ZojaART 19.07.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 (edytowane) Ja używam silikonowych foremek i póki co nigdy nie miałam problemu z przyklejaniem. No ale mój problem to że co drugi raz mi wychodzą zakalce a nie muffink. No cóż... pieczenie cist nigdy nie było moją mocną stroną Może dlatego że tam trzeba się sztywno trzymać proporcji, hmm, a to mi czasami nie wychodzi jak trzeba. Magduśka jeśli chodzi o sketchup to najlepiej sobie ściągnąć najnowszą wersje. Ta będzie najlepiej dobracowana z nowymi możliwościami. Teraz najnowsza jest wersja 8. Najlepiej zacząć od kilku tutorialow na youtube np taki Co do napisu HOME, to ja akurat nie jestem fanką angielskich napisów na czymkolwiek, ale bardzo dziękuję za propozycję Napisałam o tym napisie, bo zauważyłam go u wielu osób, których domy bardzo mi się podobają. Asiu paterke już wrzuciłam na swój wątek Atena witaj w klubie posiadaczy białych misek bergoffa Edytowane 19 Lipca 2012 przez ZojaART Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 19.07.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witajcie jeśli mogę, wtrącę swoje "trzy grosze" muffinkowe Mam świra foremkowego ( umiarkowanego) i mufinkowego też - sporo pieke, bo to idealne drugie śniadanie dla mojego ucznia . Używam foremek silikonowych - podzielonej formy, nie pojedynczych. Mam kilka rodzajów - rózne kształty, różne firmy - równiez te z Lidla czy Biedronki Zauważyłam zależnośc - jak muffinki sa za wczesnie wyjęte z formy to nie chcą się odkleić i nawet rodzielają na pół. Muszą byc dość wystygnięte, wtedy wychodzą bez problemu. Nigdy tych silikonowych nie natłuszczam i nie wykładam papilotkami. Natomiast gumiasta i zakalcowata muffinka wychodzi jak za długo/za dokładnie się miesza składniki - trzeba byle jak i rach-ciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 19.07.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witajcie jeśli mogę, wtrącę swoje "trzy grosze" muffinkowe Mam świra foremkowego ( umiarkowanego) i mufinkowego też - sporo pieke, bo to idealne drugie śniadanie dla mojego ucznia . Używam foremek silikonowych - podzielonej formy, nie pojedynczych. Mam kilka rodzajów - rózne kształty, różne firmy - równiez te z Lidla czy Biedronki Zauważyłam zależnośc - jak muffinki sa za wczesnie wyjęte z formy to nie chcą się odkleić i nawet rodzielają na pół. Muszą byc dość wystygnięte, wtedy wychodzą bez problemu. Nigdy tych silikonowych nie natłuszczam i nie wykładam papilotkami. Natomiast gumiasta i zakalcowata muffinka wychodzi jak za długo/za dokładnie się miesza składniki - trzeba byle jak i rach-ciach no to wiem juz dlaczego kilka razy wyszły mi zakalcowate...kurde muszę się nauczyć rach - ciach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 19.07.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 istota puszystości muffinek to własnie byle-jakie łączenie składników Mnie wychgodza czasem nieco zakalcowate, ale to np te z płatkami owsianymi, czy dużą ilością "cięzkich" dodatków - owoców np. ale i tak znikają w jeden dzień Robię zawsze na mące razowej i/lub orkiszowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sw 19.07.2012 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Kamilcia dokłądnie tak jest, ze muffinki jeszcze gorące nie zawsze chcą ładnie wyjśc z formy ale jak trochę przestygną nie ma problemu z ich wyjęciem A ciasto na muffinki lubi wręcz grudki nie lubi długiego i ładnego mieszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magduśka1719509122 19.07.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Kasiu, mi właśnie te papierki nie przyklejają się do formy, a do muffinek, ale następnym razem spróbuję natłuścić papierki, zobaczę co z tego wyjdzie . Zoja, wieeelkie dzięki za linki , spróbuję swoich sił . Kamilcia, zgadzam się co do tego niedbałego mieszania, ale odpowiedni przepis też ma tu znaczenie. Wypróbowałam różne opcje i dopiero z przepisu od Kasi wychodzą mi pyszne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibartek 19.07.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Kurcze tak zachwalacie, że i ja spróbuję tych Kasiowych muffinek Kasiu a te pastelowe miski to skąd masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sw 19.07.2012 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Magduśka nie wiem czy natłuszczenie papilotków coś da ale spróbuj z tym moim przepisem na muffinki, to jest tak, ze ja często widzę po konsystencji, że np trzeba dodać mąki czy odrobinę mleka. Dużo zależy od rodzaju mąki. Zawsze się udają i nigdy nie miałam zakalca a wierzcie mi z pieczeniem jestem na bakier martaibartek muffinki zrób koniecznie a o jakie miski Ci chodzi ? nie mam ich za dużo....2 niebieskie z IKEA, jednen talerz z FLO i jeśli chodzi o miski to chyba wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibartek 19.07.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Kasiu dzięki wszystkie twoje pastelowe skorupy ( w pozytywnym słowa tego znaczeniu) są śliczne! w szafce z siatką zamiast szybki widać ich więcej niż wymieniłaś np te takie foremeczki różowe muffinkowe- pamiętasz skąd one są? Czy masz może namiary na jakąś ładną koronkę bawełnianą (dosyć szeroką) chcę uszyć nowe roletki do salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sw 19.07.2012 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Te ala muffinkowe foremki są z DUKI o takie http://dukapolska.com/katalog-produktow,kategoria,artykuly-do-pieczenia?s=18 Pozostałe miseczki to jakieś starocie z Ikea. Ja lubie miseczki wszelakie, bo zupy jemy zazwyczaj właśnie w miseczkach, kiedyś kupiłam fajne białe w jakimś markecie po 2 zł za szt. Wiesz, że ja nie lubię przepłacać więc jak trafia się okazja to kupuję Mam np dwie duże miski idealne do robienia sałatek, białą i czarną, typowo angielskie kupione kiedyś w BRW po 10 zł/ szt Co do koronek, to kupuję u siebie w pasmanterii, bo mają duży wybór, przez internet nie kupowałam więc nie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_dar 19.07.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 według mnie to taki właśnie urok mufinek, ciasteczko jest w papilotce, którą trzeba zdjąć, dla mnie to nie problem, zresztą dla moich dzieci też, moja 1,5 roczna córeczka bez problemu ten papierek ściąga. Anetko. Tylko ze moje nie tyle sie przyklejaja co przywieraja do tego stopnia ze papierka nie da sie oderwac. Jeli zrobi sie to sila to cala stopka zostaje w papierze a w reku zostaje tylko glowka. Ale nie wiem czy to nie wina ikeowskiej foremki. Ona ma dosc waskie otworki i te papierki sa jakies dziwnie scisniete w niej. Kupie inna forme i sprawdze przypuszczenia swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magduśka1719509122 20.07.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 aga_dar, u mnie jest luz jeszcze w foremkach, a problem mam ten sam. Papierków za nic nie idzie oderwać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 20.07.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 chmmmm a może to wina przepisu na ciasto? kurcze ja nie wiem , ja bardzo mało piekę , właściwie tylko mufinki w wielu postaciach, zawsze bazowy przepis mam ten sam i te papilotki schodzą dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 20.07.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Jedzcie łyżeczkami wybierając z papierka po co zdejmować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 20.07.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 U mnie też schodzi papierek bez problemu - nieważne czy piekę w samych papilotkach czy jeszcze w blaszce, czy suche czy z owocami - może to kwestia piekarnika, bo już sama nie wiem co to może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sw 20.07.2012 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Może papilotki z ikei są jakieś dziwne Kochani, szukam tabliczek takich do podpisywania ziół, najlepiej na patyczkach tabliczki na których mogę pisać kredą. Mój mąż zupełnie nie rozróżnia ziół i chciałam mu je jakoś nazwać myślałam, ze sama je zrobię ale farba tablicowa jest koszmarnie droga. Może wiecie gdzie mogę kupić coś takiego....ja szukam ale jakoś nic ładnego nie znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 20.07.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Może coś takiego Kasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mugatka 20.07.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Kasiu wysłałam wiadomosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZojaART 21.07.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Ja znalazłam coś takiego, ale no tanie to nie jest. Jeżeli potrzebujesz pomalować tylko kilka tabliczek to tutaj jest taka farba w mniejszym słoiczku i wtedy cena nie jest taka przerażająca. Hmm, ciekawy pomysł z ta tablicą. Jakie pole do nowych kreatywnych pomysłów Chyba sama kupie sobie taką farbe i coś pokombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anita sie nudzi 21.07.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 jako fanka prostoty proponuję takie http://www.dekomotyw.com/pl/p/Oznacznik-do-doniczek-z-patyczkiem/1499 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.