anna99 20.02.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Moi drodzy. Zamierzam kupić styropian na podłoża. FS 20 w dwóch warstwach: 6 i 4 cm. Na to siatka zbrojeniowa i 5 cm wylewki (mixokret). Doradzają mi, że skoro będzie siatka, to po co przepłacać - wystarczy styropian FS 15. Czy to dobry pomysł? Czy ktoś tak zrobił? proszę o szybką radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 20.02.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Myślę, że to zły pomysł, ale są tu na forum tacy, którzy świadomie, albo nieświadomie tak zrobili i póki co nic się nie dzieje. Był niedawno podobny wątek. Poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.02.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 FS15 nadaje się na ocieplenie ścian. Pod jastrych powinno się stosować FS20. W garażu FS30.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 20.02.2004 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Krzysztofh - dzięki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mAgnes 20.02.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Tu jest ten temathttp://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=223560&highlight=#223560 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 20.02.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Moi drodzy. Zamierzam kupić styropian na podłoża. FS 20 w dwóch warstwach: 6 i 4 cm. Na to siatka zbrojeniowa i 5 cm wylewki (mixokret). Doradzają mi, że skoro będzie siatka, to po co przepłacać - wystarczy styropian FS 15. Czy to dobry pomysł? Czy ktoś tak zrobił? proszę o szybką radę. na podłożu niepodpiwniczonym styropian FS 20 lecz przy grubości styropianu 10 cm zalecana grubość jastrychu 6-7 cm ,zamiast siatek zbrojenie rozproszone w postaci włókna polipropylenowego w ilości 0,6-0,9- kg/m3na piętrze styropian TERMO D czyli tłumiący hałas ( akustyczny) http://www.zaremba.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 20.02.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 FS15 nadaje się na ocieplenie ścian. Pod jastrych powinno się stosować FS20. W garażu FS30. pozdrawiam Tak właśnie powinno byc! Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.02.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 na podłożu niepodpiwniczonym styropian FS 20 lecz przy grubości styropianu 10 cm zalecana grubość jastrychu 6-7 cm ,zamiast siatek zbrojenie rozproszone w postaci włókna polipropylenowego w ilości 0,6-0,9- kg/m3na piętrze styropian FS 15 czyli tłumiący hałas ( akustyczny) http://www.zaremba.com.pl na piętrze lepiej dać płłyty z wełny przystosowane do wylewek. Lepiej tłumią hałas (tupanie itp). Styropian czasami może ten hałas spotęgować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 20.02.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 zaremba.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 21.02.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 To może wyjasnijmy kwestię gestości styropianu a zezbrojenie wylewki. Są to trochę różne kwestie, styropian gestszy kładziesz po to by mówiąc obrazowo podłoga się nie zapadła pod ciężarem wylewki, a zbrojenie, żeby nie popękała również pod wpływem rozszerzalności termicznej (choć zbrojenie też może zabezpieczyć wylewkę przed zapadaniem). Jeśli chodzi o zasadność zbrojenia, dla mnie jest ona nie do podważenia. Mam podłogówkę, na siatkę 10x10 wydałem ca. 200 zł (100 m.kw.). Na płytki ok. 8.000. Nie widzę możliwości ryzykowania 200 zł dla popękanych płytek za worek kasy. Tak więc zazbroiłem bez jęczenia.Aha, no i raczej nie wiem kto proponuje 15-kę pod wylewkę? Nie chciałbym krytykować, bo wyjdzie na to, że się czepiam, ale to absurdalna oszczędność z gatunku tych które wpływają potem na wady konstrukcyjne budynku. Trzeba też pamiętać, że "steropian" może mieć gęstość mniejszą od zakładanej ("zdarza się" niektórym producentom), tak więc 20-tka może być w istocie 18,5, a 15-tka 13,8. No i wtedy to jest już minidramat. Był taki wątek, jak ktoś sprawdzał gęstość kupionego "steropianu" i się mozno zdziwił (że na niekorzyść to nie muszę dodawać?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 22.02.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 http://www.genderka.pl Lepsza izolacja - spokojniejszy sen Oprócz typowych odmian styropianowej izolacji cieplnej, produkowanych w naszym kraju, stosowane są również specjalne płyty izolacji akustycznej, skutecznie tłumiącej odgłos kroków. Elastyczne, ale równocześnie wytrzymałe na ściskanie, zastosowanie w dwuwarstwowym układzie podłogi pływającej (warstwa wylweki nie jest związana z warstwą konstrukcyjną i ścianami) zmniejszają do minimum przenoszenie hałasu przez strop. Płyty tego typu stosuje się w Europie już od kilkudziesięciu lat, są one łatwe do układania i nienasiąkliwe, ich ściśliwość pod długotrwałym obciążeniem nie zmienia się w czasie. Długookresowe badania tego materiału wykazały, że pod obciążeniem 5 kPa odkształcenie względne płyt izolacji akustycznej było mniejsze od 7% grubości początkowej. Gęstość pozorna płyt izolacji akustycznej wynosi 7 - 9 kg/m3, a współczynnik przewodności cieplnej nie przekracza 0,045 W/mK. Izolacja akustyczna 1) Jastrych 2) Folia PE 3) Styropianowa izolacja akustyczna 4) Taśma brzegowa 5) Wyrównawcza warstwa piasku Właściwości akustyczne grubość warstwy styropianu w podłodze pływającej*(bez odkształcenia wynikającego z obciążeniastatycznego podłogi) wskażnik DLw, [dB] klasa akustyczna 17 mm 19 PP-18 30 mm 26 PP-23 Grubość wylewki cementowej na izolacji akustycznej 40 mm Wszyscy chcemy żyć coraz lepiej. Jak może się do tego przyczynić styropian? Izolacja ze styropianu ma wiele cennych właściwości, które często nie są należycie doceniane. Styropian zastosowany jako izolacja cieplna pozwala oszczędzać kosztowną energię i ograniczać emisję szkodliwych substancji do atmosfery. Akustyczna izolacja styropianowa stropu pomaga natomiast zapewnić spokojny sen. Właściwie wykonane izolacje styropianowe tworzą wokół mikroklimat, który sprzyja dobremu samopoczuciu. odsyłam do w/w producentajanzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 14.04.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 powracam do dość starego tematu,janzar i inny, czyli co najlepiej dać na strop???? bo jutro wypadałoby mi zamówić. w projekcie mam po prosru 5 cm FS 20 na to 7 jastrychu. Chciałabym osiągnąć fekt izolacji akustycznej ale raczej po standardowych kosztach. Co w takim razie i w jakich grubościach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 14.04.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Daj 20. Ja dałem 15-kę polecaną polską, która miała gęstość zbliżoną do zachodnich 20-tek.Nie zachowała sie pod futrynami w drzwiach.Popękała mi w kuchni razem z kafelkami.Inna sprawa że nie było ciągłości tylko uzupełniałem między pomieszczeniami.Jakby co wychodź całościa na pomieszczenia następne, nie zakańczaj na progach pomieszczeń.Po za tym wszędzie się sprawdziła ta 15-ka.Dawałem na gruncie 5 a w poprzek 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadolek 28.02.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Popękała mi w kuchni razem z kafelkami. Inna sprawa że nie było ciągłości tylko uzupełniałem między pomieszczeniami. Jakby co wychodź całościa na pomieszczenia następne, nie zakańczaj na progach pomieszczeń. Po za tym wszędzie się sprawdziła ta 15-ka. Dawałem na gruncie 5 a w poprzek 4. W moim odczuciu to nie jest wina ukladania styropianu.. Wylewka jest dylatowana w przejsciach ( w futrynach) i dlatego tam peklo. To naturane z tym ze tam powinna rowniez byc fuga plytek.. Czy tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts