Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kobieta buduje dom

Recommended Posts

Witam,

Tak Was czytam i .. zastanawiam się skąd macie tyle energii i podziwiam :)

Dopiero zaczynam rewolucje ... Czy się uda, się okaże za jakiś czas. Narazie szukam lokum na czas przejściowy, sprzedaje własnie mieszkanie i okres budowy zazębia się z terminem opuszczenia mieszkania. Jakiś czas grozi mi bezdomność :( Czekam na pozwolenie na budowe, w miedzyczasie zalatwiam prąd, wod-kan itp. Projekt przyłaczy sie robi. Umowa z wykonawcą podpisana, w kwietniu, maju , ma stanąć mój kurnik w stanie surowym zamkniętym. Pożniej dopiero sie zacznie , ale byle by woda i prąd były to może jakoś dam rade. Czynnika męskiego pod ręką brak, wiec jestem skazana na wertowanie ogloszen, pomoc córki i potencjalnego zięcia, znajomych i może brata. Rodzice pomagają już w sprawach paierkowych, zawieźć, odebrać itp. To dużo, gdy sie pracuje w godzinach jak wszystkie urzędy.

yokasta, czy Twój dom to szkielet? Piszesz, że masz wszędzie płyty .

Pozdrawiam wszystkie Boby budownicze :)

• Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziewczyny wielkie dzięki za ciepłe słowa. Ja też mam nadzieję ,że wszystko szybko się ułoży po mojej myśli. Jutro mam spotkanie z murarzem od działówek i myślę że się dogadamy . Poza tym za tydzień są Targi Budowlane więc mam nadzieję na wybranie pieca i innych"dupereli" bardzo ważnych na następne frapujące etapy mojej budowy.

Niemniej dużym problemem są drzwi. Mam ochotę na drewniane tylko względy użytkowo-pogodowe do mnie przemawiają na ich odpuszczenie sobie. Boję się że po roku użytkowania będą wyglądały ... no właśnie jak moje w obecnym domu- obdrapane przez kota.

Optymizmem zawiało- idzie wiosna. Ostatni tydzień mrozów i można zaczynać. U mnie miały się murować ścianki działowe- ale ze względu na mrozy się nie wymurowały. Może jutro panowie ruszą. Było by dobrze bo w końcu wstawiła bym okna i drzwi(tymczasowe) niestety na razie. Dogadałam bramę garażową i wylewki. Styropian również dogadany w fajnej cenie.

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0211/145_2512e.jpg

Strasznie podobają mi się takie akcenty w ogrodzie i ja wymyśliłam sobie coś takiego na ścianie garażowej. Będzie mi służyć do podlewania roślin przed domem.

• 3 weeks później...

Ale zapomniała bym- mam ŚCIANY DZIAŁOWE po trzech latach to naprawdę wielkie wydarzenie. Teraz zupełnie od nowa oglądam swoją chałupkę. Kuchnia mi zmalała , takie moje odczucie bynajmniej jest jak w niej stoję. Nie bardzo widzę jak mi do niej wejdzie wszystko to co zaplanowałam. Zobaczymy. Następnym razem może jakieś zdjęcia jak nieco ogarnę w weekend rozgardiasz.

Moje dziecięcie skończyło wczoraj 7 lat, tak z nostalgią wróciłam do tego okresu i zastanawiam się jak mogło te 7 lat tak szybko minąć. Tyle się wydarzyło w moim życiu przez ten czas ... tak się troszkę rozmarzyłam a ty na planetę ZIEMIA trzeba wracać.

Ale zapomniała bym- mam ŚCIANY DZIAŁOWE po trzech latach to naprawdę wielkie wydarzenie. Teraz zupełnie od nowa oglądam swoją chałupkę. Kuchnia mi zmalała , takie moje odczucie bynajmniej jest jak w niej stoję. Nie bardzo widzę jak mi do niej wejdzie wszystko to co zaplanowałam. Zobaczymy. Następnym razem może jakieś zdjęcia jak nieco ogarnę w weekend rozgardiasz.

Moje dziecięcie skończyło wczoraj 7 lat, tak z nostalgią wróciłam do tego okresu i zastanawiam się jak mogło te 7 lat tak szybko minąć. Tyle się wydarzyło w moim życiu przez ten czas ... tak się troszkę rozmarzyłam a ty na planetę ZIEMIA trzeba wracać.

...a moja córcia dokładnie za tydzień kończy 6 lat i też nie mogę się nadziwić jak ten czas zleciał :D

Azalko, jeśli mogę coś doradzić.

Ten mój grysik nie jest biały, tylko szary. Jakoś ten biały mi nie leży.

No chyba, że ogród jest w stylu japońskim, wtedy tak.

W ogrodzie mieszanym biały nie będzie wyglądał naturalnie.

Ten mój to grysik granitowy, czyli tłuczeń kostki granitowej.

Ładnie się starzeje, nie widać zielonych nalotów.

W żwirowni raczej go nie kupisz, ale za to możesz tanio kupić piękny, płukany kamień drenażowy.

Mam sporo takich kamyków wokół oczka wodnego.

Wyglądają naturalnie, mają delikatny melanż kolorów.

W żwirowni będzie jeszcze taniej niż w centrach ogrodniczych.

Jeśli potrzebujesz duże ilości, to będzie chyba najlepszy wybór.

• 4 weeks później...

Dziękuję Ci Toleczko za podpowiedzi. Bardzo cenne zaznaczam. Pomału myślę o ogrodzie, bo raz już mieszkałam na niezagospodarowanej działce, i dopiero jak się wyprowadzałam po 6 latach to ogród nabierał wyrazu, co prawda teraz cieszy oczy moich rodziców, ale ja miałam tzw 'patelnię "latem i zero cienia. Na moim skrawku ziemi już rosną pomału drzewka i z roku na rok jest przyjemniej. Co prawda marzę o trawniku, jednakże czeka mnie drenaż z POŚ więc nici z trawniczka w tym sezonie.

Ale pochwalę się mam SSZ i ścianki działowe... oraz straszny bałagan.;)

azalka76 witam się ślicznie u Ciebie. Pooglądałam wszystko i jest cudnie. Jestem pełna podziwu dla pracy jaką musiałaś w to wszystko włożyć i zapał. Myślę, że Twoja córcia może być z Ciebie dumna.

Domek wygląda śliczniutko - jeśli mogłabyś umieścić tu jakieś rzuty, bo trochę jestem ciekawa. :)

Trzymam kciuki za dalsze postępy prac i oczywiście będę zaglądać.