Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy folia budowlana ?

Wiking

Recommended Posts

czy folię budowlaną daję w kolejności:

1. chudy beton

2. folia

3. styropian

4. wylewka

Czy inaczej ?

Mój projekt z Archonu zakłada taką podłogę na gruncie:

1) podsypka żwirowo-piaskowa 20 cm;

2) chudy beton 10 cm

3) 2 x papa termozgrzewalna

4) styropian EPS 100 10 cm

5) wylewka cementowa 5 cm zbrojona siatką z prętów fi3 mm co 10cm

6) panele, czy co tam kto lubi

I powyższych wytycznych będę się trzymał, z wyjątkiem pkt. 3, gdzie zamiast 2 warstw papy termozgrzewalnej będę dawał jedną

teraz to ja wiem, że nic nie wiem.

Proszę napiszcie jaka to ma być kolejność. I czy faktycznie lepsza jest izolacja z folii, czy może papa i lepik (tak mi doradza majster) a ja już głupieję....

ja nie dawałbym żadnych lepików, a na pewno nie do środka, z tego co wiem nie wolno ich stosować wewnątrz pomieszczeń, jeśli papa to tylko termozgrzewalna (kupujesz palnik za 100zł + butla z propan butanem i jedziesz z tą papą, tzn. zgrzewasz ją), a folii to wogóle bym nie dawał, ale to jest tylko moje zdanie, ale tak jak wspomniałem w poprzednim poście mój projekt żadnej folii nie przewiduje, a zakładam, że projektant, który odrzucił folię i nie bał się kładzenia styropianu bezpośrednio na papie dysponuje wystarczającą wiedzą w temacie

• 9 months później...
a zakładam, że projektant, który odrzucił folię i nie bał się kładzenia styropianu bezpośrednio na papie dysponuje wystarczającą wiedzą w temacie

NIE DYSPONUJE!

kolejność najlogiczniejsza (według mnie i mojego kierbuda) to:

=chudziak

=dysperbit

=gruba folia

=styropian

=folia (żeby beton z wylewki nie wlewał się pomiędzy płyty styropianu)

=wylewka końcowa

(w nieogrzewanym garażu mam bez styropianu, czyli folia na zagęszczony piach i wylewka+kafelki)