mundek 11 12.11.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Włąsnie dostałęm pzwolenia i chcę w poniedziałek kopać i zalewać fundament w ziemi pózniej szalunek nad ziemią pół metra.doradzcie czy warto bo chcę w tym roku mieć ten fundament.w planie b-15 beton czy ze względu na pózną pore zamówić b-20 bo do dwóch tygodni mająbyć już mrozy.I jak to dobrze zabezpieczyć,czy zasypywać w środku jeszcze żwirem czy zostawić bez zasypywania.fundament 35-40cm zbrojony dołem poszerzany do 60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.11.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Jeżeli zdecydujesz sie robić to musisz na zime zasypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 12.11.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Ja osobiście bym robił. Mury już zdecydowanie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 12.11.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 A ja bym się zastanowił, jak narazie żeczywiście mrozów prawie nie było ale biorąc pod uwagę statystyki ostatnich lat lada moment.Bez dodatków do betonu to jednak spore ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 12.11.2010 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 A ja bym się zastanowił, jak narazie żeczywiście mrozów prawie nie było ale biorąc pod uwagę statystyki ostatnich lat lada moment. Bez dodatków do betonu to jednak spore ryzyko. Dodatki jak najbardziej zamówie tylko czy to wystarczy jak np.po tygodniu spadnie temp do -10 w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 12.11.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 I w tym właśnie ryzyko. Można grunt a później beton przykryć matami ze słomy i folią lub po prostu kostkami słomy odkupionymi od rolnika + folia i obciążenie ale to tylko po wylaniu betonu a nie w trakcie. Ale murowanie bloczków w czasie mrozów to już przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 12.11.2010 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 I w tym właśnie ryzyko. Można grunt a później beton przykryć matami ze słomy i folią lub po prostu kostkami słomy odkupionymi od rolnika + folia i obciążenie ale to tylko po wylaniu betonu a nie w trakcie. Ale murowanie bloczków w czasie mrozów to już przesada. Bloczków nie będe murował bo ja będe zalewał w ziemi i nad ziemią do szalunków będe zalewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.11.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 A nie lepiej od razu zaszalować i zalać całość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 14.11.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 sam dodatek nie uchroni betonu przed długotrwałym mrozemno i taki dodatek może wpływać na przyśpieszoną korozje stali a pogoda kusi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.11.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Nie dyskutuj tylko rób, szkoda czasu.Nic się nie stanie, trzeba tylko zabezpieczyć na zimę.Nie zapomnij o odprowadzeniu wody z wykopów, żeby fundamenty nie stały w wodzie. Nasze drogi, mosty, wiaduktu robią w śniegu, deszczu, na mrozie... i nic się nie dzieje złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 18.11.2010 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 w środe zalane w ziemi b-20 na 1m głęboko,w sobote mam zalewac do 90cm nad ziemię i nie zdąże tego zasypać a w czwartek ma już być mróz do -10 w nocy a w dzień do -5.ryzyko chyba duże?co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.11.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Pisałem zaszaluj i zalej od razu całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 18.11.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Ja robiłem fundamenty w lutym tego roku, w nocy temp spadało poniżej -10st, przykrywałem go tylko folią. Dzisiaj już mieszkam, a z fundamentem nic się nie stało. Oczywiście fundament z monolitu a beton z dodatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 18.11.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Beton z dobrej betoniarni z plastyfikatorem -10 stopni bierze na klatę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 19.11.2010 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 wielkie dzięki będe spał spokojniej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts