Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Początek budowy - grudzień, styczeń ??

atika

Recommended Posts

Dzięki za kciuki i kibicowanie.

Ja co prawda buduję drugi... ale zawsze to nie pierwszy ;) a przygotowania już też całkiem sporo czasu zabrały.

Kierbuda mam poleconego, bardzo dobrego - ostry dla wykonawców i nie popuszcza gdy widzi błędy...

U mnie na szczęście bardzo dobry grunt, wody gruntowe bardzo nisko i do śląska daleko ;) więc powinno być ok.

Fundament był projektowany po badaniu gruntu więc mam nadzieję będzie ok.

Aha oczywiście i ja będę trzymać za Ciebie kciuki i kibicować i jeśli założysz dziennik podglądać postępy.

PS. No i muszę nieco przytemperować mój optymizm... ale co zrobić jak się nieraz nie ma innego wyjścia...

No, to powinno się udać :-)

wiele osób wybudowało w takim trybie.

Wielu też budując doświadczyło różnych "niespodzianek" i teraz dzielą się swoimi doświadczeniami.

Ważne aby unikać, o ile to możliwe, punktów krytycznych, a jeśli są nieuniknione to bacznie się im przyglądać i właściwie reagować.

Aby móc zwrócić na nie uwagę, zwyczajnie trzeba wiedzieć gdzie wystąpią, a w procesie budowy jest ich sporo.

Zazwyczaj, a śmiem twierdzić, że prawie zawsze, inwestorom zależy na jak najlepszej jakości, a wykonawcom na czasie i upraszczaniu tegoż procesu.

Większa ilość czasu sprzyja prawidłowemu procesowi.

Spokojnie da się wybudować w 7 miesięcy :) Mi udało się w 5 a i tak myślę, że jeszcze z miesiąc można by skrócić gdyby jedna ekipa nie zepsuła grafiku. Tak jak gościu01 pisze: ekipa musi wchodzić po ekipie najlepiej na zakładkę, każdy dzień przerwy to już przy 6 ekipach jest tydzień. Unikać ekip jedno osobowych bo wtedy budowa trwa latami. Nawet jak wygląda, że dana praca jest dla jednej osoby to i tak dwie zrobią to szybciej. W zależności od radzaju prac: murarka min 3 osoby lepiej 5, dekarze min 3 osoby lepiej 4, płytarze 2 osoby, malarz 2 osoby, elektryk 2 osoby, instalator 3-4 osób, brukarze - im więcej tym szybciej, ocieplenie 4-8 osób. Wyraźnie widać jak jest więcej osób to szybciej idzie. Tylko, że te osoby muszą być zgrane bo inaczej jest tylko gorzej. pozdr adam

serwis24 - dzięki za pocieszenie, dodanie wiary, otuchy.... itd, itp.... ;)

A że ja poznanianka to bardzo Cie proszę o przesłanie na priva, jeśli można, danych na ekipę cieśli bo poczytałam w dzienniku, że bardzo ich chwaliłeś ;), i może na panów od podłogówki, bo pięknie im to wyszło ;)

Oczywiście wszelkie inne namiary również mile widziane.

Naprawdę jestem pełna podziwu co do tempa prac na Twojej budowie... aha domek bardzo ciekawy... fajnie "wpisał" sie w te leśne tereny.

Edytowane przez atika