redpradnik 12.11.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Nie wiem czy coś źle robie...Rozpalam w kominku połupanym drzewem bukowym dodaje rozpałke i ogien fruuuuuuu Strasznie kłębi się dym - nie mogę np otworzyć i cos dorzucic bo wszystko mam na salonie:/Jak wyjde na zewnątrz z komina tez się dymi Otwierałem okna i to nic nie daje - co źle robię?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 12.11.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 szyberek otwarty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.11.2010 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 tak , szyber otwarty Po pewnym czasie jak juz sie dobrze rozpali to wyciaga ten dym i jest ok , sa momenty jednak ze nie wyciagnie bo przygasnie wszystko i klapa:/ Podziwiam ludzi ktorzy maja kominek bez szyby bo ja mialbym juz caly salon do malowania :/Nie wiem co jest grane:/ A jak wsadze zapalona zapałkę do pieca to widac ze jest cug bo rwie płomieniem:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.11.2010 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) tak , szyber otwarty Po pewnym czasie jak juz sie dobrze rozpali to wyciaga ten dym i jest ok , sa momenty jednak ze nie wyciagnie bo przygasnie wszystko i klapa:/ Podziwiam ludzi ktorzy maja kominek bez szyby bo ja mialbym juz caly salon do malowania :/ Nie wiem co jest grane:/ A jak wsadze zapalona zapałkę do pieca to widac ze jest cug bo rwie płomieniem:/ Musicie nas jak najszybciej odwiedzić - i popodziwiać trochę - u nas kominek otwarty - bez żadnej szyby - palenisko na środku salonu - ani to podczas rozpalania , palenia czy wygasania grama dymu na salon się nie wydobywa. Ani grama dymu - teraz już czwarty sezon kominkowy rozpocząłem. Co źle robisz - nic - a co masz źle zrobione - no cóż - najlepiej jakby się fachowcy kominkarze wypowiedzieli ... - może za mała średnica kanału dymowego komina , za niski komin i ciąg słaby , może wkład jakiś nie teges ... Jak już rozpali się drewno we wkładzie i komin się nagrzeje wówczas "chwyta" ciąg i pali się dobrze , jednak na zimnym kominie masz cofki i dlatego dym w salonie ... Edytowane 12 Listopada 2010 przez pablitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.11.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Nie wiem czy coś źle robie... Rozpalam w kominku połupanym drzewem bukowym dodaje rozpałke i ogien fruuuuuuu Strasznie kłębi się dym - nie mogę np otworzyć i cos dorzucic bo wszystko mam na salonie:/ Jak wyjde na zewnątrz z komina tez się dymi Otwierałem okna i to nic nie daje - co źle robię?? Wentylacja mechaniczna czy grawitacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 12.11.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Niech mi ktoś powie, że w kominku zamkniętym przez pierwsze parę minut póki komin się nie rozgrzeje dym po otwarciu drzwiczek, nie ma mniejszej lub większej ochoty wydostawać się na zewnątrz,To normalne, ja rozpalam podpałka + ze 3 kostki brykietu (nie chce mi się łupać drobno drewienek) zamykam drzwiczki, powietrze i szyber otwarte ma maksimum, i po 10 minutach jak się rozpali dokładam drewno, po tym czasie ciepło ogrzeje komin i dym nie ma prawa wylecieć do pomieszczenia. W otwartym kominku sprawa jest inna, komin ma zdecydowanie większe przekroje. Jak się nie pali szyber jest zamykany całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.11.2010 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Musicie nas jak najszybciej odwiedzić - i popodziwiać trochę - u nas kominek otwarty - bez żadnej szyby - palenisko na środku salonu - ani to podczas rozpalania , palenia czy wygasania grama dymu na salon się nie wydobywa. Ani grama dymu - teraz już czwarty sezon kominkowy rozpocząłem. Co źle robisz - nic - a co masz źle zrobione - no cóż - najlepiej jakby się fachowcy kominkarze wypowiedzieli ... - może za mała średnica kanału dymowego komina , za niski komin i ciąg słaby , może wkład jakiś nie teges ... Jak już rozpali się drewno we wkładzie i komin się nagrzeje wówczas "chwyta" ciąg i pali się dobrze , jednak na zimnym kominie masz cofki i dlatego dym w salonie ... Paweł , kurcze komin mam fi 20 wiec wiekszych chyba nie ma do kominka:) to nie jest tak ze mam cofke bo jak podłoże zapałkę to ją targa na góre ( płomień) komin mam taki do kominka jak w załączniku - wychodzi poza połać:/ Wentylacja mechaniczna czy grawitacyjna? grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.11.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Więc może to jak pisze kolega admiro to taki urok rozpalania w takim kominku ??Choć powiem szczerze moi teściowie w swoim domu mają piec kominkowy - taki wolnostojący - i palę w nim często jak do nich jeździmy - nigdy nie zaobserwowałem w nim takiego zjawiska jak piszecie - no może troszkę dymu wydobędzie się na salon jak dokładam zaraz po rozpaleniu - ale są to ilości wręcz śladowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.11.2010 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Więc może to jak pisze kolega admiro to taki urok rozpalania w takim kominku ?? Choć powiem szczerze moi teściowie w swoim domu mają piec kominkowy - taki wolnostojący - i palę w nim często jak do nich jeździmy - nigdy nie zaobserwowałem w nim takiego zjawiska jak piszecie - no może troszkę dymu wydobędzie się na salon jak dokładam zaraz po rozpaleniu - ale są to ilości wręcz śladowe ... Paweł - tylko zobacz jaki tam masz rozmiar drzwiczek a jaką ja mam szybe w kominku - większa powierzchnia automatycznie więcej dymu:P Bo z komina leci dym - mimo ze w piecu się kotłuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.11.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Przed rozpaleniem otwórz na kilka minut drzwiczki żeby komin się ogrzał powietrzem z domu. Później rozpal ale mała ilością drewna ja rozpalam tekturą i drobniutkimi listewkami, powietrze dolotowe przy popielniku i z zewnątrz otwarte na full, po kilku minutach ładuje już kominek do pełna, dopływy powietrza dalej są maksymalnie pootwierane, jak kominek dobrze się rozpali po 10min dopiero zamykam powietrze pod popielnikiem. Powietrze z zewnątrz u mnie jest zawsze otwarte na max. Jeżeli robi Ci się tak zawsze to może że masz komin poniżej kalenicy dachu, albo jest już przytkany i nie ma dobrego ciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.11.2010 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Przed rozpaleniem otwórz na kilka minut drzwiczki żeby komin się ogrzał powietrzem z domu. Później rozpal ale mała ilością drewna ja rozpalam tekturą i drobniutkimi listewkami, powietrze dolotowe przy popielniku i z zewnątrz otwarte na full, po kilku minutach ładuje już kominek do pełna, dopływy powietrza dalej są maksymalnie pootwierane, jak kominek dobrze się rozpali po 10min dopiero zamykam powietrze pod popielnikiem. Powietrze z zewnątrz u mnie jest zawsze otwarte na max. Jeżeli robi Ci się tak zawsze to może że masz komin poniżej kalenicy dachu, albo jest już przytkany i nie ma dobrego ciągu. komin czysty - sprawdzał kominiarz lusterkiem czysta kamionka Komin jest powyzej jak widac na focie Ok spróbuje tak zrobic jak mowisz - otworzyc wczesniej piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.11.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 No i dopływy powietrza przy rozpalaniu w komiku pootwieraj. Jak masz takie problemy rozpalaj zawsze mała porcje opału która szybko i łatwo się spali. Podejrzewam że po prostu nie masz wprawy w obsłudze swojego wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.11.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Rozpalaj zawsze przy uchylonych drzwiczkach. Zamykaj je dopiero po kilkunastu minutach jak ci się wkład wygrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.11.2010 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 No i dopływy powietrza przy rozpalaniu w komiku pootwieraj. Jak masz takie problemy rozpalaj zawsze mała porcje opału która szybko i łatwo się spali. Podejrzewam że po prostu nie masz wprawy w obsłudze swojego wkładu. cos w tym jest wczoraj porąbałem na małe kawałki drzewo takie grubosci max 3-4 cm ułożyłem w kwadrat przekładając do srodka rozpałkę to dałem blisko sciany szerokiej pieca a na to pod ukosem szersze szczapy i się pieknie rozpaliło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 13.11.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 cos w tym jest wczoraj porąbałem na małe kawałki drzewo takie grubosci max 3-4 cm ułożyłem w kwadrat przekładając do srodka rozpałkę to dałem blisko sciany szerokiej pieca a na to pod ukosem szersze szczapy i się pieknie rozpaliło:) Pieca czy kominka bo się gubię ? Kminek rozpalasz drobnymi kawałkami drewna nie całymi szczapami. Jako rozpałki używam gazet, kartonu lub gotowej rozpałki ze sklepu. W moim wkładzie jest szuflada na popiół, którą otwieram na wyczucie, widzę czy podpałka + drewno rozpala się czy nie. Początki są trudne, więcej dymu niż ognia ale czekami i patrzę. Jak drobnica z podpałką zaczyna się w miarę palić otwieram szufladę ( dopływ powietrza) prawie na maxa Po paru chwilach drewno na tyle się rozpala że zaczyna huczeć w kominku a wtedy wiem że jestem "w domu". Na rozpaloną drobnicę dowalam 2-3 całe szczapy, ale tez na pełnym dopływie powietrza. Jak się dobrze rozpalą to dopiero wtedy przymykam dopływy powietrza na tyle na ile chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 15.11.2010 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Pieca czy kominka bo się gubię ? Kminek rozpalasz drobnymi kawałkami drewna nie całymi szczapami. Jako rozpałki używam gazet, kartonu lub gotowej rozpałki ze sklepu. W moim wkładzie jest szuflada na popiół, którą otwieram na wyczucie, widzę czy podpałka + drewno rozpala się czy nie. Początki są trudne, więcej dymu niż ognia ale czekami i patrzę. Jak drobnica z podpałką zaczyna się w miarę palić otwieram szufladę ( dopływ powietrza) prawie na maxa Po paru chwilach drewno na tyle się rozpala że zaczyna huczeć w kominku a wtedy wiem że jestem "w domu". Na rozpaloną drobnicę dowalam 2-3 całe szczapy, ale tez na pełnym dopływie powietrza. Jak się dobrze rozpalą to dopiero wtedy przymykam dopływy powietrza na tyle na ile chcę. piec = kominek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 15.11.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 piec = kominek:) Nie wiedziałem, że mój piec na eko-groszek = kominek ?? Ciekawostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 15.11.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Żeby się naśmiewać, warto czasami przed naśmiewaniem poczytać np. Wikipedię: Piec: http://pl.wikipedia.org/wiki/Piec piec – urządzenie wykorzystujące ciepło w sposób bezpośredni, w odróżnieniu od "kotła" w którym podgrzewany jest czynnik pośredni, np.: woda instalacyjna Kominek: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kominek Kominek – nakryte palenisko zbudowane z wnęki umieszczonej w ścianie niewiele wyżej niż poziom podłogi, wystającego z lica ściany obramowania, na którym opiera się okap odprowadzający spaliny do przewodu dymowego. Kocioł centralnego ogrzewania: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kocio%C5%82_centralnego_ogrzewania Kocioł centralnego ogrzewania – urządzenie do spalania paliw stałych (węgla, drewna, koksu, itp.), gazowych (gaz ziemny, płynny), olejowych (olej opałowy) w celu podgrzania nośnika ciepła (najczęściej jest to woda) cyrkulującego w obiegu centralnego ogrzewania. Nowoczesne kotły c.o. posiadają automatyczny podajnik paliwa i wentylator wdmuchujący powietrze do paleniska. Wystarczy ustawić temperaturę wody na sterowniku mikroprocesorowym, a sterownik zajmie się utrzymaniem wybranej temperatury wody. Takie sterowniki mają też zabezpieczenie przed zagotowaniem się wody w instalacji. W odróżnieniu od pieca, który wytworzone ciepło oddaje do otoczenia, kocioł oddaje ciepło substancji przenoszącej je, a podgrzane medium przenoszone jest w inne miejsce, np. do grzejnika, gdzie jest wykorzystywane. W potocznym rozumieniu kocioł centralnego ogrzewania błędnie nazywany jest z piecem. Piec to urządzenie, gdzie wyzwalająca się w czasie spalania energia cieplna jest akumulowana w substancji ceramicznej (np. cegła szamotowa). W kotle energia cieplna akumulowana jest w wodzie lub innym płynie, a ewentualnie użyta w budowie kotła ceramika stanowi warstwę izolacyjną. Wodę gotuje się nie w piecu, ale w kotle. Czyli piec NIE = się kominek i NIE = się kocioł. Potocznie "można" nazwać piec kotłem, ale na pewno NIE kominkiem. Post off topic ale czasami warto czegoś nowego się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.11.2010 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Podziwiam ludzi ktorzy maja kominek bez szyby bo ja mialbym juz caly salon do malowania :/ Nie wiem co jest grane:/ Trzeba się z tym pogodzić Palenisko otwarte o ile jest zrobione z zasadami musi działać dobrze, a większość "wkładów" to tylko skrzynki z szybą wykonane bez zwracania uwagi na te zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 16.11.2010 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Żeby się naśmiewać, warto czasami przed naśmiewaniem poczytać np. Wikipedię: Piec: http://pl.wikipedia.org/wiki/Piec Kominek: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kominek Kocioł centralnego ogrzewania: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kocio%C5%82_centralnego_ogrzewania Czyli piec NIE = się kominek i NIE = się kocioł. Potocznie "można" nazwać piec kotłem, ale na pewno NIE kominkiem. Post off topic ale czasami warto czegoś nowego się dowiedzieć. Szukajac firmy ktora zrobi kominek kilka pytalo mnie " ma pan kupiony juz piec " Pierwszy z brzegu przykład z allegro wpisujac w dziale kominki slowo piec wyskakuje bardzo duzo wynikow http://allegro.pl/piec-wklad-kominki-kominek-16kw-lewa-boczna-szyba-i1316051626.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts