Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział działki - droga

xxxxxx666

Recommended Posts

Po długich poszukiwaniach w końcu znalazłem idealną działkę. Z działką jest wszystko ok. Problem jest ze statusem prawnym drogi. Sama droga jest całkowicie ok, na całym odcinku utwardzona. Niestety jest prywatna.

Sytuacja schematycznie jest następująca:

http://oi51.tinypic.com/20jpvtv.jpg

Fizycznie 8, 7 i 6 to drogi utwardzone. Na działkach 1, 3 i 5 stoją domy z wyjazdem na powyższą drogę.

Ja planuję kupić fragment działki nr 2 (dopiero w trakcie wydzielenia - zaznaczyłem schematycznie jako 9, na czerwono).

Stan prawny jest taki, że 8 to droga gminna, zaś 6 i 7 to ziemia prywatna (dwie różne osoby).

Obecnie jestem w trakcie ustalania numerów KW dla 6 i 7, więc nie mam dokładnych informacji co do służebności, ale puki co chciałbym ustalić jakie mam opcje.

Trapią mnie następujące pytania:

1. Czy w przypadku, gdyby okazało się, że wydzielona dla mnie działka nie ma dostępu do drogi publicznej, to czy faktycznie jestem w stanie zgodnie z prawem ją kupić (czyli ani geodeta, ani notariusz nie podważy zgodności wydzielenia i transakcji z prawem) i zostanę z ręką w nocniku, czyli z działką bez dojazdu?

2. Czy w przypadku, gdy obecnie 7 ma służebność dojazdu do 2, to czy ta służebność automatycznie przechodzi na wszystkie działki powstałe po podziale 2?

Proszę bardzo o pomoc osoby, które widzą coś na ten temat.

Dodam, że znalazłem następującą regulację:

USTAWA, z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (tekst jednolity)

Art. 93. 1. Podziału nieruchomości m[...]

3. Podział nieruchomości nie jest dopuszczalny, jeżeli projektowane do wydzielenia działki gruntu nie mają dostępu do drogi publicznej; za dostęp do drogi publicznej uważa się również wydzielenie drogi wewnętrznej wraz z ustanowieniem na tej drodze odpowiednich służebności dla wydzielonych działek gruntu albo ustanowienie dla tych działek innych służebności drogowych, jeżeli nie ma możliwości wydzielenia drogi wewnętrznej z nieruchomości objętej podziałem. Nie ustanawia się służebności na drodze wewnętrznej w przypadku sprzedaży wydzielonych działek gruntu wraz ze sprzedażą udziału w prawie do działki gruntu stanowiącej drogę wewnętrzną.

Czy stąd faktycznie wynika, że sprzedający nie może mi sprzedać działki bez dojazdu? A jeśli sprzedający, świadomie lub nie, chciałby coś takiego zrobić, to na jakim etapie transakcji powinno to być weryfikowane?

Dziękuję za odpowiedź.

Mam dodatkowe częściowe dane na temat stanu prawnego.

Otóż podobno (jeszcze niepotwierdzone) na działce nr 7 jest ustanowiona służebność dojazdu do działki nr 2.

Chciałbym się zatem dowiedzieć, że ta służebność w jakiś sposób zostanie przeniesiona na działkę 9 po wydzieleniu? Czy to się dzieje automatycznie, czy też ja muszę z tym przeniesieniem coś zrobić? Czy ten proces generuje jakieś koszty?

Jak my kupywaliśmy działkę to poprzedni właściciel przed sprzedażą musiał zadbać o to żeby była służebność, oczywiście potwierdzona notarialnie i tak jak ktoś już wspomniał w akcie musi być zawarta informacja że służebność dotyczy przejazdu, przechodu i podciągnięcia mediów bo inaczej okaże się że drogą możesz chodzić ale jeżdzić już nie. Najlepiej służebnością zająć sie od razu przy podziale.

Szanowni Państwo. Bardzo serdecznie dziękuję za wszelkie informacje. niewątpliwie są one pomoce. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na to, że sedno przedstawionego problemu jest w nieco innym miejscu.

Otóż z tego co Państwo pośrednio stwierdziliście, to wynika, że właściciel działki nr 2 po podziale powinien do KW działek 6 i 7 wpisać służebności wobec działki 9. Biorąc pod uwagę sprawność działania sądów oraz fakt, że działka nie jest jeszcze wydzielona to oznacza czas około 3-6 miesięcy na realizację?

Czy zatem dobrze rozumiem, że faktycznie powinienem wymagać, aby w odpowiednich KW pojawiły się odpowiednie służebności wobec działki 9 i dopiero potem notarialnie kupić działkę? Czy też może praktyka jest inna, tzn. czy z istnienia w KW służebności wobec 2 wynika, że wszystko można załatwić jednym aktem?

Czy mam rozumieć, że jedyną i ostateczną weryfikacją całej sprawy jest osobiste zajrzenie do KW 6 i 7 przed transakcją i tylko to zabezpiecza przed pomyłką?