KrzychFolta 11.11.2010 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 W mieszkaniu które kupiłem wyrzuciłem stary piec gazowy i wstawiłem nowy Saunier Duval H-mode 35 Sezon rozpoczął sie na dobre a piec wciąga po 6-7 m dziennie. Trochę dużo jak na takie mieszkanie Moje obserwacje są następujące:- 1. piec włącza się średnio co 6 minut i na cykl grzania 2 minut. A ten piec ma modulację płomienia i powinien robić to rzadziej - 2. Co najważniejsze - odkryłem że wszystkie grzejniki są podłączone odwrotnie z boku dół- dopływ z boku góra odpływ. Grzejniki są w ponad 50% zimne. Proszę o odpowiedź czy odwrotne podłączenie grzejników może mieć wpływ na to, że tylko część wody w układzie będzie w ruchu i czy ma to wpływ na zimne grzejniki i częste cykle właczania pieca. Czy panowie mogli pomylić się podczas podłączania i stąd zimne pomieszczenia i duża konsumpcja gazu ? Z góry dzięki za odpowiedź Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brqsl 13.11.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Ekspertem nie jestem, ale miałem podobny problem zeszłej zimy. Niestety w domku jeszcze nie mieszkam i skapowałem się pod sam koniec sezonu grzewczego, więc nie mam dowodów czarno na białym, że po prawidłowym podłączeniu rachunki spadły. U mnie problem dotyczył poddasza (mam tam osobne zasilanie grzejników). Gdy piec pracował to po paru minutach dolne grzejniki były gorące, natomiast te górne ledwo letnie. Porównując sprawność wyszłoby ok. 10:1. Może nie miałem robionych specjalistycznych pomiarów przy projektowaniu instalacji, ale logicznym jest, że gdy w domu pracuje praktycznie tylko połowa grzejników, to piec jaki by nie był to nie dogrzeje do zadanej temeratury, a na pewno będzie się musiał dużo częściej uruchamiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzychFolta 23.11.2010 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Witam Wczoraj była przeróbka dojscia do pieca Efekt - ciepło w domu oraz całe ciepłe kaloryfery Dodatkowo w nocy piec zjadł 1,6 m a nie jak do tej pory 4 Przechodzę do dalszego etapu termomodernizacji i naprawy spapranych robót po poprzednikach W ciągu najbliższych podzielę się efektami prac na regulacją pieca gazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts