Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dlaczego kominek z dpg nie ogrzewa parteru jotul harmony

ligolla

Recommended Posts

od tygodnia mam zamontowany kominek z wkładem jotul harmony 18 mam parę wątpliwości dlatego proszę o pomoc kominek jest z rozprowadzeniem ciepła grawitacyjnie do wszystkich pomieszczeń w domu czyli parter to 3 pomieszczenia po ok 17 m2 i 1 pomieszczenie 12m2 oczywiście w jednym z tych pokoi stoi kominek poddasze to na razie jedna otwarta przestrzeń 80m2 palę w kominku według mnie porządnie i nie mam problemów z rozpaleniem ani utrzymaniem ognia a następnie żaru a problem jest z temperaturą na parterze w jednym pomieszczeniu temp. w porywach osiąga 14 stopni długość rur nie przekracza 3 m i rura jest w linii prostej z kratki leci ciepłe powietrze a jest zimno dlaczego? najcieplej jest oczywiście w pokoju z kominkiem następnie zadowalająco jest na poddaszu trudno mi ocenić pokój sąsiadujący z pokojem kominkowym ponieważ są one na razie połączone szerokimi drzwiami jakieś 120 cm szerokimi i ciepłe powietrze wlatuje nie tylko przez kratkę ale rozchodzi się dzięki temu połączeniu

proszę o wszelkie sugestie co może być nie tak

• 3 weeks później...
niestety nic sie nie zmieniło nadal ciepło na górze i w pokoju gdzie stoi kominek i w pokoju obok a w pozostałych pokojach na parterze jest zimno nie moge napisac dokładnie jakie sa temperatury w kazdym pomiesczeniu ale jutro kupie termometry i bedę robic pomiary bo może to jednak jest coś nie tak z tym rozprowadzeniem, może coś jest zamontowane nie tak albo trzeba zmienić zeby lepiej było jeżeli ktoś ma jakies pomysły to bardzo proszę pisać Jeżeli nic nie da sie zrobić i ogrzewanie domu tylko kominkiem to naiwność jak niektórzy mówią to ja sie poddaje ale CO i kaloryferów nie zamontuje i juz bo po prostu nie chcę prędzej zamontuje w każdym pokoju kozę

Trudno coś doradzić tak w ciemno. Przyczyn może być wiele. Jeżeli wkład jest prawidłowo zabudowany (z zachowaniem odpowiednich powierzchni wlotu powietrza do "komory grzewczej" to może być problem z wymianą powietrza pomiędzy ogrzewanymi pokojami a salonem z kominkiem. Spróbuj pootwierać wszystkie drzwi w ogrzewanych pomieszczeniach i sprawdź czy będzie poprawa.

margod nie dobijaj mnie na etapie montażu nie przyszło mi do głowy że to będzie źle wyglądać masz jakieś pomysły co z tym teraz można zrobić a także jak można było to wcześniej zrobić żeby było pod względem estetycznym w porządku myślę, że zawsze coś można zmienić kwestia tylko ile w to trzeba włożyć pracy i pieniędzy

a jeżeli chodzi o DPG to masz pomysł co może być spartaczone fachowiec ma niedługo być u mnie co ja mam od niego wymagać czy może coś sprawdzić

to sa jedynre zdjęcia jakie mam z kominka przed zabudowaniem a same rury z rozprowadzeniem sa jeszcze nie zabudowane gips-kartonem tylko opatulone taka wełna z folia srebrną mogę im zrobić jutro fotki jezeli to może pomóc w oględzinach co by nie było dziękuję wszystkim za zainteresowanie

IMG_6855..jpg

IMG_6870..jpg

IMG_6872..jpg

IMG_6873..jpg

IMG_6874..jpg

rury na parter maja śrenice 120 mm i mają następujące długości:

1. najkrótsze połaczenie z sasiadującym pojem tyle co grubość ściany

2. połaczenie w lini prostej 210 cm

3. tutaj rura skręca i długość połaczenia 170 cm

i dwie rury na poddasze o średnicy 150 mm i długości 330 cm

rury na parter maja śrenice 120 mm i mają następujące długości:

1. najkrótsze połaczenie z sasiadującym pojem tyle co grubość ściany

2. połaczenie w lini prostej 210 cm

3. tutaj rura skręca i długość połaczenia 170 cm

i dwie rury na poddasze o średnicy 150 mm i długości 330 cm

1. Bym zrobił odwrotnie tzn. 150mm na pater, na piętro min. 125mm

2. Mała powierzchnia wlotu powietrza z pomieszczenia

3. Aż prosi się o nadstawkę odzyskującą ciepło ze spalin

Jak rozwiązane jest powietrze do spalania?

1. Bym zrobił odwrotnie tzn. 150mm na pater, na piętro min. 125mm

2. Mała powierzchnia wlotu powietrza z pomieszczenia

3. Aż prosi się o nadstawkę odzyskującą ciepło ze spalin

Jak rozwiązane jest powietrze do spalania?

Nie zmienisz praw fizyki, dopóki kominek będzie na piętrze, choćbyś nie wiem jak pierdział to parter będzie ledwie ciepły

Nie zmienisz praw fizyki, dopóki kominek będzie na piętrze, choćbyś nie wiem jak pierdział to parter będzie ledwie ciepły

:) mam na parterze 10 metrowe odcinki i bez problemów leci grawitacyjnie ciepło. Trzeba tylko myśleć, nosi się głowę aby jej używać :yes:

an bud od kiedy to ciepło grawitacyjnie opada w dół, nie znam takiego prawa jak zyję długo i szczęśliwe,

Widocznie mało znasz, często spotykam się z artykułami przepisujące brednie że grawitacją można do 3, 4mb, wymuszonym do 10mb :D

Przypadkiem robię to zawodowo, robiłem działające grawitacją odległości przekraczające 10m, a wymuszone nawet 30mb, i o dziwo bez zasilania dmuchało ciepło grawitacją na około 25 mb. Tylko wyjście 30m "stało" Cuda czy coś :)