Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój "DOM" :))

Recommended Posts

Tylko jakiś termin realny i byłoby wspaniale (no....chyba, że teraz to już mnie nikt nie chce widzieć to walcie śmiało :)).

Kasia, ta Twoja weranda przypomina mi mój prymitywny (ok - MEGA prymitywny) projekt :). Tylko mi się marzą barierki w X i schodków musi być sporo bo nasza weranda będzie prawie metr nad ziemią przy samym końcu.

Narysowałam to w paincie :D więc nie przyglądaj się za dokładnie

http://i2.fmix.pl/fmi1945/8cf7f6410026009f4fffd5b7

Nie widać w ogóle proporcji, bo ich nie zachowałam. To widmo na rysunku ma 8x4m + wystające schodki :).

Edytowane przez yokasta

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beatko a gdzie jest ten domek ? w jakiej części naszego pięknego kraju ??

Pysiaczku odległość to kiepska wymówka :p jak uda się coś zorganizować to mam nadzieję, że przyjedziesz :) z ogókami oczywiście :lol2:

yokasta nie skomentuję tekstu maczkiem pisanego :no:

Kurcze fajnie by było się spotkać gdzieś w ładnym miejscu :)

Projekt tarasu super !!! ja nie umiem robić takich rzeczy dlatego szukam fotek w internecie.

Barierka z "X" też jest u nas brana pod uwagę, mężowi właśnie taka najbardziej się podoba. Zastanawiam się tylko czy jak do tego bedzie jeszcze biała, nie zrobi się za bardzo cukierkowo i hamerykańsko :lol2:

Dokładnie takie stopnie chcę z przodu od południa i z prawej strony natomiast z lewej taras zakręci wzdłuż zachodniej ściany ale tam nie bedzie juz zadaszony.

Jak Wy będzieci robić swój taras? tzn co będzie jego postawą ? na czym będą deski, bo rozumiem, że bedzie drewniany ;)

mada miło Cię widzieć :) wczoraj o Tobie myślałam ;) ja też się cieszę z naszych planów i mam nadzieję że na planach się nie skończy ;)

Kasiu taras (Jezu, kiedy to będzie, na razie wydaje się nierealne :() będzie drewniany tzw. samonośny. Opcje są dwie.

1) W ziemi będą zrobione wylewki betonowe. Na to betonowe słupy dedykowane pod tarasy. Na to już konstrukcja pod deski. Tu widać o co chodzi:

http://images04.olx.pl/ui/11/56/78/1307284974_213164878_5-Elewacje-drewniane-taras-drewniany-podbitki-zadaszenia-daszki-pergole-wiaty-itp-Mazowieckie.jpg

Ze względu na wysokość wydaje mi się, że to będzie drogie rozwiązanie.

2) Druga opcja - położenie geowłókniny na teren pod tarasem i zagęszczenie/ubicie kruszywa w tym miejscu + zabezpieczenie obrzeży, tak jak robi się podbudowę pod kostkę. Nie wiem czy na tę wysokość jest to wykonalne.

Powiedzmy, że coś w tym stylu

http://drewno-bud.pl/155.jpg

http://www.tarasy-drewniane.net/foto/prodpic/376_taras_drewniany7.jpg

A problemu byśmy w ogóle nie mieli gdybyśmy wylali taras razem z domem :) i na to najzwyczajniej zrobili legary i położyli deski. Tak samo ma się u nas sytuacja ze schodami wejściowymi i nawet ostatnio rozważaliśmy drewniane schody do domu :D. Nic więcej powiedziec nie umiem :no:. Wiem tylko, że taras będziemy robić sami bo wycenę za drewniany bez barierek i zadaszenia dostałam na 20 tys. :) a jesteśmy w stanie zmieścić się bez podbudowy i z zadaszeniem w 4 tys.

Anetko, dlaczego niebezpieczne? Znajoma ma balkon z X i dwójkę dzieci :) nic nie mówiła na ten temat :no: ale może faktycznie? Szczebelki mi się nie podobają :( a barierka mi się marzy :) żeby było bardziej werandowo niż tarasowo :yes:.

Edytowane przez yokasta

no dziewuszki powiem tam

teście mają 5 km od nas wybudowany dom w stanie surowym ;) zaczeli budowe,ale w zasadzie nie wiedzieli co mają z tym domem zrobić ( bo my nie chcielismy takiego prezentu) i tak sobie stoi ;)

okolica bardzo ładna,nad samą Barycza.....wszędzie kupa łąk....obok domu jest mini domek nad garażem- oddany do użytku ....- właśnie taka baza imprezowa ,teren dość spory , z kortem tenisowym....za kortem jest jeszcze domek drewniany w ktorym można tez się przespać ;) tak więc jakies spanie jest, ewentualnie mogę dać namiot ;) w domku jest kanapa, moge miec ewentualnie jakies 2 materace ;)

lokalizacja - Przygodzice , czyli między Wrocławiem a Poznaniem ;)

może się spotkamy ? możemy zorganizować sobie ognisko ,posiedziec i pogadac ? ktoś chętny ????

sąsiad sprzedawał działke obok wiec nawet są zdjęcia w necie ;) dom na foto jest teścia

http://www.nieruchomosci.egospodarka.pl/dzialki/ostrowski/dzialka-na-sprzedaz-kasztanowa,15216483.html

Edytowane przez betib

Ja bym chyba była chętna jeśli małżonek by się zgodził ;). O ile oczywiście towarzystwo dopisze, hę ?

no Ty musisz być bo masz chyba najbliżej ;)

no to laseczki myślcie , ja proponuje termin koniec lipca/sierpien ....będę miała w tym czasie akurat remont ,ale skoro imprezka będzie na wsi to damy rade

osoby chętne prosze o potwierdzenie ;)

jezeli nie będziemy mieli wystarczająco duzo miejsc do spania to poproszę was o materace czy karimaty ;) ale póki co będę kombinować żeby tu się jakoś zorganizować ;) jakieś koce - kazdy dla siebie :)

catering po mojej stronie , Wy musicie przyjechac w dobrych humorach !!!

lista otwarta ;)

Anetko ja też szczerze mówiąc kiedyś pomyślałam o tym, ze X są trochę niebezpieczne dla dzieci, ale ja taka panikara trochę jestem i wszystkiego się boje ;)

yokasta dzięki za podpowiedzi w temacie tarasu :hug:

my właśnie kombinujemy, zeby przy robieniu fundamentów wylać już cały taras....tylko ja się zastanawiam co dalej ? na to jakieś podkłady/legary i do tego deski tarasowe ? na części zadaszonej ok ale na tej odkrytej jak to się bedzie miało w czasie deszczu ? trzeba jakieś odprowadzenie wody chyba zrobić, żeby się pod tymi deskami nie zbierała :confused:

Kurcze tak na chłopski rozum myślę, bo nie mam pojęcia jak to technicznie się robi...nie wczytywałam się w to za bardzo.

Druga kwesta, która mnie zastanawia to muszę chyba przed wylaniem tarasu wiedzieć jakie grube będę miała legary i deski, żeby taras był na tym samym poziomie co podłoga w domu ?

Już widzę jakie to wszystko bedzie trudne :D gł podejmowanie decyzji...z czego zrobić? jak zrobić ? itp :D

Opowiem Wam co dzisiaj było na "moim" już sławnym śmietniku :lol2:

Wracałam z zakupami i przechodząc obok zobaczyłam stojącą tubę od gramofonu :jawdrop: była wielka, trochę zardzewiała w kształcie pięknego kielicha. Niestety nie miałam już trzeciej ręki, żeby ją zabrać. Zaniosłam zakupy ale gdy wróciłam oczywiście tuby juz nie było :no: szkoda bo była piękna :p

Edytowane przez kasia_sw

Kasiu a czemu chcesz wylewać taras? jesli na 100% jesteście zdecydowani na drewniany to ja bym się nie pchała w koszty...my swój zrobilismy juz po wszystkim, właściewie na samym końcu.Mąż zrobił betonowe słupy - fundamenty pomiędzy nimi mam agrowłóknine i cienka warstwę kamyczka , do tych słupów sa przywiercone belki i na to legar i na koniec deska. Tak jest dużo taniej.

I ja tak myślę jak Anetka, chociaż technicznie mi byłoby prościej wykonać całość na wylewce, ale to dużo droższe rozwiązanie (która jednak daje możliwość innego wykończenia kiedyś :)).

Kasiu, przy wylewce musi być zrobiony odpowiedni spadek i woda nie ma prawa się zbierać. Przy konstrukcji samonośnej to tak jak Aneta napisała - geowłóknina i kamyczki :) chwasty nie będą wyrastały między deskami a woda będzie sobie przesiąkała :).

Kasiu chcialam tylko dać znać, że muffinki z porzeczkami są pyszne a bałam się, że będą za kwaśne, ale są naprawdę super :)

Szkoda, że tubę od gramofonu ktoś Ci podebrał :mad:

Fajnie jakby się Wam udało z tym spotkaniem :yes: Podczytałam u betib gdzie i kiedy ma ono być, ale z racji na termin nie dam rady dojechać. Oby Wam się jednak udalo :)

yokasta wielki szacun za wykonanie tak dobrego rysunku w painte. Jestem grafikiem i dla mnie praca w takim programie to zgroza :no:

Nie wiem czy ktos z was używa program google Sketchup. Dla mnie to rewelacja. Da się w nim zaprojektowac w 3D wszystko - od domu po kieliszek do wina. Jest do sciągniecia za free. Wlasnie chce sobie zaprojektować w tym programie oramowanie wokol okien :)

Kasiu drugi projekt domu jeszcze lepszy niż ten piewszy. :yes:

Co do technik budowania tarasu, to nasz stoi na drewnianej konstrukcji ktora stoi na wielkich kamieniach strategicznie pod nią rozmieszczonych. No ale u nas wszysko tak "bardzo tradycyjnie pierwotnie" póki co się robi. Nawet łozka mąż zrobił z krokwi normalnie używanych na konstrukcje dachu. Mąż twierdzi że jak sie nam zacznie walić dach to mamy go czym podeprzeć.:p

Zoja :lol2: dzięki ;) jestem noga w programach graficznych i jako-tako umiem zaprojektować kanalizację w cadzie :lol2:. Paint jest zawsze na szybko jak muszę mężowi czy przyjaciółce wyjaśnić o co mi chodzi. W Sketchup dziewczyny na forum robią świetne wizualki i wierzę, że jest rewelacyjny ale kurka rurka jakoś nie potrafiłam go opanować :) muszę jeszcze spróbować!

Dziewczynki, dzięki za rady w sprawie tarasu :hug:

Zbieram wszelkie informacje, bo kiedyś trzeba będzie się na coś zdecydować :)

Pysiaczku muffinki z kwaśnymi dodatkami są naprawdę pyszne :) zrób jeszcze z rabarbarem a ja muszę zrobić z agrestem, bo jeszcze nie robiłam :)

Szkoda, ze nie możesz się wyrwać na nasze spotkanie :( mam nadzieję, ze nastepnym razem się uda :)

Zoja ja z wszelkimi programami graficznymi jestem na bakier ;)

Masz szczęście mając w domu tak zdolnego stolarza :D Twój mąż to prawdziwa złota rączka :)

Idę poczytać co tam nowego u Ciebie ;)

joasiah nie wiem czy o te białe miski Ci chodzi ? jeśli tak to kupowałam je tu http://allegro.pl/berghoff-bianco-20-5x14-cm-miska-do-ubijania-wwa-i2462627394.html

Jak tam Twoje maleństwo ? I jak Ty się czujesz ? może wklej jakieś fotki u siebie ;)