marcin.s44 12.11.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) WitamNiestety pomimo usilnych prób nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, dlatego postanowiłem napisać ten post. Jak w temacie, chciałbym wykonać drenaż opaskowy domu niepodpiwniczonego, 13m x 15 m.Dla lepszego zrozumienia zrobiłem rysunek:http://img593.imageshack.us/img593/7579/2wersjedrenau.png[/url] Rzut fundamentu tarasu:http://img2.imageshack.us/img2/2382/rzutfundamentutarasu.png' alt='rzutfundamentutarasu.png'> Przekrój:http://img689.imageshack.us/img689/5488/przekrju.jpg 1. nigdzie nie znalazłem podpowiedzi jak należy poprowadzić drenaż przy tarasie. Czy wykonać go jak w wersji nr 1 (wzdłuż fundamentu budynku, pod tarasem), czy wzdłuż fundamentu tarasu? Jeśli pod tarasem to czy muszę go w jakiś dodatkowy sposób zabezpieczyć, tzn. na całej długości pod tarasem włożyć drenaż do rury PCV? Ale to będzie wiązało się z brakiem odprowadzenia wody na tym odcinku... 2. jak poprowadzić spadek od frontowej strony domu? Myślałem o poprowadzeniu drenażu od studzienki kontrolnej 2 do studznieki 1 i dalej, ale musiałbym rozłożyć spadek na trzy ściany (ok. 45m), to trochę dużo. Czy lepszym rozwiązaniem jest poprowadzenie drenażu od studzienki 1 do studzienki 2? Dziękuje wszystkim za podpowiedzi Edytowane 14 Listopada 2010 przez marcin.s44 dodanie dodatkowego rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 12.11.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Jak wygląda ten fundament tarasu? Połączony z ławami domu czy nie?Jeśli nie, to drenaz pod tarasem.Jeśli idzie o spadki, to zdecydowanie podziel to po równo, czyli najwyższym punktem powinna byc studzienka 1, najniższym ta po przekatnej do niej... Jest to razem 28 metrów, więc ze spadkiem wyjdziesz... pilnuj tylko, żeby nie porobić "dolinek" układając rurę drenarską, bo będzie tam stać woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.s44 13.11.2010 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 W pierwszym poście dodałem rzut fundamentu tarasu. Wydaje mi się, że fundament tarasu nie jest połączony z ławami fundamentu domu (lewy narożnik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 13.11.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 eeee... wydaje ci się, czyli nie widziałeś jak Ci dom budowali??Zasadniczo z rysunku wygląda, że to raczej zwykły murek betonowy, ale różnie mogli to wykonać spece. Drenaż ma odwadniać ławę, więc po ławie go zrób. pamiętaj o geowłókninie, i obsypce żwirowej, najlepiej z 50 cm do góry.Główną studzienkę zbiorczą (tą odsuniętą od ław) zrób sobie z 50 cm poniżej poziomu ław, wtedy możesz do niej odprowadzić również deszczówkę z podwórka i z rynien, oczywiście OSOBNYMI rurami, a nie wpuszczając ją w drenaż! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.s44 14.11.2010 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 W pierwszym poście dodałem jeszcze przekrój. Jak widać taras jest na fundamencie i nie jest bezpośrednio połączony z fundamentem domu.Taras nie jest jeszcze wykonany. Zdecydowałem się go zrobić na końcu, po wykonaniu stanu surowego otwartego budynku.Jestem bardziej zdecydowany położenie drenażu przy fundamencie budynku ale nie wiem czy ze względu na taras musi być w jakiś dodatkowy sposób zabezpieczony.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Woźniak 17.11.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 A po co chcesz robić drenaż skoro nie masz podpiwniczenia? DObrze zaizolowany fundament może stać w wodzie, o ile poziom wód gruntowych jest w miare stały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts