Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój "DOM" :))

Recommended Posts

|Kasiu! Widzę,że dojrzeliście już do decyzji o własnym domu - gratuluję :)

Projekt bardzo ciekawy :yes:.Lubie taki układ salon-kuchnia i piękny,duży taras :)szkoda tylko,że taka mala łazienka na górze :/.

Kasiu-Ty pewnie jak większość kobiet :cool: w marzeniach dom juz meblujesz :D.Działkę juz macie?

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lady in red o domu to my myślimy od zawsze :) mam nadzieję, że kiedyś to marzenie zrealizujemy :)

Działkę mamy....tylko czeka na naszą decyzję ;)

Dom, który pokazałam wymaga kilku zmian m.in. powiększenie łazienki i garażu, ale poza tym bardzo nam pasuje układ pomieszczeń

Szukam jeszcze czegoś podobnego ale z prostszym dachem....jak nie znajdę zostaniemy przy tym :)

Dom mam w głowie urządzony :lol2:

O, Kasiu, a myślałam, że tylko ja taka jestem, że w momencie, kiedy dom pozostaje jeszcze w sferze marzeń, ja szukam projektu :lol:

Od ilu lat ja poszukuję idealnego projektu, tego nawet sama nie wiem :D, chyba jeszcze nie znalazłam, ale moje marzenia bardzo się zmieniają i czasem dziękuję za to, że nie mam jeszcze możliwości ich spełnienia :).

A co to znaczy Kasiu, że dom z jeszcze prostszym dachem? Chodzi o to, że bez lukarn?

Magduśka jak widzisz nie jesteś odosobniona w swoich poszukiwaniach :) marzenia trzeba sobie wizualizować :lol2:

Ja od początku wiem czego chcę a jedyne co mnie ogranicza to rzecz jasna finanse ;)

Ten mój projekt podoba mi się cały ale dach ze względu na lukarny będzie droższy od dachu z okami dachowymi. Chcę mieć alternatywę ;)

A Twój dom jak będzie wyglądał ?? :)

Kasiu super wiadomosć! ja troszkę Wam zazdroszczę wyboru projektu i całej tej otoczki bo mieć dom to cudowne uczucie ale i budowa i wszystkie z nią związane wybory są ekscytujace.

Lukarny Kasiu to nie problem i nimi się nie sugeruj bo z tego najłatwiej zrezygnować.

My naszego wymarzonego projektu szukaliśmy kilka lat - miałam dom w głowie i nic nie odpowiadało jego wyobrażeniu no i sama sobie narysowałam swój dom, potem z Mężem go trochę "ulepszyliśmy" i zanieśliśmy do architektki, żeby to profesjonalnie zaprojektowała i poprzeliczała. Projekt indywidualny to też rozwiązanie , według mnie najlepsze.

Kasiu będziemy Wam kibicować i trzymać kciuki!:hug:

Kasiu!

A projekt domu pasuje do działki pod wzgledem wielkości,stron świata itp...? :)

Jeśli chodzi tylko o zmianę lukarn i powiększenie garażu to są to zmiany tylko "kosmetyczne' ;)

My mamy garaż dwustanowiskowy i wcale nie wydaje mi się to luksusem :yes:.Ja lubię swobodnie otwierać drzwi w samochodzie :D.Poza tym jak stoi trochę gratów przy ścianie i samochód wcale nie ma tak dużo miejsca jakby się mogło wydawać ;)

Czuję,że ten Twój domek będzie wyglądał jak milion dolarów :lol: ;)

martaibartek dzięki za rady :) tak sie domyślałam, że mogę zaminieć lukarny na okna dachowe. Zobaczymy jak będzie :)

W przyszłym roku chcemy doprowadzić działkę do ładu....musimy nawieźć na nią sporo ziemi i ogrodzić. Media są już na działce więc to duży plus :)

Anitko dziękuję :hug: mam nadzieję, że uda się nam kiedyś zrealizować nasze plany. Chcemy zrobić wszystko w rozsądnych cenach i dlatego szukamy projektu prostego w budowie.

Boimy się takiej rewolucji w życiu ale raz się żyje i trzeba zaryzykować. Trochę to potrwa...myślę, że parę ładnych lat ale mam nadzieję, że się uda :)

Trzymaj za nas kciuki :)

lady in red dom pasuje do działki idealnie i do wszelkich wymogów w tamtej okolicy ;)

Garaż chcemy tylko wydłużyć, zeby wygospodarować w nim miejsce na warsztat dla mojego męża ;)

Oj chciała bym już coś działać, ale musimy jeszcze trochę poczekać :)

Kochani jeśli zaglądacie na mojego bloga a wiem, ze zaglądacie za co bardzo dziękuję :hug: to zastaniecie na nim informację o małej przeprowadzce :)

od dzisiaj będę pisać pod innym adresem tokładnie tu http://kreatywnezycie.blogspot.com/

Wcześniejsza wersja była dla mnie zbyt trudna w bsłudze a na blogerze czuję się o wiele pewniej.

Przepraszam za zamieszanie ale jestem totalnie raczkująca w blogowym świecie ;)

Czy u Was też jest taki upał ?? u mnie jest godzina 20:20 a temperatura 32 stopnie :bash: nie cierpię takiej pogody

Na dzień dzisiejszy Kasiu myślimy o parterówce bez poddasza użytkowego, mimo że nigdy nie wyobrażałam sobie domu bez schodów i klimatu poddasza :D. Wiele rzeczy sobie przemyślałam i zmieniłam zdanie.

Mi od zawsze podobały się niewielkie niskie domy z dachem czterospadowym, ale wnętrza poddasza z takim dachem już niekoniecznie, zaczęłam więc myśleć o takim z dachem dwuspadowym. Ostatecznie jednak zdecydowałam o parterówce i myślę, że tak już zostanie, choć kto wie :lol:.

Teraz mieszkamy z mężem w moim rodzinnym domu na części poddasza i dziennie pokonujemy kilometry na schodach, a poddasze - zimą brakuje mi tu trochę słońca (mamy okna szczytowe), a latem z kolei umieramy z gorąca (np. w tej chwili :D), mimo że mamy tylko w jednym pokoju okno dachowe, więc teoretycznie nie powinno się tak nagrzewać. Poza tym marzę o ogrodzie wchodzącym do domu :). Ale to oczywiście moje subiektywne odczucia.

Dobrze Kasiu, że macie już działkę, my w zeszłym roku prawie mieliśmy, ale ostatecznie nie udało się jej kupić. Dziś nawet się cieszę, bo nie do końca mi się podobała, a lubię mieć pewność, że to jest TO. Ja tak jak projektu - nie szukam pierwszej lepszej, ale takiej, na której chciałabym mieszkać ;).

Będę trzymać mocno kciuki Kasiu, żeby udało Wam się zrealizować te marzenia, nieważne kiedy się spełnią :hug:

A wizualizacje... masz raję, muszę być chyba bardziej konsekwentna :D

Twój blog Kasiu uwielbiam :), zaraz dodam sobie nowy adres i lecę zobaczyć, co tam nowego :yes:.

Magduśka szczerze mówiąc ja jakoś nigdy nie marzyłam o schodać i poddaszu, ale nasza działka nie jest wielka i nie wiem czy dom parterowy bys ię na niej zmieścił ;) A możesz mi podesłać jakieś fajne projekty parterowych domów ?

Z wyborem działki nie ma się co spieszyć, bo to decyzja na cale życie.

My naszej nie szukaliśmy, bo ona czekała na nas od zawsze ;) jest w mojej rodzinnej miejscowości obok mojego rodzinnego domu. Nie jest może idealna ale ja tam widzę jej urodę :D

Mam nadzieję że Ty znajdziesz wreszcie tą odpowiednią działeczkę :)

yokasta ja też odpisałam :hug:

:hug: poczekam i 101 ;) ale muszę kogoś na górze prosić, żeby się dało :). Bez tego ani rusz.

:) dzięki yokasiu, jesteś kochana! :hug:

Magduśka szczerze mówiąc ja jakoś nigdy nie marzyłam o schodać i poddaszu, ale nasza działka nie jest wielka i nie wiem czy dom parterowy bys ię na niej zmieścił ;) A możesz mi podesłać jakieś fajne projekty parterowych domów ?

Z wyborem działki nie ma się co spieszyć, bo to decyzja na cale życie.

My naszej nie szukaliśmy, bo ona czekała na nas od zawsze ;) jest w mojej rodzinnej miejscowości obok mojego rodzinnego domu. Nie jest może idealna ale ja tam widzę jej urodę :D

Mam nadzieję że Ty znajdziesz wreszcie tą odpowiednią działeczkę :)

Tak, Kasiu, to prawda, na parterówkę potrzebna jest większa działka. Idealnego projektu jeszcze nie znalazłam, ale przejrzę wieczorem, co tam mam w swoich zbiorach zapisane i wyślę Ci linki tych, które mi się podobają.

Super, że chociaż działki nie musicie już kupować. Jak sobie pomyślę, że za cenę działki mielibyśmy prawie postawiony dom w stanie surowym, to http://www.cosgan.de/images/smilie/traurig/d015.gif. Ale trudno, nie ma co rozmyślać o czymś, czego nie można zmienić :).

Kasiu twój projekt jeśli chodzi o elewację jest bardzo podobny do tego jak chcemy wykończyć naszą drugą część domu. Klasyka -- czerwony dach, białe ściany. Tu nie da się nic zepsuć. Co mi się bardzo w tym projekcie podoba to te krótkie daszki na bokach domu (nasz majster nazywa to sukieniczka i chce nam ten pomysł wyperswadować, ale bede sie upierać żeby tak zostało).

My planujemy zrobic jeden wielki wypust gdzie będą trzy okna, w ten sposób nie będzie to aż takie drogie i nie bedziemy mieć tylko okien dachowych.

No ale w twoim projekcie to chyba nie jest technicznie możliwe, także okna dachowe to dobra alternatywa.

Życzę powodzenia w realizacji marzeń :)

Domy parterowe są fajne ale mają jedną wadę - cenę. Przykładowo dom o powierzchni 150 metrów będzie dużo droższy w "budowie" aniżeli dom z poddaszem...kiedyś marzyłam o parterowym, rozległym domku no ale właśnie kwestia finansowa zweryfikowała marzenie, może kolejny dom będzie parterowy;)

co do okien dachowych...ja za nimi nie przepadam...mam 4 szt wiecznie brudne, żebym myła co tydzień to i tak nie będą wygladały tak jak bym chciała...

Edytowane przez joliska

Ooooo! jakie fajne plany :) bede trzymac kciuki za ich szybka realizacje, a co tam!

Ja tak krociotko w sprawie lukarn - my przerobilismy okna dachowe na lukarny wlasnie :) powod? - zima zalegajacy snieg na polaci okiennej, no i trudne czyszczenie, bo z zaciemnieniem raczej bysmy sobie poradzili... poza tym, sasiedzi nam doradzili; sasiadka nie cierpi swoich okien dachowych i juz kombinuje nad ich wymiana :)

Tak wiec, ja bym sie zastanowila przed podjeciem ostatecznej decyzji o ich likwidacji. Patrzac na koszty budowy domu, wydaje mi sie, ze to nie bedzie zbyt duza oszczednosc: stety albo niestety :) najwiekszy pozeracz finansow to wykonczeniowka i instalacje :)

Kasiu - pozdrawiam serdecznie i goraco z Krakowa!

Marzena

Domy parterowe są fajne ale mają jedną wadę - cenę. Przykładowo dom o powierzchni 150 metrów będzie dużo droższy w "budowie" aniżeli dom z poddaszem...kiedyś marzyłam o parterowym, rozległym domku no ale właśnie kwestia finansowa zweryfikowała marzenie, może kolejny dom będzie parterowy;)

co do okien dachowych...ja za nimi nie przepadam...mam 4 szt wiecznie brudne, żebym myła co tydzień to i tak nie będą wygladały tak jak bym chciała...

Apropos domu parterowego, dla mnie ma same plusy głównie nie trzeba kilka/kilkanaście razy dziennie pokonywać schodów. Kwestia ceny to myślę że zależy od projektu, przecież schody to też nie bagatelna sumka. My budujemy z91 - projekt biura Z500. jesteśmy zadowoleni z układu i ilości pomieszczeń. oczywiście można go jak każdy projekt zmodyfikować wg własnych potrzeb. Dom jest nieduży, konstrukcja lekka, więc niezbyt drogo, dach dwuspadowy co robi duuużą różnicę w cenie. Naprawdę czasem warto przed podjęciem decyzji - jak w przypadku niezdecydowanej koleżanki - i porównać kalkulacje podawane przy każdym projekcie., można się mile zaskoczyć.

W przypadku projektu Z91 są wersje z garażem, na forum są osoby które wybudowały z garażem podwójnym.