Osówka 20.02.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Witam,dom parterowy, poddasze nieużytkowe - pierwotnie (w planach) ocieplenie stropu (drewnianego - więźba prefabrykowana) to, licząc od dołu : folia + 20 cm wełny mineralnej ułożonej pomiędzy belkami stropu.Niestety, panowie żle przycieli wełnę (zbyt wąsko) - powstały szpary, przez które ucieka całe ciepło. Pytanie : Czy mozna ułożyć pomiędzy belki stropu styropian (np. 5 cm) a na to dopiero wełnę ? dodam,że w domu będzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem.R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 20.02.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 A po co styropian? Nie lepiej od razu wełnę?Wełnę najlepiej układać dwiema warstwami - pierwsza między belkami - na wysokość belek, druga prostopadle do pierwszej. Takie ułożenie gwarantuje szczelnosć izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 20.02.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 trochę niejasno piszesz. Tak czy owak, jestem prawie pewien, że nic się nie stanie, ale warunek: styropian nie może raczej leżeć na wełnie bo ją dociśnie i nici z dobrego ocieplenia. Więc najpierw styropian, potem wełna. Co do źle dociętej wełny....można poupychać tam dodatkowo wełnę (straszne gapy ci panowie!)Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 20.02.2004 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Pearl,dziekuję za odpowiedź, planuję - patrząc od dołu - styropian (pomiedzy belki) a na nim wełnę, dodatkowo chciałem "przykleić" styropian do belek, obawiam się efektu termosu - bo gdzies przecież para wodna musi się wydostawać, stąd nadmieniłem o wentylacji mechanicznej. pozdawiam R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts