Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozpalanie w kominku poczatkowo brak cugu

redpradnik

Recommended Posts

Witam.

No to dorzucę jeszcze dwa określenia dla zagmatwania sytuacji :)

Na śląsku bardzo często używane jest określenie "komin". I tyczy się bynajmniej nie tego co sugeruje samo słowo, ale ... kuchni kaflowej, kaflowego pieca lub otwartego kominka w różnych postaciach.

Zwróćcie też uwagę na słowo, które użył An-bud - "palenisko".

To określenie jest chyba ze wszech miar zasadne do każdego z rodzajów urządzeń, w których "składa się" ogień. I powinno być stosowane w miejsce "wkładu kominkowego", które to określenie jest tylko ... nazwą handlową wymyśloną kilkanaście lat temu na potrzeby marketingu i lepszej sprzedaży produktu :D

Pozdrawiam.

Pozostając przy off topiku to wikipedia nie jest do końca takim guru wiedzy jak się powszechnie uważa. Wydaje mi się, że słownik języka polskiego jest pierwszym za co trzeba złapać "Piec - urządzenie wydzielające ciepło lub będące miejscem intensywnego spalania czegoś". Kominek należy uznać za "nowobagackie" określenie pieca o którym mowa w tym wątku. To, że utarło się nazywać piecem tylko urządzenie zasilające instalację CO jest błędem.

Nawiązując do Forest-Natura ja z kolei często mam okazję jeździć po wsiach w okolicach gdzie na wszystko mówi się piec. Zawsze jest mowa o wrzucaniu czegoś do pieca, rozpaleniu pieca etc. Nieistotne czy jest to koza, kominek, kuchnia czy cokolwiek innego zawsze mówi się o piecu. Więc znając definicję sjp każde takie określenie jest prawidłowe.

Jeśli chodzi o rozpalanie, u mnie często występuje podobny problem. Nawet rozpałka nie pomaga a wszystko zależy od warunków atmosferycznych. Mam problem ze zbyt dużą średnicą przewodu kominowego. Niestety za namową majstra został on wykonany z kamionki kanalizacyjnej nawet nie napiszę jakiej średnicy ;) a jest ona taka, że mógłbym podłączyć kotłownię dla całego osiedla, więc spaliny szybko się wychładzają nie osiągając wylotu. Czasami muszę wrzucić trzy porcje chrustu i gazet by powietrze ruszyło w kominie. Kiedyś przy piecach węglowych gdy właśnie średnice kominów były duże też często występował taki problem. Jednak wtedy w komin przez rewizję wkładało się gazetę i podpalało dla ogrzania komina i "uruchomienia ciągu".

• 6 years później...
Mój kominek nie chce spalać od góry, za to pięknie pali od przodu. Eksperymentowałem z różnymi rodzajami opału, różnym układaniem polan i jak bym nie kombinował to ogień mościł się tuż za szybą. Opał spala się od przodu do tyłu, początkowo tylna część paleniska nie bierze udziału w paleniu, można tam wrzucić zmiętą kartkę papieru, będzie sobie leżała za ścianą płomieni :) Kominek bezrusztowy, spalam na popiele, palenisko 33x33 cm.

Mój kominek nie chce spalać od góry, za to pięknie pali od przodu. Eksperymentowałem z różnymi rodzajami opału, różnym układaniem polan i jak bym nie kombinował to ogień mościł się tuż za szybą. Opał spala się od przodu do tyłu, początkowo tylna część paleniska nie bierze udziału w paleniu, można tam wrzucić zmiętą kartkę papieru, będzie sobie leżała za ścianą płomieni :) Kominek bezrusztowy, spalam na popiele, palenisko 33x33 cm.
Co to za stworzenie?