Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ułożenie pomieszczeń domu wzgledem stron swiata...PROBLEM...

tubapl

Recommended Posts

Witam!

Stoje obecnie przed zakupem projektu po połrocznym wertowaniu stosów różnych projektów. Wkońcu znalazłem wymarzony projekt - taki jaki chciałbym zeby był. jest to projekt julka III pracowni mgprojekt : http://www.mgprojekt.com.pl/domki/julka3/index.php

Wszytsko ladnie pieknie ale ułożenie mojej działki wzgledem stron swiata jest trudne. W załączniku poniżej rzut z góry.

Działka dluga , wąska z wjazdem od poludnia- no coz- taka sie trafila:)

No i tutaj jest dylemat: czy ułozyc dom według panujacych zasad czyli salon od poludnia, taras od poludnia , kuchnia od wschodu połnocy czy delektować sie pieknym widokiem na laki z salony od północy wschodu?

Może ma/miał ktoś podobny dylemat? Może ktos wybudował domek wbrew panujacym zasadom i jest szczęsliwy?

Będe bardzo zobowiązany za pomoc lub sugestie.

rzut..JPG

Zrobiłabym lustrzane odbicie - taras od płn.-zach.

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/julka3/images/m-r1.jpg

Góra też na tym skorzysta - przy układzie pierwotnym najwięcej światła przypadałoby na strych

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/julka3/images/m-r2.jpg

Edytowane przez joliska

A jaką masz pewność, że za Twoją działką za rok ktoś nie zacznie budowy? I będziesz miał nieoptymalne ustawienie + widok na sąsiada...

Działka jest spora, dom umieściłabym bliżej prawego końca, wybudowała lusterko i obsadziła się drzewkami :)

Miałam dokładnie taki sam dylemat. Aktualnie mam piękne widoki z3stron, ale wybrałam optymalne ustawienie wg stron świata. Życie nie znosi próżni i za kilka lat mój dom stojący samotnie z pewnością będzie miał sąsiadów. Mam nadzieję, że do tego czasu roślinność trochę podrośnie i będę mogła nią regulować widoki.

Dziekuje ze odpowiedzi!

Pewnosc co do tego ze nikt za moja dzialka sie nie wybuduje jest spora- bo to tez poki co moja dzialka;) natomiast nie wykluczam jej sprzedazy a co za tym idzie wracam do punktu wyjscia...:)

Chciałbym bardzo posłychac opinii kogos kto wybudował dom w "niepoprawnym" ułożeniu wzgledem stron swiata i czy załuje ( o il ema odwage sie przyznac teraz:D ) czy jest zadowolony z takiej lokalizacji.

Poki co wersja lustrzanego dobicia jest brana pod uwage:)

Jednak odsuwajac dom dalej od zabudowan dochodzi kwestia utwardzenia i odsniezania drogi zima oraz doprowadzenia mediów co pociaga za soba jakies koszty...

Pewnie jak wybuduje i pomieszkam rok to bede wiedzial czy postapilem dobrze...eh:bash:

Założyłeś dwa wątki o prawie identycznym tytule :jawdrop:

odpowiedziałam w wątku Usytuowanie domu na działce - PROBLEM

Mój dom dokładnie jest tak właśnie posadowiony - salon i ogród od południa, kuchnia od wschodu (notabene to stara zasada architektów, gdy jeszcze lodówek nie było :cool:)

front o zachodu :yes: i jesteśmy bardzo z tego zadowoleni :)

Myślę, że Joliska ma rację- powinniście wziąć pod uwagę, że światło słoneczne jest bardzo ważne w życiu człowieka, a w naszym klimacie nie ma go zbyt dużo (pomijając upalne lata-czasem ;) ). Dlatego warto optymalnie wykorzystać walory posiadanej działki.

Południowo zachodnie okna doświetlą i ogrzeją pomieszczenie dużo lepiej niż najlepsza żarówka.

Mam znajomych, którzy najpierw wybrali projekt, potem dostali działkę- salon jest od północy- jest mroczny, zimny- nie lubią tam przebywać, bo jest po prostu nieprzytulny.

Najlepiej poszukajcie wśród znajomych takiego domu i sprawdźcie doświadczalnie.

Życzę udanych wyborów

tubapl mamy prawie identyczny projekt jak Twój i zrobiliśmy odbicie lustrzane, czyli taras od północnego zachodu, kuchnia od południa. Chociaż nie mieszkamy jeszcze to myślę, że nie będziemy żałować. Co by nam było po ciepłym, nasłonecznionym garażu i ciemnym, ponurym salonie?