Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój "DOM" :))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kobietki jak tylko wystawię te woreczki dam Wam znać ;)

Zrobiłam sobie przerwę w sprzątaniu bo mam już delikatnie mówiąc dość :bash: nie znoszę sprzątać !!!! nie wiem co by było gdybym miała dom chyba by mnie to wykończyło :D Do tego wszytkiego nie lubię bałaganu a awersja do sprzątania jakoś mi nie idzie w parze z tym moim (umiarkowanym) pedantyzmem ;)

Sprzątając szukałam miejsca na kufry z jyska i ciężko będzie :lol:

Jak już się uporam ze sprzątaniem mam zamiar zrobić TABULE sałatkę z kaszą kuskus. Bardzo ją lubię...pewnie ją znacie ...jeśli nie później podam przepis ;)

Paula abażur super :) już myślę na którą lampkę by taki uszyć ;)

Wreszcie koniec :) Teraz mogę odpoczywać.

Zrobiłam sałatkę, pastę z bakłażana, upiekłam muffinki a na obiad była sałatka cezara....lekka, szybka i dobra ;)

Tabule robię juz od paru ładnych lat....bardzo mi smakuje i jest idealna, żeby zabrać ją w pudełeczku do pracy. Zdrowa, pyszna i robi się ją błyskawicznie ;) Wygląda tak....

DSC00366.JPG

DSC00378.JPG

Przepis jest bardzo prosty i zazwyczaj jest na opakowaniu kaszki kuskus....

*szklanka kaszki kuskus (zalać wrzątkiem na wysokość około 0,5 cm nad poziomkaszki)

*1 ogórek

*1 pomidor

*1 cebula

*1 papryka

*1 cytryna (mała lub 1/2 dużej)

*pęczek natki pietruszki

*słoiczek czarnych oliwek

*sól, pieprz

*oliwa z oliwek

wedle uznania można dodać miętę

Do zimnej kaszy dodać pozostałe składniki pokrojone w kostkę, wcisnąć sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem i polać oliwą z oliwek.

Najlepiej smakuje dobrze schłodzona :)

Zrobiłam też dzisiaj paste z bakłażana zwaną Baba Ghanoush idealna jako przekąska do surowych marchewek czy selera naciowego lub jako pasta do tosta. Ma specyficzny smak dzięki tahini paście sezamowej. którą można kupic w sklepach ze zdrową żywnością.

Bakłażana trzeba ponakłuwać, skropić oliwą i upiec w piekarniku aż będzie miękki w temperaturze 180C. Gdy bakłażan będzie juz zimny trzeba obrać go ze skórki najlepiej miąższ wyjąć łyżką. Wrzucić do blendera dodać łyżeczkę lub łyżkę (zależy od wielkości bakłażana) pasty tahini, ząbek czosnku, wcisnąć sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem i dodać odrobinę oliwy z oliwek. Czasami dodaję odrobinę świeżego chili. Wszystko zmiksować na jednolita masę i schłodzic w lodówce.

Bakłażan po upieczeniu wygląda tak...

DSC00401.JPG

DSC00402.JPG

A tak wygląda gotowa pasta...moze niezbyt apetycznie ale jest naprawdę dobra ;)

DSC00411.JPG

Bawiłam się dzisiaj trochę moim aparatem....nadal ne znam większości jego funkcji, muszę wreszcie przeczytać instrukcję i robić zdjęcia bardziej świadomie ;)

Jednym z moich "obiektów" była filiżanka, którą kupiłam kiedyś w sklepie "wszystko za 4 zł" ;)

DSC00391.JPG

DSC00392.JPG

Edytowane przez kasia_sw

yokasta sałetkę zrób koniecznie bo ma niepowtarzalny smak. Jeśli nie chcesz łączyć ogórka z pomidorem radzę zrezygnować z pomidora bo ogórek dodaje jej świeżości i lekkości. Pasta jest odealna do przekąsek właśnie....ja uwielbiam chrupać do niej młode marchewki ;)

yokasta istnieje ryzyko, że pasta Ci nie zasmakuje, ale myślę, że jesteś otwarta na nowe smaki i będzieok ;)

Dzisiaj mi się przypomniało, że zapomniałam o urodzinach kuzynki a jako że jutro się z nią widzę na szybko uszyłam jej taki oto kompecik ;) Z zasady nie lubię komletów ani w stroju ani we wnętrzach, ale taki zestaw chyba bym przeżyła ;)

Poduszka, woreczek i chorągiewki ....

DSC00435.JPG

DSC00439.JPG

DSC00431.JPG

Dwie wersje w domu i w pracy ;)

DSC00417.JPG

DSC00450.JPG

DSC00421.JPG

Wspomniane chorągiewki ;)

DSC00349.JPG

Klientka mnie dzisiaj zapytała co to jest i do czego służy :D

Kasiu,

chorągiewki wyszły ślicznie,

mnie zainspirował też ten kwiatek z lewej, mam takie dwa i co jakiś czas je całe obcinam, bo za długie łodygi mnie denerwują ;), możesz zdradzić, na czym zaplotłaś swojego kwiatka, wygląda to świetnie.

Dzięki Kuzyneczki :D

marma nie wiem jakim cudem ten kwiatek jeszcze zyje bo zapominam go podlewać, ma mało ziemi ale twardy jest i jak widać nie poddaje się ;) Oplotłam go na takiej bambusowej drabince ...mozna je dostać w kazdej kwiaciarni.

Zobaczcie co przed chwilą widziałam z mojego balkonu.....cudna była :D

DSC00457.JPG

DSC00459.JPG

DSC00464.JPG

No to mam już spore grono kuzynek :D

Uporałam się wreszcie z aukcjami na allegro. Obiecałam, że dam linka ;) Proszę bardzo...http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=1990802

Jak tam zaglądniecie napiszcie mi proszę czy fotki sie otwierają, bo wczoraj otwierała się tylko część co mnie strasznie denerwowało. Nie wiem co źle robię i nie wiem jak pomniejszać fotki do miniaturki, zeby nie traciły jakości. Kiepska jestem w tym temacie ;)