Rafal8107 11.11.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Witam.Mam mał problem mianowicie chce wymienic starą instalacje na nowa,czy moglby ktos pokazac jakis rysunek dotyczacy podłączenia oswietlenia tzn. puszka-włącznik -zyrandol z gory bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 11.11.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Jak zadajesz takie pytania to odpuść sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal8107 12.11.2010 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Bardzo mi pomogłeś,jak masz dawać takie rady innym to lepiej nie rób tego wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 12.11.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Kolega Ci dobrze odpowiedział. Wolałbyś coś w stylu, że masz wpiąć włącznik w przewód L, a przewód N bezpośrednio. I nie zapomnij o PE, wzależności od oprawy musisz go podłączyć lub nie.Nie trzeba być zawodowcem, aby zrobić tak trywialne podłączenia, ale minimum trzeba rozumieć. Jak tego minimum nie ma, to zamiast marnować czas na samodzielne podłączanie weź fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 12.11.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 To może ja pomogę:http://www.google.pl/images?hl=pl&q=schemat%20pod%C5%82aczenia%20%C5%BCyrandola&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1680&bih=860 Niestety jestem podobnego zdania jak Sacha. Jeżeli samodzielne znalezienie schematu jest zbyt trudne to wymiana instalacji na pewno jest poza zasięgiem Twoich umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.11.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Witam.Mam mał problem mianowicie chce wymienic starą instalacje na nowa,czy moglby ktos pokazac jakis rysunek dotyczacy podłączenia oswietlenia tzn. puszka-włącznik -zyrandol z gory bardzo dziekuje Przykład: http://www.elektroinstalacje.info/images/articles/POLACZENIE%20SCHODOWYCH.gif Zaczerpnięty ze strony - http://www.elektroinstalacje.info/articles.php?article_id=1 Takie proste schematy znajdziesz na opakowaniach wyłączników np. LEGRAND, w katalogach np. LEGRAND. Na początek polecam Ci lekturę - Poradnik Elektroinstalatora. Niemniej uważam podobnie jak poprzednicy, zadanie przerasta Twoje możliwości i aktualny poziom wiedzy. Zleć to fachowcowi, a przynajmniej wykonaj to pod jego nadzorem. Dłużej pożyjesz i wbrew pozorom więcej kasy zaoszczędzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 15.11.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Witam! moje zdanie podobne "zawołaj" elektryka niech Ci wytłumaczy "na żywo" jak co zrobić i niech ewętualnie połączy wszystko gdy już kable ułożysz...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 16.11.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 ... "zawołaj" elektryka niech Ci wytłumaczy "na żywo" jak co zrobić i niech ewętualnie ... ... wystawi fakturę za naukę. W takim przypadku potrzebna jest edukacja a nie tłumaczenie. Osobiście nie znam żadnego fachowca co będzie uczył swojego fachu tak "za darmo" kogoś obcego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts