, ale przy wieńcu oddzielonym od nadproży też.Myślę, że nie jest to jakaś "ameryka" (świadomie z małej litery, bo nie o kontynent tu idzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 20.02.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 ja tak sobie zrobiłem (obniżyłem o 10 cm ściany). Powiem Ci jedno: jeśli nadproża będziesz robił z elek to nie zapomnij ich związać. Ja zapomniałem Jak mi jedne mi wyskoczyło podczas zalewania to stałem nad nim z rułą ze sztetera... W ułamku sekundy zobaczyłem (w wyobraźni) jak wszystkie inne wylatują. Na szczęście tylko te jedne wypadło i trochę betonu. Parę innych się pogięło - będę musiał kombinować ze styropianem. Przerwałem robotę i pościągałem je takimi dużymi ściskami (cwingami) Możesz też wylewać na 2 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xrrr82 20.02.2004 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Dzieki za odzew. Ja to planuje poprostu porzadnie wszystko zaszalowac, zazbroic i wylac. Mam nadzieje ze bedzie bez niespodzianek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 20.02.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 U mnie murarz zaproponował podnieść okna tak żeby wieniec był nadprożem, że to taniej. Pomyślałem i wyszło mi że w takim układzie (dom parterowy) górna krawędź okna wyszłaby powyżej poziomu okapu i kazałem robić zgodnie z projektem, czyli nadproże stykające się z wieńcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xrrr82 20.02.2004 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 No wlasnie u mnie w planie jest, ze od podsibitki czy jak to tam sie zowie........ do gornej krawedzi okna bedzie 27 cm i nie wiem jak to bedzie wygladalo...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malybialy 31.08.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam, czy zgodne jest ze sztuką budowlaną wylewanie nadproży razem z wieńcem i stropem? Czy tak ktoś z Was ma u siebie? Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 31.08.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Mam u siebie i jest zgodne ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 31.08.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 U nas w oknach narożnych nadproża i wieniec wylali razem. Wszystko jest ok. http://images39.fotosik.pl/901/ddc61f6eabc34af2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malybialy 31.08.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Jednak czy nie będzie przez to większych strat ciepła przez taki duży mostek? W mojej okolicy nikt tak nie robił, wszędzie widzę, że jest nadproże, cegła lub pustak i dopiero wieniec ze stropem. Ok Agalind, ale resztę nadproży macie przemurowane cegłą. Czy mój wykonawca chce iść na skróty i odwalić fuszerkę (aby szybciej skończyć pracę) nie martwiąc się o późniejsze straty ciepła? Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez Malybialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 31.08.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Dodam odnośnie mostka cieplnego. W cały wieniec i wszystkie nadproża dawany był styropian 3 cm od zewnątrz i dopiero zalewany. Ocieplenie właściwe mam 20 cm siwego styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts