Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój "DOM" :))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kasiu wszystkie pazury obgryze z zazdrości ;) no piekna zasłoneczka........a ja własnie kombinuję zeby zmienic moja w kuchni, bo ja mam tylko 1 sztuke.....wiec cos na zmiene by się przydało :) napisz Kasiu co to za material dalas bo widze ze on bardzo cieniutki chyba jest ??

wianek cudowny....czekam na wiecej ;) i pewnie cos wybiore do domu :)

Cieszę się, ze firanka się Wam podoba, bo bałam się, żeby to nie wyglądało jak zawieszona w oknie spódnica :D

Jak wykończę ją koronką będzie ok ;)

sim14 koronkę kupiłam w pasmanterii w Katowicach....fajna jest bo ma 13 cm szerokości. Jak chcesz mogę Ci kupić jak jeszcze będzie, z tego co pamiętam 9,50 zł za metr

mk11 góra firanki to resztka, która została po skróceniu zasłon, wiszących obok...koronka i falbaniasty dół to kolejne ikeowskie zasłony WILMA.

betib materiał bardzo lubię, bo fajnie przepuszcza światło ale jednocześnie ładnie zasłania....tak jak pisałam wyżej to są zasłony z ikei WILMA :)

Wianki pokażę jutro bo teraz fotki okropne mi wychodzą ;)

dagunia może warto spróbować ;)

Kasiu, na widok wianka aż mi się ciepło zrobiło:):):) Wszystkie twoje wianki są piękne, ale ten to .....noooo brak słów!!!!:):) Cudny!!

wiosny już chcę!!!!

A okno wygląda pięknie ( jakiś ubogi ten nasz słownik....no brak słów w tym wątku....ciągle się powtarzam:))

Kasiu :jawdrop: za każdym razem kiedy przychodzi mi napisać jakiś komentarz do Twoich twórczych prac, siedzę przed kompem tak: :jawdrop: i jeszcze wytrzeszcz oczu tylko gdzieś mi się teraz zapodział :), nosz kurcze, czy Ty musisz za każdym razem tworzyć takie cuda??

zarówno wianek jak i nowy image okna baaardzo mi się podoba :)

firaneczkę zgapię do pokoju dzieci :wiggle: tylko trza ikee odwiedzić :rolleyes:

powiedz mi proszę jaka jest zasada doszywania tej falbanki u dołu? czy to się po prostu marszczy ten dolny materiał na bieżąco i zszywa z górą?? potrzebuję uszyć dzieciakom takie zasłonki do regałów z zabawkami...

Dzięki wielkie ale nie przesadzajcie Kobietki :) to co ja szyję to naprawdę nic trudnego....trzeba tylko trochę cierpliwości i dokładności :)

Trudno mi pewne rzeczy wytłumaczyć łatwiej to pokazać do tego na żywo :) zwłaszcza, ze sama większośc z tych rzeczy robiłam pierwszy raz. Sama dochodziłam do tego jak co uszyć na zasadzie prób i błędów. W szkole bardzo lubiłam matematykę zwłaszcza geometrię i muszę przyznać, że w szyciu bardzo się to przydaje :p

Starałam się zrobic fotki jak szyłam roletkę, ale jakoś trudno to na zdjęciach pokazać....

Na początek wszystko trzeba pomierzyć a później skroic pamiętając o dodaniu po 2 cm na zawinięcie boków i zrobieniu tunelu na górze i na dole, jeśli ma to być roletka.

Kawałek, który ma być na górze obszywam do okoła ściegiem zygzakowym, żeby się tkanina nie szczępiła.

Na fotce mam zawinięty bok, bo to jest resztka z zasłon, która już była zwinięta więc rozprułam część, żeby doszyć koronkę...

DSC03725.JPG

Następnie przykładam koronkę i przeszywam po wierzchu na całej szerokości tkaniny...na fotce przesunęłam koronkę, zeby pokazać że tkanina jest pod spodem...

DSC03726.JPG

Koronka jest przyszyta ...

DSC03727.JPG

Odwracam na lewą stronę i przykładam drugą część roletki do dolnej krawędzi koronki....

DSC03728.JPG

Przeszywam na prosto....

DSC03729.JPG

Lub wcześniej przymarszczam...przypinam wszystko szpilkami....

DSC03730.JPG

I przeszywam po lewej stronie zygzakiem....

DSC03733.JPG

Na koniec zawijam boki i przeszywam prostym ściegiem...tu już nie ma różnicy, czy obie części firanki były proste czy przymarszczone, boki zawija się tak samo...

DSC03734.JPG

DSC03735.JPG

Na ostatnim zdjęciu widać już zawinięty bok i tunel przeszyty na samym końcu....wystarczy tkaninę zawinąć na taką szerokość, żeby bez problemu włożyć do niego patyczek/karnisz i oczywiście przeszyć po lewej stronie ;)

Mam nadzieję, ze trochę pomogłam ale tak jak mówiłąm trudno to pokazać za pomocy zdjęć.

Kasiu dziś siadam do pierwszego mojego wianka, zbieram na razie siły przy kawce i forum :)

Dasz jakieś podpowiedzi ? lepszy cienki czy grubszy materiał ? jakieś Twoje porady wynikające z doświadczenia w tym temacie ? czym wypełniasz wianki ?

Ja kupiłam na allegro jakieś wypełnienie silikonowe do poduszek, wygląda ok... :confused:

mugatka na sam warkocz lepszy jest cienki materiał..ładniej i łatwiej się zaplata. Ja wypycham wypełniaczem silikonowym tylko takim jednolitym jak wata cukrowa...są jeszcze takie drobne poszarpane, te są beznadziejne bo strasznie długo się to robi. Po pierwsze życzę cierpliwości bo szycie wianków jest czasochłonne ;) mam nadzieję, ze się pochwalisz efektem końcowym ? :)

Wczoraj dokończyłam taki...w sumie robiłam go ze 4h :bash:

DSC03743.JPG

Dzięki Dziewczyny :)

mugatka czekam na Twój wianek :) z tym silikonem będziesz miała trudno ale też się da ;)

atena0 może masz rację...trzeba mieć trochę manualnych zdolności ale najtrudniej jest wymyślić jak szyje się daną rzecz :)

Dzisiaj w radiu słyszałam, że budują 2 nowe sklepy Ikea w Rzeszowie i Opolu ;)