tubapl 11.11.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Witam! Stoje obecnie przed zakupem projektu po połrocznym wertowaniu stosów różnych projektów. Wkońcu znalazłem wymarzony projekt - taki jaki chciałbym zeby był. jest to projekt julka III pracowni mgprojekt : http://www.mgprojekt.com.pl/domki/julka3/index.php Wszytsko ladnie pieknie ale ułożenie mojej działki wzgledem stron swiata jest trudne. W załączniku poniżej rzut z góry. Działka dluga , wąska z wjazdem od poludnia- no coz- taka sie trafila:) No i tutaj jest dylemat: czy ułozyc dom według panujacych zasad czyli salon od poludnia, taras od poludnia , kuchnia od wschodu połnocy czy delektować sie pieknym widokiem na laki z salony od północy wschodu? Może ma/miał ktoś podobny dylemat? Może ktos wybudował domek wbrew panujacym zasadom i jest szczęsliwy? Będe bardzo zobowiązany za pomoc lub sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 11.11.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 (edytowane) Zrobiłabym lustrzane odbicie - taras od płn.-zach. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/julka3/images/m-r1.jpg Góra też na tym skorzysta - przy układzie pierwotnym najwięcej światła przypadałoby na strych http://www.mgprojekt.com.pl/domki/julka3/images/m-r2.jpg Edytowane 11 Listopada 2010 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubapl 11.11.2010 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Dziekuje za odpowiedz. Wiem ze taki układ byłby idealny, rozważałem tą opcję jednak nie wiem czy bardziej zależy mi na optymalnym ustawieniu i patrzeniu sobie w okna z sasiadami czy nieoptymalnym ustawieniu wiekszej prywatnosci i pieknym widoku z salonu.... eh te dylematy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 11.11.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 A jaką masz pewność, że za Twoją działką za rok ktoś nie zacznie budowy? I będziesz miał nieoptymalne ustawienie + widok na sąsiada... Działka jest spora, dom umieściłabym bliżej prawego końca, wybudowała lusterko i obsadziła się drzewkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 11.11.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Miałam dokładnie taki sam dylemat. Aktualnie mam piękne widoki z3stron, ale wybrałam optymalne ustawienie wg stron świata. Życie nie znosi próżni i za kilka lat mój dom stojący samotnie z pewnością będzie miał sąsiadów. Mam nadzieję, że do tego czasu roślinność trochę podrośnie i będę mogła nią regulować widoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubapl 11.11.2010 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Dziekuje ze odpowiedzi! Pewnosc co do tego ze nikt za moja dzialka sie nie wybuduje jest spora- bo to tez poki co moja dzialka;) natomiast nie wykluczam jej sprzedazy a co za tym idzie wracam do punktu wyjscia... Chciałbym bardzo posłychac opinii kogos kto wybudował dom w "niepoprawnym" ułożeniu wzgledem stron swiata i czy załuje ( o il ema odwage sie przyznac teraz:D ) czy jest zadowolony z takiej lokalizacji. Poki co wersja lustrzanego dobicia jest brana pod uwage:) Jednak odsuwajac dom dalej od zabudowan dochodzi kwestia utwardzenia i odsniezania drogi zima oraz doprowadzenia mediów co pociaga za soba jakies koszty... Pewnie jak wybuduje i pomieszkam rok to bede wiedzial czy postapilem dobrze...eh:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 11.11.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Założyłeś dwa wątki o prawie identycznym tytule odpowiedziałam w wątku Usytuowanie domu na działce - PROBLEM Mój dom dokładnie jest tak właśnie posadowiony - salon i ogród od południa, kuchnia od wschodu (notabene to stara zasada architektów, gdy jeszcze lodówek nie było ) front o zachodu i jesteśmy bardzo z tego zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 11.11.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Myślę, że Joliska ma rację- powinniście wziąć pod uwagę, że światło słoneczne jest bardzo ważne w życiu człowieka, a w naszym klimacie nie ma go zbyt dużo (pomijając upalne lata-czasem ). Dlatego warto optymalnie wykorzystać walory posiadanej działki. Południowo zachodnie okna doświetlą i ogrzeją pomieszczenie dużo lepiej niż najlepsza żarówka. Mam znajomych, którzy najpierw wybrali projekt, potem dostali działkę- salon jest od północy- jest mroczny, zimny- nie lubią tam przebywać, bo jest po prostu nieprzytulny. Najlepiej poszukajcie wśród znajomych takiego domu i sprawdźcie doświadczalnie. Życzę udanych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casuall 11.11.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 tubapl mamy prawie identyczny projekt jak Twój i zrobiliśmy odbicie lustrzane, czyli taras od północnego zachodu, kuchnia od południa. Chociaż nie mieszkamy jeszcze to myślę, że nie będziemy żałować. Co by nam było po ciepłym, nasłonecznionym garażu i ciemnym, ponurym salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts