Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój "DOM" :))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że każdy rodzaj domu ma swoje plusy i minusy, jeśli chodzi o koszty - również.

Rzeczywiście w domu parterowym będą większe koszty dachu, czy fundamentów (choć podobno fundamenty w domach piętrowych muszą być solidniejsze, bo mamy większe obciążenia), jednak w domach z użytkowym poddaszem mamy dodatkowo koszty drogich elementów konstrukcyjnych, takich jak schody i stropy, a także koszt lukarn lub okien dachowych, które zazwyczaj są droższe niż standardowe. Do tego trzeba jeszcze doliczyć koszty wykończenia poddasza, docieplenie dachu - więcej wełny i izolacji, więcej obudowy z regipsów, o wiele więcej robocizny i materiałów...

Ale to dyskusja na temat wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia :).

atena0, doskonale to ujęłaś :)

Co do okien dachowych jeszcze... ja kiedyś byłam w nich zakochana, dziś niestety widzę więcej minusów niż plusów. Lukarny odrzuciłam od razu, bo dają mało światła (chyba że są duże). Jedyne rozwiązanie w domach z poddaszem widziałam w projektach z dużymi oknami w ścianach szczytowych, tak jak np. tu http://www.archeton.pl/projekt-domu-wodnik_711_opisogolny

Edytowane przez Magduśka

Dziewczyny zgadzam się z waszą argumentacją i dla mnie też domy parterowe są "fajniejsze" ale dalej upieram się przy tytm, że dużo droższe...teraz nie pamiętam dokładnych kwot odnosnie naszych rozważań ale parter,ówka w naszym przypadku byłaby sporo droższa , już na etapie kupna działki zaczynają się "schody"... na naszej 18 arowej działce nie było mowy aby wybudować dom patrerowy o powierzchni 200 metrów...

Kasiu my długo szukaliśmy idealnego projektu dla nas i naszych możliwości finansowych, niestety nie znaleźliśmy nic gotowego

spisaliśmy nasze priorytety, a potem narysowaliśmy nasz dom zgodnie z nimi, znajomy architekt przełożył go na projekt

w sumie powstał dookoła naszego ulubionego kina domowego, zawierał to na czym nam najbardziej zależało i mieśił meble, którymi chcieliśmy go urządzić (tu radzę zwrócić uwagę, bo w większości projektów meble są mniejsze niż w rzeczywistości, np. nasze ektorpy nijak sie miały do wymiarów kanap z projektów)

co do rozważań nad parterówką czy piętrusem to nam podobały się parterówki, ale ograniczała nas działka, więc powstał dom z poddaszem, ale my mamy swoją sypialnię z łazienką na dole, dzięki temu jak już przestanę biegać po schodach do dzieci i do naszego biura, zestarzeję się to osiądę na parterze bez konieczności biegania po schodach

podobny kompromis mamy w kuchni, kuchnia jest otwarta na salon, ale z możliwością jej zamknięcia

zacznij od priorytetów a potem narysuj swój dom po swojemu

Dziewczyny zgadzam się z waszą argumentacją i dla mnie też domy parterowe są "fajniejsze" ale dalej upieram się przy tytm, że dużo droższe...teraz nie pamiętam dokładnych kwot odnosnie naszych rozważań ale parter,ówka w naszym przypadku byłaby sporo droższa , już na etapie kupna działki zaczynają się "schody"... na naszej 18 arowej działce nie było mowy aby wybudować dom patrerowy o powierzchni 200 metrów...

Może to zależy o jakiej wielkości domu mówimy anetko.

Dziwi mnie tylko, dlaczego nie można było na tak dużej działce zbudować parterówki, bo są przecież projekty domów o powierzchni 200 m kw, gdzie minimalne wymiary działki to 30 x 30 m, a to przecież niecałe 10 arów dopiero :rolleyes:. Chyba że dom ma być mega rozbudowany, albo działka ma nietypowy kształt :confused:.

Tak na marginesie to niektóre parterówki i mi się podobają :D.[/size]

A na drugim....Kasia i tak wie czego potrzebują najbardziej, wie więcej niż my - Ci mieszkający w miastach, posiadających domy czy marzących o ich wybudowaniu. Wie najlepiej jak wygląda działka, czego chcą w środku i czego potrzebują żeby być szczęśliwą rodziną o il uznamy, że dom to warunkuje ;).

Skróciłam swój wywód bo tu i tak każdy swoje racje chce przedstawić a mi się to wydaje zbędne.

Edytowane przez yokasta

hej :)

ja uważam podobnie jak Aneta że okna dachowe to porażka, nigdy w życiu nie przeroniłabym wykuszy na takie okna........ani to ładne,ani praktyczne.....szpeci dom , ciezko to zaarażnowac no i pomieszczenie wyglada blado ;) mam juz drugi raz i nie lubię ....poza tym zimą zimno a latem ukrop !

jezeli chodzi o domy parterowe i piętrowe to osobiście zawsze podobały mi sie piętrowe...........ale dzis wybudowałbym parterowy.........nigdy nie bralam pod uwage ze moge byc na tyle chora ze nie będę mogla chodzic po schodach.......dziś tak mam i dziękuję meżowi ze kupil mi tv do sypialni bo bylabym odcięta od rozrywek ( z ktorych korzystam i tak raz na ruski rok ) niestety są tygodnie ze nie mam wpływu na to jak wygladaja pokoje moich dzieci ...bo nie moge tam dotrzec ;(

Kobietki kochane, dziękuje za wszystkie cenne rady z pewnościa bardzo sie nam przydadzą :yes:

Ja szukając projektu musiałam brać pod uwagę wielkośc działki (tylko 9 arów) więc parterówka odpada na samym początku, plany zagospodariwania przestrzennego i warunki zabudowy o których wspomniała yokasta. Na szczęście działka jest przy drodze gminnej i odelgłość domu od drogi może być tylko 6 m a nie jak u mojego brata 30 m od drogi, bo droga jest powiatowa. Kąt nachylenia dachu i wiele innych rzeczy.

Wierzcie mi, że na samym początku szukania sprawdziłam te wszystkie rzeczy, żeby późnije się nie rozczarować :)

Co do okien na poddaszu nie wiem na co się zdecydujemy...mam fajną sytuację, że w domu mojego brata, są oba rozwiazania i oba mi się podobają ...lukarny chyba nawet bardziej ;)

Ja 2/3 swojego życia mieszkałam w domu parterowym i znam jego zalety i wady. Tak jak wcześniej pisałam nie marzyłam nigdy o schodach, ale nie mamy innego wyjścia i na tej działce musi być dom z poddaszem. Myśle, ze można zrobić fajne i wygodne schody, które za 20-30 lat nie będą dla nas problemem w ich pokonywaniu :D

Jeśli chodzi o układ pomieszczeń to też szukam czegoś co idealnie wpasuje się w nasz tryb życia i nasze potrzeby. Dokadnie wiem czego mi brakuje teraz w mieszkaniu a czego bym w domu nie potrzebowała i tego właśnie szukam :)

Teraz np mamy łaznienke o powierzchni 4 m2 jest mała ale nie chciała bym łazienki 4 razy większej, bo nie czuję takiej potrzeby. Jasne, ze będzie troche większa ale nie bedzie to pokój kąpielowy ;) wiem, ze musi być garderoba i pralnia, pracownie dla mnie i męża, bo oboje robimy rzeczy, które wymagają miejsca i które generują totalny bałagan :)

Będę chciała zrobić jedną rzecz a mianowicie wyeliminować tv z salonu :) wecie, ze nie lubie tego ustrojstwa z jego wszelkimi dodatkami zwłaszcza, że sporadycznie z niego korzystamy. Jeśli sie to nie uda zapakuję całość w jakąś wielką szafkę :) ale to już kosmetyczne sprawy :)

Ten projekt też bierzemy pod uwagę http://www.praktyczneprojekty.pl/u21__139m2.html Bardzo podobny do pierwszego ale właśnie bez lukarn i z fajnym zadaszonym tarasem, co i tak będziemy chcieli zrobić, może nie tak bardzo zadaszony ale jednak, dodam, ze taras jest od strony południowej.

W środku parę rzeczy jest do zmiany, ale to już nie problem.

Teraz sobie uzmysłowiłam, ze bardzo lubię planować takie rzeczy :p do domu jeszcze daleka droga a ja szukam miejsca dla tv :lol2: ale skoro sprawia mi to przyjemność czemu mam sobie jej odmawiać ;)

Wczoraj znalazłam krzesło..oczywiście na moim śmietniku :p jak go przerobię pokażę na blogu ;)

Natomiast koszyk już jest przerobiony muszę tylko dokończyć mu szycie wkładu, też będzie na blogu ;)

Jeszcze raz dziękuję Wam za dyskusję, która sie u mnie wywiązała, fajnie poczytać różne opinie na dane tematy :)

Miłego dnia Wam życzę :) u nas znowu upał 34 stopnie o 10 rano :jawdrop:

Może to zależy o jakiej wielkości domu mówimy anetko.

Dziwi mnie tylko, dlaczego nie można było na tak dużej działce zbudować parterówki, bo są przecież projekty domów o powierzchni 200 m kw, gdzie minimalne wymiary działki to 30 x 30 m, a to przecież niecałe 10 arów dopiero :rolleyes:. Chyba że dom ma być mega rozbudowany, albo działka ma nietypowy kształt :confused:.

Magduśka oczywiście sam budynek stanołby bez problemu - nasza działka ma kształt kwadratu ale ja np nie wyobrażam sobie domu i garażu w jednej bryle - poprostu mega mi się to nie podoba, od początku chcieliśmy wolno stojący 2 stanowiskowy garaż , tym samym mieliśmy 2 budynki do ulokowania. do tego taras - my mnóstwo czasu na nim spędzamy - nasz taras ma ponad 40 metrów, wszystko do kupy i nie mam ogrodu ...a w ogrodzie musi być trampolina i miejsce do zabawy dla dzieci, że o roslinach nie wspomnę...żeby zaspokoić nasze wymagania, działka musiałaby mieć ok 30 arów- minimum. nie mówię, że to nasz ostatni dom ale pierwszy z większości rzeczy jestesmy zadowoleni.

Kasiu a mnie się ten drugi projekt nawet bardziej podoba, zadaszony taras jest poprostu ekstra! my mamy podobny układ tarasu do tego z Twojego projektu, zadaszony w połowie i cały czas korzystamy z tej zadaszonej części, na tej odkrytej stawiamy jedynie parasol i basen dla dzieci. Nie umieszczam na Fm zdjęć z zewnątrz domu ale jak Będzieszchciała prześlę Ci mailem co i jak.

Apropo tv to wyznaję tę samą zasadę u mnie wylądował w bawialni i stoi jako rekwizyt bo my go wogóle nie włączamy. Dzieci bajki oglądają albo w samochodzie albo sporadycznie w moim laptopie na dole. wielu znajomych jak do nas przychodzili to pytali gdzie mamy tv...

Kasiu dużo frajdy Wam życzę bo budowa domu oprócz tego , że jest ciężką pracą i czasem kosztuje wiele wyrzeczeń to przede wszystkim jest super zabawą. ;)

Mnie też ten drugi domek bardziej przypadł do gustu :) My budujemy Kiwi:

http://gotowe-projekty-domow.pl/arn_kiwi.htm

Jest trochę mniejszy niż twój, ale dla nas zupełnie wystarczający :) I ten zadaszony taras to właśnie jest fajowska sprawa ;) W Kiwi powiększyliśmy właśnie tylko taras, pociągnęliśmy go dalej do okna w kuchni i zamiast okna będą drzwi balkonowe, żeby można było i z kuchni i z pokoju wyjść na taras :) Zawsze to mi sie marzyło więc teraz na reszcie właśnie tak będę miała.

Mnie nie trzeba przekonywac , że dom piętrowy może miec wiele uroku , że może zachwycac , ale myślę że taki dom nie jest dla każdego dobrym rozwiązaniem , tak samo jak dom parterowy ma się rozumiec.

Czasem pewnie jest też tak że wolimy jedno , a decydujemy się na drugie i to się nazywa kompromis ;)

Całkowicie się z tym zgadzam. Pisząc, że ja wybrałabym parterówkę, nie znaczy, że parterówki są najlepsze, ale to, że taki dom by mi najbardziej odpowiadał. I oczywiście łatwiej jest decydować i zastanawiać się, jaki dom najlepiej wybrać, jeśli nie ma się ograniczeń co do działki ;).

Anetko, rozumiem, oczywiście nikt przecież nie decyduje się na postawienie domu na minimalnych wymiarach, bo ważniejsze jest to, ile działki nam jeszcze zostaje. Z Twojej wypowiedzi zrozumiałam, że postawienie takiej parterówki na Waszej działce nie było możliwe z przyczyn technicznych, stąd to pytanie i moje zdziwienie ;).

Kasiu, to, że masz wszystko przemyślane, wcale mnie nie dziwi :p, a więc nie odmawiaj sobie tej przyjemności i planuj dalej :).

projekt fajny , dla mnie jedyny minus to kibelek obok kuchni, zamieniłabym to tak aby w skrytce było wc a obok kuchni skrytka kuchenna ;)

tylko ze wtedy musiałabys miec przeniesioną łazienkę górną na drugą strone zeby te odpływy się zgadzały ....

jeszcze jedno odnoścnie dolnej lazienki, uważam ze nie ma konieczności wstawic tam prysznica......mi się takie rozwiązania nie podobają - wc dla gości powinno byc bez takich bajerów jak prysznic ( sama mam na dole prysznic ale ja mam na dole sypialnie wiec inna bajka )

za to bardzo dobrym rozwiazaniem jest aby wstawic prysznic do kotłowi - u moich teściów tak jest i nie ma problemu zeby tam wykąpac psy :)

zadaszony taras super sprawa

Edytowane przez betib

Beatko co do prysznica w dolnej łazience to też pewnie zależy od układu domu. my mamy 2 łazienki - na górze rodzinną przy sypialniach i na parterze łazienkę z przysznicem, na dole też mamy pokój gościnny więc goście mają "swoją" łazienkę. Z tego rozwiazania jestem zadowolona a w kotłowni mam pralnicę więc jak w deszczową pogodę wracamy ze spaceru to gumowe ciuchy dzieciaków tam właśnie spłukuję.

Magduśka no tak to jest z netem...człowiek chce krótko i na temat , ma nadzieję że rozmówca reszty się domyśli;)

Beatko co do prysznica w dolnej łazience to też pewnie zależy od układu domu. my mamy 2 łazienki - na górze rodzinną przy sypialniach i na parterze łazienkę z przysznicem, na dole też mamy pokój gościnny więc goście mają "swoją" łazienkę. Z tego rozwiazania jestem zadowolona a w kotłowni mam pralnicę więc jak w deszczową pogodę wracamy ze spaceru to gumowe ciuchy dzieciaków tam właśnie spłukuję.

Magduśka no tak to jest z netem...człowiek chce krótko i na temat , ma nadzieję że rozmówca reszty się domyśli;)

Aneta masz racje , jezeli na dole masz pokój dla gości to taki układ jest ok..........ale jezeli ktos ma na dole gabinet to nie ma sensu wstawiać prysznica ...poza tym optymalnie byłoby gdyby przy pokoju dla gości była tez dla nich łazienka a wc tylko dla odwiedzających na chwilę :) - tak mialam zaprojektowanie to w domu moich marzen.....zostalo na papierze ;)

w naszych szeregowcach różnie to ludzie rozwiązywali ale osobiście uważam ze to porażka zeby zostawic duzą łazienkę tylko z wanna ( bo ladnie wyglada) a prysznic dawać na dole......wtedy i tak najczęściej wszyscy uzywają dolnej łazienki i wszystkie ręczniki straszą gości :) u mnie jak pisalam byla potrzeba tego prysznica ( bo juz wtedy mialam swoje bóle i wiedzialam ze te gorne piętra to będzie udręka) ale jest tak ze nie jest on na pierwszym planie i nigdy nie wiszą tam nasze ręczniki gdy mam gości ;)

Kasiu, wiesz że dzisiaj narysowałam swój dom marzeń, wyszło mi prawie tak jak jest tylko dwa razy większe :lol: i z dodatkami, których mi brakuje (sypialnia z łazienką i garderobą na dole, spizarnia przy kuchni, sofy koło kominka jako pkt główny :D).

Co do łazienek...mamy dwie. Dolna z prysznicem (na dole nie ma ani jednej sypialni) i górna będzie z wanną. Goście nie mają problemu z braniem prysznica na dole i spaniem na górze ale nie o tym chciałam. Dla mnie prysznic przed pracą z naszykowanymi ubraniami na dany dzień jest bezcenny i na górze byłby całkowicie zbędny. Na górze jest strefa prywatna/nocna i po odprężającej kąpieli najlepiej od razu iść do łóżka :). Kiedy mamy gości to zawsze mają naszykowane ręczniki na krzesełku. Jakoś kwestie łazienek są dla mnie najmniej problematyczne, nawet układ w obydwu mam prawie identyczny, są tej samej wielkości....

Dlatego....nie ma rozwiązań uniwersalnych dla każdego :no: nie ma i już. W zaprojektowanym dzisiaj przeze mnie domu na dole umieściłam dużą sypialnię z niewielką garderobą i dużą łazienką z wanną i ogromnym prysznicem. Prysznic bo na dole, wanna bo przy sypialni :). Plus wc z umywalką dostępne dla gości, którzy nie nocują. Ale dom marzeń to dom marzeń, może kiedyś ;).

Edytowane przez yokasta

yokasta ja widzę ze Ty masz jeszcze inny punkt widzenia ;) no i dobrze :)

ja Ci powiem dlaczego ja jestem za kibelkiem tylko dla gości....bez prysznica.......bo ja lubie absolutny poządek w lazience....wszędzie może byc syf ale w lazience musi być czysto..........a jak ja biore prysznic i potem szusze i prostuje wlosy to te klaki są wszędzie.......i mam sprzatanie.......do tego masa kosmetykow na wierzchu ktore muszę codziennie chowac........to jest dla mnie duzy minus....przez myśl mi nie przeszło żeby funkcjonować tak jak Ty- bo jak syfić to w jednym miejscu ( moje lenistwo) ;) ale moze to jest wygodne.....nie wiem, bo i tak mam swoją łazienkę na dole ;) załuję tylko ze brakuje w domu kibelka tylko dla gości :)

a dlaczego wolałabyś miec sypialnie na dole ? przeciez na gorze tez jest fajnie.........romantyczne skosy ? ja mam ze wzgledu na zdrowie ...no i tak sobie kombinowalam ze na dole jest kuchnia i piec ...i gdyby coś się stalo - awaria kotla, wody czy wlamanie to wolałę żeby to spotkało mnie niz jedno z moich dzieci.......ale moze to głupie ...plusem sypialni na dole jest uroczy chłod ...na górze juz nie jest tak przyjemnie ...ale osobiście podobaja mi się wypialnie ze skosami :)

jeszcze tak troche pogadamy i kazda wysawi dom na sprzedaż i zacznie sobie rysować nowy ;)