omega54 02.12.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 robić cóś zawsze można chodzi o efekt , że ciepłe powietrze nawet wdmuchane na siłę pozostanie u góry i pajączkom będzie ciepło a stopy ludzkie będą zimne jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 02.12.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 rury na parter maja śrenice 120 mm i mają następujące długości: 1. najkrótsze połaczenie z sasiadującym pojem tyle co grubość ściany 2. połaczenie w lini prostej 210 cm 3. tutaj rura skręca i długość połaczenia 170 cm i dwie rury na poddasze o średnicy 150 mm i długości 330 cm Dokładnie tak, Dodatkowo sprawdziłbym izolację rur. Zastanawia mnie jedno - w takim przypadku przy ostrym hajcowaniu na poddaszu powinno dmuchać BARDZO gorącym powietrzem. Obawiam się, że coś może być spartolone wewnątrz obudowy - źle wykonana izolacja kominka. Wniosek z tego taki, że nawet najprostsze rzeczy można spartolić. Może w końcu ludzie nauczą się, że czasem warto zapłacić trochę więcej grosza sprawdzonej i solidnej firmie i cieszyć się z dobrze zbudowanego kominka. ps. a jaki jest stop pomiędzy parterem a poddaszem. Spotkałem się z przypadkiem, że w domu było zimno a okazało się, że klient nie zdążył z ociepleniem sufitu i cale ciepło spierniczało na nieogrzewany strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 02.12.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 robić cóś zawsze można chodzi o efekt , że ciepłe powietrze nawet wdmuchane na siłę pozostanie u góry i pajączkom będzie ciepło a stopy ludzkie będą zimne jak nic. Moje "podstawowe" ogrzewanie to jeden elektryczny grzejnik w łazience, "dodakowe" to kominek. Tak mam w kolejnych miejscach od 20 lat, zmenia się tylko ilość drewna spalanego w następnym miejscu na mniejszą Kominek trzeba dopasować do domu, a dom do kominka. ps. lubię chodzić w domu tylko w skarpetkach, bawię się tym ponad 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 02.12.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 (edytowane) Dokładnie tak, Dodatkowo sprawdziłbym izolację rur. Zastanawia mnie jedno - w takim przypadku przy ostrym hajcowaniu na poddaszu powinno dmuchać BARDZO gorącym powietrzem. Obawiam się, że coś może być spartolone wewnątrz obudowy - źle wykonana izolacja kominka. Wniosek z tego taki, że nawet najprostsze rzeczy można spartolić. Może w końcu ludzie nauczą się, że czasem warto zapłacić trochę więcej grosza sprawdzonej i solidnej firmie i cieszyć się z dobrze zbudowanego kominka. ps. a jaki jest stop pomiędzy parterem a poddaszem. Spotkałem się z przypadkiem, że w domu było zimno a okazało się, że klient nie zdążył z ociepleniem sufitu i cale ciepło spierniczało na nieogrzewany strych. To co pisałem wcześniej + Rozebrać górę obudowy, wywalić "dystrybutor", zmienić rury. Obudowa może pełnić tę funkcję albo zrobić jak "myślący inaczej" znaczy tak: Ludzie, jak można Mercedesa zapakować w gips ? Ligolla , masz rację, na parterze postaw kozę w której będziesz palić a ten kominek potraktuj jako wymiennik ciepła, w którym palić będziesz tylko okazyjnie dla przyjemności. :D:D Edytowane 2 Grudnia 2010 przez an-bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ligolla 04.02.2011 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 wreszcie kominek działa tak jak powinien wszędzie jest ciepło a czasem nawet za bardzo a tak dokładniej to pisałam ze kominek został zainstalowany w listopadzie na poczatku i na parterze poza pokojem kominkowym było zimno pod koniec listopada bez zmian za to od grudnia jest w porzadku może to rzeczywiście kwestia wygrzania domu i regularnego palenia bo nic się w samej instalacji nie zmieniło a jest w porzadku temperatury sa następujące 24-26 kominkowy22 gabinet20 pozostałe pokoje na parterze20-22 poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.02.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 wreszcie kominek działa tak jak powinien wszędzie jest ciepło a czasem nawet za bardzo a tak dokładniej to pisałam ze kominek został zainstalowany w listopadzie na poczatku i na parterze poza pokojem kominkowym było zimno pod koniec listopada bez zmian za to od grudnia jest w porzadku może to rzeczywiście kwestia wygrzania domu i regularnego palenia bo nic się w samej instalacji nie zmieniło a jest w porzadku temperatury sa następujące 24-26 kominkowy 22 gabinet 20 pozostałe pokoje na parterze 20-22 poddasze Dobrze że mnie tu jeszcze nie było ,gdy zgłaszałaś problem .... Fajnie że działa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natannatan 18.03.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Czy taki kominek z blaszanym pudłem na powietrze może działać z wentylatorem ? Jak jest z hałasem który powstaje od pracy wentylatora ? Czy można takie rozwiązanie ,wkład - pudło-wentylator połączyć z piecem gazowym ogrzewającym powietrze , tak aby w zimie można było wyskoczyć na kilka dni ? Kto z piszących na Forum ma takie doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts