kingaa11 11.11.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Witam.Obecnymi właścicielami (od początku) są moja babcia i jej siostra. Dom jest piętrowy, z piwnicą, ogrodem, ok. 45-letni i w dobrym stanie. Mieszka w nim nadal babcia, (jej siostra w innym mieście, nigdy w tym domu nie mieszkała). Z racji ich wieku, chciałby by przepisać ten dom na mnie (wnuczka).Ciocia nie chce ode mnie żadnych pieniędzy ani niczego za tą jej część. I tu moje pytanie. Jak najkorzystniej przeprowadzić taką sprawę, żeby koszta były jak najniższe?Czy lepiej zeby ciocia z babcia jednoczesnie przepisały to na mnie? ale co z podatkiem za tą część należacą do cioci?Czy lepiej: najpierw ciocia na babcie (na swoją siostrę), a później babcia na mnie? Z góry dziękuję za odpwiedz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 11.11.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Czy lepiej: najpierw ciocia na babcie (na swoją siostrę), a później babcia na mnie? Tak będzie lepiej. Nie będzie podatku od darowizny.Ponadto można to zrobić jednego dnia, w jednym akcie notarialnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts