Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój "DOM" :))

Recommended Posts

Kasia, ja szyłam po prostu za wysokie i całość wywijałam, przyszywałam dookoła i dekorowałam np koronką, tasiemką...

ale chyba można by też pokusić się o doszycie już na końcu całego paska dookoła koszyczka ...

a z fizeliną to Ci się udało :) Sprzedający się zorientował ?

Moją kuchnię czeka podobna metamorfoza, też myślałam o boazerii pomiędzy szafkami ale nie widzę rozwiązania przy kuchence ...

chciałabym jakieś fajne i wygodne rozwiązanie ale nie chcę tego polerować po każdym myciu czy smażeniu, mam dość bo ja od 6 lat mam panele INOX pomiędzy szafkami :( :bash:

Edytowane przez mugatka

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mugatka Ty z pewnością fajnie przerobisz swoją kuchnię i będzie idealnie dopasowana do jadalini ;) myślisz że boazeria za kuchenką to złe rozwiazanie ?

makrz dzięki za namiar na cegiełki. Znam bloga i wątek Miszaków i u nich ta cegiełka wygląda super ale na żywo jakaś taka duża mi się wydawała...muszę ją dobrze pooglądać ;)

yokasta właśnie taki rozmiar cegiełki jaki masz w łazience bardzo mi się podoba....zaraz poszukam :)

Szary wianek z nowymi kwiatkami....te też łatwo się robi ;)

DSC03777.JPG

DSC03782.JPG

też uważam że wianek jest paskudny, jak możesz takie rzeczy tu pokazywać :) (TO ZAZDROŚĆ PRZEMAWIAŁA) :)

a skąd takie fajne guziczki te białe z niby fastrygą ??? tylko nie mów że pomalowałaś hehe

boazeria przy kuchence - chyba bym się bała że ją przypalę, a pozatym ja mam jakoś bardzo blisko ściany palniki, zawsze mam mocno ufajdoloną ścianę przy kuchni...

musi być tam coś co łatwo utrzymać w czystości...

obecnie po wszystkich moich doświadczeniach z przeróbkami w domu uważam że to co robię musi być nie tylko ładne ale i praktyczne... wygodne w codziennościach :)

mhmm ... może boazeria ceramiczna ...

Edytowane przez mugatka

Ojjj ale mnie wychwaliłyście :D

Dziękuję serdecznie :hug:

Lubię szyć wianki i wszystkie pozostałe rzeczy....relaksuje mnie to zajęcie i cieszy efekt końcowy ;)

Tak jak obiecałam zrobiłam fotki w czasie szycia kolejnego wianka.... mam nadzieję, że trochę Wam to pomoże w uszyciu swojego wianka :)

Mama kupiła mi takie sliczne tkaniny (kupione w Krakowie na ul.Filipa, może komuś przyda się ta informacja) więc długo nie czekałam i wymyśliłam wianek w granacie :)

DSC03784.JPG

Zawsze zaczynam od wycięcia wszystkich elementów w tym przypadku pasków na tunele z których będzie wianek i kółek na kwiatki....

Trzy paski o długości 100 cm i szerokości 10 cm...

DSC03786.JPG

Zaplanowałam 3 różne kwiatki: jednen z okrągłymi płatkami a dwa z płatkami w szpic....rysuję koła na tkaninie w tym wypadku o średnicy około 12-14 cm. Wszystko zależy jakiej wielkości mają być twiatki....

DSC03787.JPG

DSC03788.JPG

Na kwiatki z okrągłymi płatkami potrzeba 5 kółek...może być więcej ale 5 wygląda najładniej i dobrze się szyje...

DSC03790.JPG

Wszystkie koła składamy na pół...

DSC03791.JPG

I zaczyna sie zabawa z ręcznym szyciem....nie będę tego opisywać, bo fotki chyba dokładnie to pokazują...

DSC03792.JPG

DSC03793.JPG

Tu już po przeszyciu całości trzeba zsunąć całą tkanine najmocniej jak się da ....najlepiej używać grubej nitki np kordonka, żeby właśnie w tej chwili nitka się nie przerwała...

DSC03794.JPG

Czynność powtarzamy z pozostałymi czterema płatkami na tej samej nitce...

DSC03795.JPG

DSC03796.JPG

DSC03797.JPG

Na końcu wszystko mocno zsunąć i ostatni płatek przeszyć tak, żeby przy dalszej pracy całość się nie rozsuwała...

DSC03799.JPG

Następnie trzeba zszyć płatki ostatni z pierwszym... kilka razy przeszyć żeby się nie rozchodziły...

DSC03801.JPG

DSC03802.JPG

Zostawiam sobię tę nitkę, którą szyłam kwiatka i najczęściej na niej szyję dalej guzik, ale na początek mozecie zrobić to oddzielnie i na końcu przyszyć guzik, który robi się tak...

DSC03803.JPG

DSC03804.JPG

DSC03805.JPG

Teraz wkładam odrobinę wypełnienie, żeby guzik był wypukły i miękki....

DSC03806.JPG

DSC03807.JPG

DSC03808.JPG

Gotowy guzik trzeba przyszyć do kwiatka tak, żeby nie było widac łaczenia płatków.... to może być trochę trudne, ale poradzicie sobie....

DSC03809.JPG

Kwiatek gotowy...nadal zostawiam nitkę, bo póżniej przyszywam nią kwiatka do wianka....

DSC03810.JPG

Kwiatka z płatkami w szpic robi się podobnie....potrzebne są 3 kółka przecięte na pół... w tym kwiatku lepiej wygląda 6 płatków...

DSC03789.JPG

Każdą połówkę składa się na pół prawą stroną do środka....

DSC03811.JPG

Trzeba przeszyć w ten sposób....tu już mam przygptpwane płatki białego kwiatka....

DSC03814.JPG

Natępnie wszystkie płatki przewrócić na prawą stronę, dobrze wypchać szpic i ułożyć tak, zeby szycie było na środku płatka, to będzie z tyłu kwiatka...

DSC03815.JPG

I podobnie jak z okrągłymi płatkami wszystko trzeba zszyć grubą nitką...

DSC03816.JPG

DSC03817.JPG

DSC03819.JPG

Gotowy kwiatek już z guzikiem robionym identycznie jak w pierwszym kwiatku...

DSC03820.JPG

Identycznie robiłam białego kwiatka ale już nie robiłam fotek ;)

Natępnie przeszywam docięte wcześniej tunele....wcześniej składam je na pół prawą stroną do środnla....

DSC03812.JPG

Całość jest przeszyta tak, zeby jedne koniec był zaszyty a drugi otwarty....

DSC03813.JPG

Wszystkie trzy tunele trzeba przewrócić na prawą stronę.... trzeba wepchnąc trochę tej zeszytej końcówki do środka....

DSC03821.JPG

Następnie naciągać całość na jakiś patyczek czy linijkę...ja miałam pod ręka duże nożyczki i tez sięudało ;)

DSC03822.JPG

DSC03823.JPG

DSC03824.JPG

Gotowe tunele trzeba wypchać wypełniaczem, niestety zapomniałam go zabrać do mamy więc muszę to zrobić dzisiaj więc dalsza część tworzenia wianka będzie później...może jeszcze dzisiaj ;)

Kasiu jesteś niesamowita!! Dziękujemy Ci bardzo za szczegółowy opis i fotki szycia kwiatuszków i tuneli do wianków, jesteś niezastąpiona :) A materiały - pierwsza klasa, śliczne są!!

A mam pytanie czy można by było stworzyć całkiem osobną stronę do tego kursu szycia on-line, tak żeby kolejne lekcje były zebrane w jednym miejscu w celu łatwiejszego odnalezienia??