yokasta 13.07.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 (edytowane) Tylko jakiś termin realny i byłoby wspaniale (no....chyba, że teraz to już mnie nikt nie chce widzieć to walcie śmiało ). Kasia, ta Twoja weranda przypomina mi mój prymitywny (ok - MEGA prymitywny) projekt . Tylko mi się marzą barierki w X i schodków musi być sporo bo nasza weranda będzie prawie metr nad ziemią przy samym końcu. Narysowałam to w paincie więc nie przyglądaj się za dokładnie http://i2.fmix.pl/fmi1945/8cf7f6410026009f4fffd5b7 Nie widać w ogóle proporcji, bo ich nie zachowałam. To widmo na rysunku ma 8x4m + wystające schodki . Edytowane 13 Lipca 2012 przez yokasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada1412 13.07.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Kasiu, gratuluję fantastycznych planów:hug: Dom będzie cudny - wiadomka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sw 13.07.2012 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Beatko a gdzie jest ten domek ? w jakiej części naszego pięknego kraju ?? Pysiaczku odległość to kiepska wymówka jak uda się coś zorganizować to mam nadzieję, że przyjedziesz z ogókami oczywiście yokasta nie skomentuję tekstu maczkiem pisanego Kurcze fajnie by było się spotkać gdzieś w ładnym miejscu Projekt tarasu super !!! ja nie umiem robić takich rzeczy dlatego szukam fotek w internecie. Barierka z "X" też jest u nas brana pod uwagę, mężowi właśnie taka najbardziej się podoba. Zastanawiam się tylko czy jak do tego bedzie jeszcze biała, nie zrobi się za bardzo cukierkowo i hamerykańsko Dokładnie takie stopnie chcę z przodu od południa i z prawej strony natomiast z lewej taras zakręci wzdłuż zachodniej ściany ale tam nie bedzie juz zadaszony. Jak Wy będzieci robić swój taras? tzn co będzie jego postawą ? na czym będą deski, bo rozumiem, że bedzie drewniany mada miło Cię widzieć wczoraj o Tobie myślałam ja też się cieszę z naszych planów i mam nadzieję że na planach się nie skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 13.07.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Kasiu no piękny ten dom i weranda z linka...Dziewczyny barierki X są fajne ale przestają takie być jak pojawiają się dzieci...nie wnikam w wasze rodzinne plany ale weżcie to pod uwagę, są poprostu niebezpieczne, ten aspekt wyeliminował X u nas:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 13.07.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 (edytowane) Kasiu taras (Jezu, kiedy to będzie, na razie wydaje się nierealne ) będzie drewniany tzw. samonośny. Opcje są dwie. 1) W ziemi będą zrobione wylewki betonowe. Na to betonowe słupy dedykowane pod tarasy. Na to już konstrukcja pod deski. Tu widać o co chodzi: http://images04.olx.pl/ui/11/56/78/1307284974_213164878_5-Elewacje-drewniane-taras-drewniany-podbitki-zadaszenia-daszki-pergole-wiaty-itp-Mazowieckie.jpg Ze względu na wysokość wydaje mi się, że to będzie drogie rozwiązanie. 2) Druga opcja - położenie geowłókniny na teren pod tarasem i zagęszczenie/ubicie kruszywa w tym miejscu + zabezpieczenie obrzeży, tak jak robi się podbudowę pod kostkę. Nie wiem czy na tę wysokość jest to wykonalne. Powiedzmy, że coś w tym stylu http://drewno-bud.pl/155.jpg http://www.tarasy-drewniane.net/foto/prodpic/376_taras_drewniany7.jpg A problemu byśmy w ogóle nie mieli gdybyśmy wylali taras razem z domem i na to najzwyczajniej zrobili legary i położyli deski. Tak samo ma się u nas sytuacja ze schodami wejściowymi i nawet ostatnio rozważaliśmy drewniane schody do domu . Nic więcej powiedziec nie umiem . Wiem tylko, że taras będziemy robić sami bo wycenę za drewniany bez barierek i zadaszenia dostałam na 20 tys. a jesteśmy w stanie zmieścić się bez podbudowy i z zadaszeniem w 4 tys. Anetko, dlaczego niebezpieczne? Znajoma ma balkon z X i dwójkę dzieci nic nie mówiła na ten temat ale może faktycznie? Szczebelki mi się nie podobają a barierka mi się marzy żeby było bardziej werandowo niż tarasowo . Edytowane 13 Lipca 2012 przez yokasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betib 13.07.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 (edytowane) no dziewuszki powiem tam teście mają 5 km od nas wybudowany dom w stanie surowym zaczeli budowe,ale w zasadzie nie wiedzieli co mają z tym domem zrobić ( bo my nie chcielismy takiego prezentu) i tak sobie stoi okolica bardzo ładna,nad samą Barycza.....wszędzie kupa łąk....obok domu jest mini domek nad garażem- oddany do użytku ....- właśnie taka baza imprezowa ,teren dość spory , z kortem tenisowym....za kortem jest jeszcze domek drewniany w ktorym można tez się przespać tak więc jakies spanie jest, ewentualnie mogę dać namiot w domku jest kanapa, moge miec ewentualnie jakies 2 materace lokalizacja - Przygodzice , czyli między Wrocławiem a Poznaniem może się spotkamy ? możemy zorganizować sobie ognisko ,posiedziec i pogadac ? ktoś chętny ???? sąsiad sprzedawał działke obok wiec nawet są zdjęcia w necie dom na foto jest teścia http://www.nieruchomosci.egospodarka.pl/dzialki/ostrowski/dzialka-na-sprzedaz-kasztanowa,15216483.html Edytowane 13 Lipca 2012 przez betib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 13.07.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Ja bym chyba była chętna jeśli małżonek by się zgodził . O ile oczywiście towarzystwo dopisze, hę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betib 13.07.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Ja bym chyba była chętna jeśli małżonek by się zgodził . O ile oczywiście towarzystwo dopisze, hę ? no Ty musisz być bo masz chyba najbliżej no to laseczki myślcie , ja proponuje termin koniec lipca/sierpien ....będę miała w tym czasie akurat remont ,ale skoro imprezka będzie na wsi to damy rade osoby chętne prosze o potwierdzenie jezeli nie będziemy mieli wystarczająco duzo miejsc do spania to poproszę was o materace czy karimaty ale póki co będę kombinować żeby tu się jakoś zorganizować jakieś koce - kazdy dla siebie catering po mojej stronie , Wy musicie przyjechac w dobrych humorach !!! lista otwarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 13.07.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Beatko dla mnie za daleko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 13.07.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Aniu moj młody dał taki popis akrobatyczny na X u znajomych...te barierki posłużyły mu za drabinę...my zamówiliśmy wszędzie przęsła z pionowymi "prętami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sw 14.07.2012 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) Anetko ja też szczerze mówiąc kiedyś pomyślałam o tym, ze X są trochę niebezpieczne dla dzieci, ale ja taka panikara trochę jestem i wszystkiego się boje yokasta dzięki za podpowiedzi w temacie tarasu my właśnie kombinujemy, zeby przy robieniu fundamentów wylać już cały taras....tylko ja się zastanawiam co dalej ? na to jakieś podkłady/legary i do tego deski tarasowe ? na części zadaszonej ok ale na tej odkrytej jak to się bedzie miało w czasie deszczu ? trzeba jakieś odprowadzenie wody chyba zrobić, żeby się pod tymi deskami nie zbierała Kurcze tak na chłopski rozum myślę, bo nie mam pojęcia jak to technicznie się robi...nie wczytywałam się w to za bardzo. Druga kwesta, która mnie zastanawia to muszę chyba przed wylaniem tarasu wiedzieć jakie grube będę miała legary i deski, żeby taras był na tym samym poziomie co podłoga w domu ? Już widzę jakie to wszystko bedzie trudne gł podejmowanie decyzji...z czego zrobić? jak zrobić ? itp Opowiem Wam co dzisiaj było na "moim" już sławnym śmietniku Wracałam z zakupami i przechodząc obok zobaczyłam stojącą tubę od gramofonu była wielka, trochę zardzewiała w kształcie pięknego kielicha. Niestety nie miałam już trzeciej ręki, żeby ją zabrać. Zaniosłam zakupy ale gdy wróciłam oczywiście tuby juz nie było szkoda bo była piękna Edytowane 14 Lipca 2012 przez kasia_sw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betib 14.07.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 pewnie ktoś zabrał na złom ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magduśka1719509122 14.07.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Kasiu, piękna weranda, też mi się marzy ..., ale ja chciałabym taką w bryle domu, pod jednym dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 14.07.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Kasiu a czemu chcesz wylewać taras? jesli na 100% jesteście zdecydowani na drewniany to ja bym się nie pchała w koszty...my swój zrobilismy juz po wszystkim, właściewie na samym końcu.Mąż zrobił betonowe słupy - fundamenty pomiędzy nimi mam agrowłóknine i cienka warstwę kamyczka , do tych słupów sa przywiercone belki i na to legar i na koniec deska. Tak jest dużo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joasiah 15.07.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Kasiu mam do Ciebie prośbę proszę podaj mi linka do tych misek ceramicznych gdzie je kupiłaś coś mi świta że na allegro ale nie mogę znaleźć a na szukanie tyle ile przeszukałam to mi maleńka nie pozwala będę wdzięczna pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 15.07.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 I ja tak myślę jak Anetka, chociaż technicznie mi byłoby prościej wykonać całość na wylewce, ale to dużo droższe rozwiązanie (która jednak daje możliwość innego wykończenia kiedyś ). Kasiu, przy wylewce musi być zrobiony odpowiedni spadek i woda nie ma prawa się zbierać. Przy konstrukcji samonośnej to tak jak Aneta napisała - geowłóknina i kamyczki chwasty nie będą wyrastały między deskami a woda będzie sobie przesiąkała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 16.07.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Kasiu chcialam tylko dać znać, że muffinki z porzeczkami są pyszne a bałam się, że będą za kwaśne, ale są naprawdę super Szkoda, że tubę od gramofonu ktoś Ci podebrał Fajnie jakby się Wam udało z tym spotkaniem Podczytałam u betib gdzie i kiedy ma ono być, ale z racji na termin nie dam rady dojechać. Oby Wam się jednak udalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZojaART 16.07.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 yokasta wielki szacun za wykonanie tak dobrego rysunku w painte. Jestem grafikiem i dla mnie praca w takim programie to zgroza Nie wiem czy ktos z was używa program google Sketchup. Dla mnie to rewelacja. Da się w nim zaprojektowac w 3D wszystko - od domu po kieliszek do wina. Jest do sciągniecia za free. Wlasnie chce sobie zaprojektować w tym programie oramowanie wokol okien Kasiu drugi projekt domu jeszcze lepszy niż ten piewszy. Co do technik budowania tarasu, to nasz stoi na drewnianej konstrukcji ktora stoi na wielkich kamieniach strategicznie pod nią rozmieszczonych. No ale u nas wszysko tak "bardzo tradycyjnie pierwotnie" póki co się robi. Nawet łozka mąż zrobił z krokwi normalnie używanych na konstrukcje dachu. Mąż twierdzi że jak sie nam zacznie walić dach to mamy go czym podeprzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 16.07.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Zoja dzięki jestem noga w programach graficznych i jako-tako umiem zaprojektować kanalizację w cadzie . Paint jest zawsze na szybko jak muszę mężowi czy przyjaciółce wyjaśnić o co mi chodzi. W Sketchup dziewczyny na forum robią świetne wizualki i wierzę, że jest rewelacyjny ale kurka rurka jakoś nie potrafiłam go opanować muszę jeszcze spróbować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sw 16.07.2012 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Dziewczynki, dzięki za rady w sprawie tarasu Zbieram wszelkie informacje, bo kiedyś trzeba będzie się na coś zdecydować Pysiaczku muffinki z kwaśnymi dodatkami są naprawdę pyszne zrób jeszcze z rabarbarem a ja muszę zrobić z agrestem, bo jeszcze nie robiłam Szkoda, ze nie możesz się wyrwać na nasze spotkanie mam nadzieję, ze nastepnym razem się uda Zoja ja z wszelkimi programami graficznymi jestem na bakier Masz szczęście mając w domu tak zdolnego stolarza Twój mąż to prawdziwa złota rączka Idę poczytać co tam nowego u Ciebie joasiah nie wiem czy o te białe miski Ci chodzi ? jeśli tak to kupowałam je tu http://allegro.pl/berghoff-bianco-20-5x14-cm-miska-do-ubijania-wwa-i2462627394.html Jak tam Twoje maleństwo ? I jak Ty się czujesz ? może wklej jakieś fotki u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts