Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokość pomieszczeń mieszkalnych

klos85

Recommended Posts

Chcemy z żoną zaadaptować sutereny w domu prywatnym moich dziadków. Tylko tam jest wysokość 2,2m a z tego co się dowiedziałem to pod zamieszkanie ta wysokość musi wynosić minimum 2,5m.

Czy minimalna wysokość 2,5m musi być na całej powierzchni zamieszkałych w przyszłości pomieszczeń czy wystarczy tylko na jakiejś części??(np salon 2,5 a kuchnia sypialnia 2,2).

Rozumiem że w domu prywatnym nikt by mi nie zabronił mieszkać z wysokością sufitu 2,20 ale chciałbym żeby wszystko miało ręce i nogi od strony prawnej, i jak to wszytko odnosi sie do nowych liczników ( gaz prąd woda) które chcielibyśmy z żoną założyć osobno.Czy jak pomieszczenie nie będzie spełniać wymogów mieszkania to można zakładać tam liczniki???

niby tak, ale zazwyczaj poddasze jest połączone z pomieszczeniami na niższej kondygnacji gdzie ten wymiar jest taki jak powinien być a w tym wypadku do adaptacji wystarczy 2,2m. A ja chcę zrobić osobne mieszkanie i nie wiem jak sie to ma od strony prawnej:( W sumie gdzieś tam czytałem że ktoś miał w bloku 2,45 nie wiem jak to jest wreszcie w tej naszej Polsce:).Chciałbym żeby mi to ktoś wytłumaczył czarno na białym,

A kto ci to sprawdzi ?

Inna sprawa jak się będziesz czuł w takim pomieszczeniu.

Z tego co mi wiadomo to zgodnie z przepisami, minimalna wysokość pomieszczeń mieszkalnych powinna wynosić conajmniej 2,5 m, a na poddaszach użytkowych 2,2 m. Chyba że coś się zmieniło.

Link

Edytowane przez fenix2