Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dlaczego kominek z dpg nie ogrzewa parteru jotul harmony

ligolla

Recommended Posts

rury na parter maja śrenice 120 mm i mają następujące długości:

1. najkrótsze połaczenie z sasiadującym pojem tyle co grubość ściany

2. połaczenie w lini prostej 210 cm

3. tutaj rura skręca i długość połaczenia 170 cm

i dwie rury na poddasze o średnicy 150 mm i długości 330 cm

Dokładnie tak, Dodatkowo sprawdziłbym izolację rur. Zastanawia mnie jedno - w takim przypadku przy ostrym hajcowaniu na poddaszu powinno dmuchać BARDZO gorącym powietrzem. Obawiam się, że coś może być spartolone wewnątrz obudowy - źle wykonana izolacja kominka.

Wniosek z tego taki, że nawet najprostsze rzeczy można spartolić. Może w końcu ludzie nauczą się, że czasem warto zapłacić trochę więcej grosza sprawdzonej i solidnej firmie i cieszyć się z dobrze zbudowanego kominka.

ps.

a jaki jest stop pomiędzy parterem a poddaszem. Spotkałem się z przypadkiem, że w domu było zimno a okazało się, że klient nie zdążył z ociepleniem sufitu i cale ciepło spierniczało na nieogrzewany strych.

robić cóś zawsze można chodzi o efekt , że ciepłe powietrze nawet wdmuchane na siłę pozostanie u góry i pajączkom będzie ciepło a stopy ludzkie będą zimne jak nic.

Moje "podstawowe" ogrzewanie to jeden elektryczny grzejnik w łazience, "dodakowe" to kominek. Tak mam w kolejnych miejscach od 20 lat, zmenia się tylko ilość drewna spalanego w następnym miejscu na mniejszą :) Kominek trzeba dopasować do domu, a dom do kominka.

ps. lubię chodzić w domu tylko w skarpetkach, bawię się tym ponad 30 lat

Dokładnie tak, Dodatkowo sprawdziłbym izolację rur. Zastanawia mnie jedno - w takim przypadku przy ostrym hajcowaniu na poddaszu powinno dmuchać BARDZO gorącym powietrzem. Obawiam się, że coś może być spartolone wewnątrz obudowy - źle wykonana izolacja kominka.

Wniosek z tego taki, że nawet najprostsze rzeczy można spartolić. Może w końcu ludzie nauczą się, że czasem warto zapłacić trochę więcej grosza sprawdzonej i solidnej firmie i cieszyć się z dobrze zbudowanego kominka.

ps.

a jaki jest stop pomiędzy parterem a poddaszem. Spotkałem się z przypadkiem, że w domu było zimno a okazało się, że klient nie zdążył z ociepleniem sufitu i cale ciepło spierniczało na nieogrzewany strych.

To co pisałem wcześniej +

Rozebrać górę obudowy, wywalić "dystrybutor", zmienić rury. Obudowa może pełnić tę funkcję

albo :)

zrobić jak "myślący inaczej"

znaczy tak:

Ludzie, jak można Mercedesa zapakować w gips ?

Ligolla , masz rację, na parterze postaw kozę w której będziesz palić a ten kominek potraktuj jako wymiennik ciepła, w którym palić będziesz tylko okazyjnie dla przyjemności.

:D
:D:D

Edytowane przez an-bud

• 2 months później...

wreszcie kominek działa tak jak powinien wszędzie jest ciepło a czasem nawet za bardzo a tak dokładniej to pisałam ze kominek został zainstalowany w listopadzie na poczatku i na parterze poza pokojem kominkowym było zimno pod koniec listopada bez zmian za to od grudnia jest w porzadku może to rzeczywiście kwestia wygrzania domu i regularnego palenia bo nic się w samej instalacji nie zmieniło a jest w porzadku temperatury sa następujące

24-26 kominkowy

22 gabinet

20 pozostałe pokoje na parterze

20-22 poddasze

wreszcie kominek działa tak jak powinien wszędzie jest ciepło a czasem nawet za bardzo a tak dokładniej to pisałam ze kominek został zainstalowany w listopadzie na poczatku i na parterze poza pokojem kominkowym było zimno pod koniec listopada bez zmian za to od grudnia jest w porzadku może to rzeczywiście kwestia wygrzania domu i regularnego palenia bo nic się w samej instalacji nie zmieniło a jest w porzadku temperatury sa następujące

24-26 kominkowy

22 gabinet

20 pozostałe pokoje na parterze

20-22 poddasze

Dobrze że mnie tu jeszcze nie było ,gdy zgłaszałaś problem ....:)

Fajnie że działa !

• 1 month później...
Czy taki kominek z blaszanym pudłem na powietrze może działać z wentylatorem ? Jak jest z hałasem który powstaje od pracy wentylatora ? Czy można takie rozwiązanie ,wkład - pudło-wentylator połączyć z piecem gazowym ogrzewającym powietrze , tak aby w zimie można było wyskoczyć na kilka dni ? Kto z piszących na Forum ma takie doświadczenia ?