Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój "DOM" :))

Recommended Posts

anagat dziekuję :)

co do muffinek to jedyne co mi się udaje z wypieków więc robię różne wersje ;)

zależy jaką masz formę....do teflonowych papilotki nie są potrzebne, ale ja i tak wkładam. Jedynie do silikonowych foremek ich nie używam.

Mam podstawowy przepis na ciasto a zmieniam tylko dodatki....zawsze sie udają ;)

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drop_lnn ja mam przepis na muffinki, które zawsze wychodzą lekkie i puszyste ;) te marchewkowe wyszły super :)

Ruby dzięki :) ptaszki sa śliczne to prawda....ja trochę omijam sklepy bo piękne świąteczne ozdoby kuszą oj kuszą ;)

anagat najlepszym rozwiazaniem są foremki silikonowe, bo nie potrzeba papilotek ;) u nas też trudno je dostać w rozsądnej cenie ale jak juz coś upoluję kupuję więcej ;)

Kasiu, nie piszę a czytam codziennie (wiem nie jest to ładnie z mojej strony .... ale przecież Ty nie wiesz, że ja czytam:D).Skoro masz przesilenie to dla otuchy dodam wciąż tworzysz absolutnie piękne rzeczy, gustowne, w każdym stylu masz wyczucie kolorów, zestawień , struktur, faktur. Twoja marka to JAKOŚĆ. Życząc miłego dnia ,pozdrawiam serdecznie

Kobietki dzieki za wszystkie miłe słowa :)

Życzę Wam wszystkim wszystkiego dobrego w dniu naszego święta ;)

Przepisa na muffinki jest bardzo prosty....do miski wsypuję na początek wszystkie składniki suche a później dodaje mokre...mieszam rózgą i dodaję dodatki ....

suche skadniki:

*2 szklanki mąki

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 szklanki cukru (do marchewkowych użyłam cukru trzcinowego muscovado ale może być zwykły)

*szczypta soli

mieszam suche składniki i dodaję mokre:

*1 jajko

*1/2 szklanki oleju roślinnego

*2/3 szklanki mleka ( czasami wlewam całą jak wiem, ze dodaję dodatkowe składniki)

W przypadku marchewkowych muffinek dodałam 2 śrenie marchewki starte na dużych oczkach, 1 łyżeczkę cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Wszystko połączyłam i piekłam przez 30 min w 180-190 stopniach.

Po wyjęciu i wystudzeniu polałam je lukrem zrobionym z 2 łyżek soku z pomarańczy, 1czubatej szklanki cukru pudru i skórki otartej z całej pomarańczy :)

Smacznego :)

Teraz ja mam prośbę do Was ;)

w sobotę przychodzą do nas znajomi i nie wiem co mam podać :bash:

W sumie będzie nas 6 osób i chcę zrobić coś co nie zmusi mnie do stania w kuchni....

Znamy sie juz wieki i już brakuje mi kulinarnych pomysłów na kolejne imprezy :D

Chodzi mi o danie główne, bo jakieś przekąski czy dodatk mam już zaplanowane...

Najlepsze by było coś co przygotuję wcześniej i np przed podaniem wstawię tylko do piekarnika..tylko co ??? :)

Kasiu a może szaszłyczki?

szybko się je robi i można wstawić je przed przyjściem gości

albo karkóweczkę z pieczarkami i serem i do tego pieczone ziemniaczki

karkówkę się smazy wczesniej

pieczarki w kostkę i cebulkę i troszkę zieleniny

robi się sos majonez plus keczup

i tak idzie karkówka plus farsz (pieczarki itd) potem sos i na to ser mozzarella

i to się zapieka w piekarniku

Przyjmijcie życzenia babki kochane od drugiej babki ;) Niechaj dzień cały będzie radosny, niechaj nas chłopy dzisiaj wyręczą - bo my dziś tylko drinki i kawusie popijamy !!!- bo to NASZE ŚWIĘTO BABECZKI !!!!

Jejku czytam sobie te wasze wpisy i mimo że dziś taki fajny dzień to jak bym czytała o sobie, ja też w małej depresji podejrzewam że przyczyna ta sama... ale cóż ważne by być twardą kobitką.

Ja uciekam do H&Y bo dziś - 30% obiecałam sobie że w tym miesiącu przystopuje z zakupami, ale w końcu raz w roku jest DZIEŃ KOBIET ;)