Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawilzacz powietrza

coli

Recommended Posts

To drugi sezon grzewczy w naszym domu. Wilgotnosc powietrza w sypialniach na poddaszu wg stacji pogodowej 30-35%. Probowalam z mokrymi recznikami na grzejnikach i z ceramicznymi pojemniczkami na wode, ale nie udalo mi sie uzyskac nawet 40%. Moze warto kupic nawilzacz? Stosujecie? Prosze o opinie

Też chętnie poczytam odpowiedzi.

U nas pierwszy sezon grzewczy. Nie wiem ile procent wilgotności, ale bez tego wiem, ze sucho :(

Dziecko męczy kaszel ostatnio i chyba ma to dużo wspólnego z ciepłymi grzejnikami :(

A mały tak ruchliwy i ciekawski, że ceramiczne pojemniki nie mają szansy powisieć.

Ceramiczne pojemniki wieszane na kaloryferze nic nie dają - mają bardzo małą powierzchnię parowania. Mieści się w nim pół litra, a paruje to 3 dni. Lepsze efekty daje postawienie na kaloryferze podstawki pod donicę taką podłużną balkonową, albo kuwety jak ktoś ma. Z tego już schodzi litr, półtora na dobę. Najlepszy jest taki nawilżacz ultradźwiękowy, ale osobiście nie używałem - kuwety na kaloryferze mi zawsze wystarczały.

Od roku używamy nawilżacz ZELMER 23Z050 i po zeszłym sezonie mam mieszane uczucia. Kupiliśmy go właśnie ze względu na malutkie dziecko gdyż w mróz, wilgotność spadała poniżej 30% i na prawdę nie dało się spać. Nawilżacz, dawał radę, ale musiałem go włączyć już co najmniej 3 godziny przed snem - pokój ma 25m2. Potrafił nawilżyć pokój nawet do 45%. Więcej nawet nie chciałem, bo powietrze robiło się średnio przyjemne, było czuć w ręcz zaduch. Dużą wadą, jest to, że na meblach wszędzie był taki biały osad. Kurzyło się niemiłosiernie. Tera póki co nie używamy wcale, Wystarczy, że żona raz na kilka dni zrobi pranie, i suszarkę postawi w sypialni. Wilgotność od razu rośnie do tych 50% i powietrze jest przyjemne ładnie pachnie ;)

Reasumując, wg mnie chyba nie warto inwestować kasę w nawilżacze.

Wiesz, kupiłem go kierując się głównie tym, że z Zelmerem nie ma problemów z serwisem. Z pozostałą chińszczyzna już niestety jet gorzej. Po za tym drugą zaletą tego nawilżacza jest duży pojemnik na wodę. Jak masz duży pokój, to ważne. Filtr też ma - ale co 3 miesiące trzeba go wymienić a kosztuje chyba z 30 zł. Co do funkcji anion, to nie słyszałem o tym wcześniej ;) Co chwile coś nowego wymyślają :)

Tez w zeszlym roku przymierzalam sie do Zelmera ale czytalam nie za pochlebne opinie tz dosc glosny - cos powyzej 60 dB do tego dosc maja maksymalna moc co przeklada sie na slabe wytwarzanie pary i ten bialy osad - skad on sie bierze nie mam pojecia... do tego cena tez nie jest przyjazna ;)

U mnie stanelo na Climatic 230 - 4 litrowy pojemnik, 35 dB i z tego co pamietam chyba 400W - nawilzacz jest bez bajerow i takich tam ale dziala dobrze i cena jest przystepna a dodatkowo co bylo dla mnie dosc wazne przy alergikach, przystosowany jest tez do aromaterapi.

Witam, my od 1,5 roku mamy ultradźwiękowy nawilżacz Climatic 311, kupiony ze względu na dziecko -pojemność 1,4l, działa cichutko, raz na jakiś czas zabulgocze woda, ale absolutnie nie przeszkadza to w spaniu, jest malutka czerwona lampka, wygląda estetycznie ( biało-niebieski), nie ma żadnego osadu na meblach, natężenie pary można regulować - jesteśmy naprawdę zadowoleni, mogę polecić. Edytowane przez Kasia_1982

Ja kupilam Nawilzacz MISTY 10. Zamowilam w czwartek, a w piatek juz byl u mnie. Jest super, ma duzy zbiornik, wystarcza na cala noc nawet przy mocnym nastawieniu. Najfajniejsze jest to, ze mozna ustawic zadany poziom wilgotnosci w pomieszczeniu i nawilzacz ja utrzymuje (wlacza sie i wylacza automatycznie). Dziala cichutko, stoi w pokoju mojego malucha, wiec to bardzo wazne. Kupilam przez allegro, ale maja tez strone www.

http://www.kardo.biz/ultradzwiekowy-nawilzacz-powietrza-funkcja-anion-filtr-zmiek-p-28.html