Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwrotne połączenie instalacji grzewczej przy wymianie pieca

KrzychFolta

Recommended Posts

W mieszkaniu które kupiłem wyrzuciłem stary piec gazowy i wstawiłem nowy Saunier Duval H-mode 35

Sezon rozpoczął sie na dobre a piec wciąga po 6-7 m dziennie. Trochę dużo jak na takie mieszkanie

Moje obserwacje są następujące:

- 1. piec włącza się średnio co 6 minut i na cykl grzania 2 minut. A ten piec ma modulację płomienia i powinien robić to rzadziej

- 2. Co najważniejsze - odkryłem że wszystkie grzejniki są podłączone odwrotnie z boku dół- dopływ z boku góra odpływ. Grzejniki są w ponad 50% zimne.

Proszę o odpowiedź czy odwrotne podłączenie grzejników może mieć wpływ na to, że tylko część wody w układzie będzie w ruchu i czy ma to wpływ na zimne grzejniki i częste cykle właczania pieca.

Czy panowie mogli pomylić się podczas podłączania i stąd zimne pomieszczenia i duża konsumpcja gazu ?

Z góry dzięki za odpowiedź

Krzysiek

Ekspertem nie jestem, ale miałem podobny problem zeszłej zimy. Niestety w domku jeszcze nie mieszkam i skapowałem się pod sam koniec sezonu grzewczego, więc nie mam dowodów czarno na białym, że po prawidłowym podłączeniu rachunki spadły. U mnie problem dotyczył poddasza (mam tam osobne zasilanie grzejników). Gdy piec pracował to po paru minutach dolne grzejniki były gorące, natomiast te górne ledwo letnie. Porównując sprawność wyszłoby ok. 10:1.

Może nie miałem robionych specjalistycznych pomiarów przy projektowaniu instalacji, ale logicznym jest, że gdy w domu pracuje praktycznie tylko połowa grzejników, to piec jaki by nie był to nie dogrzeje do zadanej temeratury, a na pewno będzie się musiał dużo częściej uruchamiać.

• 2 weeks później...

Witam

Wczoraj była przeróbka dojscia do pieca

Efekt - ciepło w domu oraz całe ciepłe kaloryfery

Dodatkowo w nocy piec zjadł 1,6 m a nie jak do tej pory 4

Przechodzę do dalszego etapu termomodernizacji i naprawy spapranych robót po poprzednikach

W ciągu najbliższych podzielę się efektami prac na regulacją pieca gazowego