Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziemienie masztu antenowego

Recommended Posts

Konieczne nie jest, ale powinno się to zrobić.

Jak już robić to pożądanie drut ocynkowany 6-8mm + bednarka ocynkowana (najlepiej otok) w ziemi lub szpilka.

A można to zrobić przewodem LGY 6mm i połączyć z główną szyną wyrównawczą czyli u mnie jest to bednarka która idzie z domu do skrzynki elektrycznej w ogrodzeniu.

Tam bednarka jest połączona z uziomem szpilkowym zabitym przez zakład elektryczny.

Jak to jest z uziemieniem masztu antenowego czy jest konieczne w domkach jednorodzinnych gdzie ma instalacji odgromowej...

Dla budownictwa jednorodzinnego nie ma takiego obowiązku ale trzeba wziąc pod uwagę o wiele więcej czynników, które świadczą o potrzebie zastosowania instalacji odgromowej.

... jak takie uziemienie wykonać w prosty sposób bez wykonywania całej instalacji odgromowej.

Spytam sie inaczej: jak ochronić sie przed deszczem nie kupując całej kurtki przeciwdeszczowej? Czy zakup samego kaptura pomoże?

Odp: Oczywiście, że pomoże ale nie w całkowitym wymiarze. Zastosowanie nawet samej ochrony przeciwprzepięciowej na przewodach koncentrycznych (np. sp-ms sat firmy Eaton) na wiele sie nie zda w pełnym wymiarze ochrony przed wyładowaniami podczas burzy.

Dla budownictwa jednorodzinnego nie ma takiego obowiązku ale trzeba wziąc pod uwagę o wiele więcej czynników, które świadczą o potrzebie zastosowania instalacji odgromowej.

Spytam sie inaczej: jak ochronić sie przed deszczem nie kupując całej kurtki przeciwdeszczowej? Czy zakup samego kaptura pomoże?

Odp: Oczywiście, że pomoże ale nie w całkowitym wymiarze. Zastosowanie nawet samej ochrony przeciwprzepięciowej na przewodach koncentrycznych (np. sp-ms sat firmy Eaton) na wiele sie nie zda w pełnym wymiarze ochrony przed wyładowaniami podczas burzy.

Czyli co nic nie robić?

Na forum SEP i Elektroda często pada pojęcie sieć masy budynku. Kto mi wytłumaczy co to oznacza.

Czyli co nic nie robić?...

Jeżeli nie widzę całego budynku i jego otoczenia to nie mogę jednoznacznie odpowiedzieć.

Współrzędne geograficzne, położenie w terenie, gęstość zabudowy (mieszkalnej, budynki), kształt budynku, zadrzewienie, linie energetyczne etc. całe mnóstwo może wpłynąć na decyzje czy instalować instalację odgromową czy nie. Jedno jest pewno: warto ubezpieczyć dom od takich zdarzeń.

Pojęcie "sieć masy budynku" jest zaczerpnięte z literatury anglojęzycznej - Mesh Bonding Network (lub Commmon Mesh Bonding Network, C-MBN), oznaczającego układ ochrony budynku (instalacja odgromowa, szyny ekwipotencjalne, ...). Nie zawracaj sobie tym głowy - to tylko pojęcie techniczne które ktoś na siłę próbował przetłumaczyć.

Jeżeli nie widzę całego budynku i jego otoczenia to nie mogę jednoznacznie odpowiedzieć.

Współrzędne geograficzne, położenie w terenie, gęstość zabudowy (mieszkalnej, budynki), kształt budynku, zadrzewienie, linie energetyczne etc. całe mnóstwo może wpłynąć na decyzje czy instalować instalację odgromową czy nie. Jedno jest pewno: warto ubezpieczyć dom od takich zdarzeń.

Pojęcie "sieć masy budynku" jest zaczerpnięte z literatury anglojęzycznej - Mesh Bonding Network (lub Commmon Mesh Bonding Network, C-MBN), oznaczającego układ ochrony budynku (instalacja odgromowa, szyny ekwipotencjalne, ...). Nie zawracaj sobie tym głowy - to tylko pojęcie techniczne które ktoś na siłę próbował przetłumaczyć.

Ale to prawidłowo wykonana sieć masy budynku jest podobno najlepszym zabezpieczeniem przed wszystkim przepięciami w tym podczas uderzenia pioruna.

Ale to prawidłowo wykonana sieć masy budynku jest podobno najlepszym zabezpieczeniem przed wszystkim przepięciami w tym podczas uderzenia pioruna.

Nie no, czegoś to ja tutaj nie rozumiem? Najpierw zastanawiasz się jak najtaniej uziemić maszt antenowy a już chwilę potem wyskakujesz z "masą budynku" choć sam sobie zaprzeczasz.

To chcesz tą instalację odgromową czy nie?

Chcesz montować ochronniki przeciwprzepięciowe typu I i II oraz ochronniki dla przewodów koncentrycznych, telefonicznych ... ?

Jeżeli tak to zapewniam, że nie będzie tanio.

Nie no, czegoś to ja tutaj nie rozumiem? Najpierw zastanawiasz się jak najtaniej uziemić maszt antenowy a już chwilę potem wyskakujesz z "masą budynku" choć sam sobie zaprzeczasz.

To chcesz tą instalację odgromową czy nie?

Chcesz montować ochronniki przeciwprzepięciowe typu I i II oraz ochronniki dla przewodów koncentrycznych, telefonicznych ... ?

Jeżeli tak to zapewniam, że nie będzie tanio.

Nie wiem co chcę bo nie znam i nie rozumiem tematu a mój elektryk wogóle nie chciał słyszeć o instalacji odgromowej a za chwilę już nie będę mógł nic zmienić w okablowaniu na strychu no to się pytam.

Jeżeli mogę pomóc i to dość szczegółowo to najpierw proponuję zapoznać się z niewielkim poradnikiem Eatona:

http://www.moeller.pl/Documentation/Katalogi/Katalog_EATON_opp_2010_PL.pdf

ze strony http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=664

Gdy go troszeczkę przeczytasz to jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to postram się (i myślę, że nie tylko ja) odpowiedzieć.

Jak to jest z uziemieniem masztu antenowego czy jest konieczne w domkach jednorodzinnych gdzie ma instalacji odgromowej.

Jeżeli tak to jak takie uziemienie wykonać w prosty sposób bez wykonywania całej instalacji odgromowej.

Niezależnie od posiadania lub nie posiadania instalacji odgromowej powinieneś doprowadzić przewód PE i go podłączyć do:

- skrzynki RTV

- skrzynki alarmowej

- skrzynki LAN

- skrzynki telefonicznej

To jest namiastka ekranowania i wspólnej masy w budynku.

Kolejnym krokiem jest instalacja ochronników p/przepięciowych i po stronie zasilania i po stronie sygnałów.

Zakładam, że w instalacji masz już prawidłową ochronę B+C.

Po stronie zasilania temat zamkniesz listwą z wbudowanym ochronnikiem (warystorem).

Po stronie sygnałów również ochronniki dobrane do rodzaju sygnału.

Listwa z zabezpieczeniem ~60zł/szt

Ochronniki sygnałów ~10-20zł/tor

Maszt powinien być podłączony do instalacji odgromowej.

Jeśli takowej instalacji nie masz to masztu nie podłączasz do PE.

Jeśli piorun uderzy bezpośrednio w budynek to opisana wyżej ochrona nic nie da bez instalacji odgromowej.

Ochrona ta spełni swoją rolę przy uderzeniach poza budynkiem.

Jeśli piorun uderzy np. w sąsiada, drzewo czy budę od psa licz się z uszkodzeniami instalacji i urządzeń wyprowadzonych na zewnątrz (czujki alarmowe, napęd bramy, domofon). Tutaj nie ma reguły i uniwersalnego antidotum.

Niezależnie od posiadania lub nie posiadania instalacji odgromowej powinieneś doprowadzić przewód PE i go podłączyć do:

- skrzynki RTV

- skrzynki alarmowej

- skrzynki LAN

- skrzynki telefonicznej

To jest namiastka ekranowania i wspólnej masy w budynku.

Kolejnym krokiem jest instalacja ochronników p/przepięciowych i po stronie zasilania i po stronie sygnałów.

.

Przekrój tego przewodu PE ma znaczenie?

Konieczne nie jest, ale powinno się to zrobić.

Jak już robić to pożądanie drut ocynkowany 6-8mm + bednarka ocynkowana (najlepiej otok) w ziemi lub szpilka.

Witam mam tylko małe pytanko czy masz dostęp do drutu "6" w moich okolicach już nikt nie prowadzi sprzedaży(podobno powinno się wykonywać tylko na 8 odgromy nie wiem skąd wzią się taki przepis {o ile istnieje} czy to tylko w moich okolicach sobie wymyślili!!! a czasem by się przydał kawałek 6...

Jak dla mnie bez sensu.

Jak mam skrzynkę z RTV na strych i ciągnąć do niej dodatkowe uziemienie do GSW bo chyba to masz na myśli roberciesz , skoro przychodzi mi tam kabel zasilający 3x2.5 i żyłę PE podłączam do uziemienia obudowy?

To jej po prostu dublowanie obwodu.

Według Normy SEP-E-002 i PN-IEC 60364-5-54 :

Przewody połączeń wyrównawczych głównych powinny mieć przekrój nie mniejszy niż połowa największego przekroju ochronnego danej instalacji, lecz nie mniejsze jak 6mm2.

Minimalne przekroje dla przewodów połączeń wyrównawczych dodatkowych wynoszą odpowiednio:

- 2,5mm2 dla Cu z zastosowaniem ochrony przewodu przed uszkodzeniami mechanicznymi

- 4 mm2 bez zastosowania ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi.

Osobiście nigdy nie stosuję przekroju mniejszego jak 6mm2.