gramer 12.11.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Witam. Mam pytanie do osób, które posiadają działający rekuperator. Jak sobie Radzicie w lecie, gdy czasami fajnie jest otworzyć drzwi na taras czy balkon - rekuperator wtedy jest wyłączony?? Albo gdy jest jakaś impreza w ogrodzie i wskazana jest łatwa komunikacja z wnętrzem domu, czy każdorazowo zamykacie - otwieracie drzwi czy Macie na to jakieś inne rozwiązanie??Z góry dziękuje za jakieś sensowne porady w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gramer 12.11.2010 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Nie do końca chodziło mi o aspekt ekonomiczny tylko trochę bardziej o techniczny, wentylacja mechaniczna w założeniu ma być wentylacją zrównoważoną czy takie otwieranie okien, drzwi nie powoduje jakiś problemów technicznych w jej działaniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.11.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 gramer napisał: Nie do końca chodziło mi o aspekt ekonomiczny tylko trochę bardziej o techniczny, wentylacja mechaniczna w założeniu ma być wentylacją zrównoważoną czy takie otwieranie okien, drzwi nie powoduje jakiś problemów technicznych w jej działaniu?? Jest tylko jeden problem. Gdy masz wentylację mechaniczną z rekuperatorem to latem podczas upałów masz wszystko pozamykane i nie nagrzewa ci się za szybko w chałupie. Gdy otworzysz okna czy drzwi tarasowe a wentylacja chodzi na lekkim nadciśnieniu to ten chłód z domu będzie ci uciekać i dom szybciej się nagrzeje. Rada. W upalne dni lepiej jest zamykać okna i drzwi a jeżeli już trzeba to wyłączać reku. Za to wieczorem gdy nie jest już gorąco nie ma żadnego problemu. Tyle teoria ale sam osobiście mam to gdzieś i tak jak przedmówca byle by zabawa była udana;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.11.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 żadne otwieranie drzwi czy okien nie zakłóci działania rekuperatora a jedynie wymuszoną wymianę powietrza, nie grozi to żadnymi skutkami tak więc pełny luzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sentralix 18.11.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Myślę, że ważne jest by nie otwierać okien w pomieszczeniach z wywiewem (kuchnia, łazienka), bo wtedy rzeczywiście zostaje zabużona cyrkulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.11.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 sentralix napisał: Myślę, że ważne jest by nie otwierać okien w pomieszczeniach z wywiewem (kuchnia, łazienka), bo wtedy rzeczywiście zostaje zabużona cyrkulacja. Zapewniam cię że nawet tego nie odczujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts