Gość lulka 20.02.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Kto z was zastosował ekofiber do ocieplenia poddasza nieuzytkowegoJ Jakiej grubości warstwę wysypaliście, jeżeli można prosić to kilka słów na temat kosztów. Dostałam ofertę na 120 zł za m3.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 21.01.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Ja mysle o zastosowaniu tego ciekawego materialu izolacyjnego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 21.01.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Mam ocieplony dach ekofibrem. A tu więcej szczegółów: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15819&highlight=ekofiber Mieszkam już drugą zimę i to ocieplenie się sprawdza. Na poddaszu jest cieplutko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 21.01.2005 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Kto z was zastosował ekofiber do ocieplenia poddasza nieuzytkowegoJ Jakiej grubości warstwę wysypaliście, jeżeli można prosić to kilka słów na temat kosztów. Dostałam ofertę na 120 zł za m3.... Z tego co wiem ekofibru nie sprzedają .Dwa lata temu kosztowała usługa z materiałem dwa razy drożej niż styropian.Była zależna od gęstości ekofibru.120zł to bardzo zachecająca cena.Czy to z usługą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 24.01.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 mam i sobie chwalę, jest od 25 do 30 cm grubości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.01.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 pomyslcie tez nad tego rodzaju ociepleniem (Ekomata / Ekopor / Ekoterm) - jest tansze i ma porownywalne parametry izolacyjne. http://www.ekoplyta.pl/php/produkty.php?rodzaj=10http://www.ekoplyta.pl/php/produkty.php?rodzaj=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 24.01.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 pomyslcie tez nad tego rodzaju ociepleniem (Ekomata / Ekopor / Ekoterm) - jest tansze i ma porownywalne parametry izolacyjne. Jest jeszcze plyta pilsniowa porowata, welna drzewna, ale gdzie to kupic ? Przegladam www i nie znalazlem innego producenta/sklepu, a Czarnkow daleko. Materialy te bylyby idealne dla ocieplenia mojego domu letniskowego, bo moznaby zrezygnowac z przykrywajacej boazerii, a moze i przestrzeni wentylowanej nad ta izolacja, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 24.01.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Wentylować trzeba. a jak z palnością tych "eko" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 24.01.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Domek mam z bali, wiec palny material izolacyjny duzo nie zaszkodzi.Ale moze sa czyms nasaczane, jak np Ekofiber ktory jest niepalny i ma wlasciwosci ogniowe lepsze niz welna mineralna ( http://www.promar.info.pl ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 25.01.2005 01:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Wentylować trzeba. a jak z palnością tych "eko" ? Ekofiberjest droższy bo sprzedawany z usługą wdmuchiwania między krokwie,wchodzi w najbardziej niedostępne miejsca. Sole boru. którym są konserwowane drobiny materiału wpływają konserwująco na drewno.Chronią je przed ew.pozarem.Ekofiber nie podtrzymuje ognia tli się ,ale powoli ,a temperatura żaru ok 90styopni nie jest wystarczająca aby powstał zapłon drewna.Ma wiele innych zalet. O płytach pilśniowych mało wiem.Na wskazanej stronie nie ma szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 25.01.2005 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 ja tez mysle ze wentylowac trzeba takze te ekoplyty. sa one zakonserwowane dzieki dodatkom do klejow wiazacym wlokna.sprawdzalem palnosc tych plyt - w piecu spalaja sie tak jak drewno ale nie podsycaja ognia. NIe zapalaja sie np od zapalniczki. Przylozenie takiego ognia powoduje jedynie zczernienie wlokien. ten produkt jest stosunkowo nowy i cala produkcja prawie wyjezdza z Polski. O sposob zakupu najlepiej dowiedziec sie w samej Ekoplycie. Plyty te trzeba ciac pila do drewna. Uklada sie tak samo jak welne. Uciecie o 2cm szerszego paska powoduje ze plyta trzyma sie miedzy krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 25.01.2005 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Ten material spelnialby moje wymagania, szkoda tylko ze materialy izolacyjne inne od styropianu i sztucznej welny sa praktycznie nieosiagalne.Wg. informacji od producenta Ekoplyta jest do dostania tylko od nich, cena na poziomie waty mineralnej, ok 16 zl/m2 (grubosc 10 cm), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 31.03.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Czesc tez mysle o ekofibrzeRozmawialem z firma moderndachtam ceny ksztaltuja sie na poziomie 118 PLn netto za m3Wydaje mi sie ze jest to cena konkurencyjna w stosunku do welny, gdzie trzeba zaplacic za welne, jej ulozenie i paroizolacje ( niepotrzebna przy ekofibrzeJakies komentarze?EMil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 31.03.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Sluchajcie wlasnie znalazlem do kupienia welne rozdrobniona w cenie 9 PLN za metr kwadratowy pokrycia o grubosci 15 cm Cena jest naprawde O.K., moze by to zastosowac zamiast ekofibruco wy na toEmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 31.03.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Zaletą ekofibru jest to że (teoretycznie) dochodzi w trudnodostępne przestrzenie. Jesli jest dostęp, weź najtańszą miękką wełnę, np. szklaną. Izolacyjnie po przeliczeniu dać tę grubość co trzeba i jest spokój. Jeśli nie ma dostępu to inna sprawa. Co do parametrów cieplnych to chyba obojętne jaką izolację się weźmie. Odpowiednio do izolacyjności uwzględnić grubość.Po położenia wełny z rolki, niekonieczny jest fachowiec, do ekofibru raczej tak., bo trzeba wdmuchiwać. Zależy co chcesz, możesz robić samemu i ile kasy jesteś gotów poświęcić na to. Wełna granulowana dokładnie tak samo się nadaje. Robią chyba wszyscy "wielcy" -" Parock" "Rockwool' i "Isover Gullfiber". Porównaj ceny u każdego. Ten granulat to surowiec odpadowy przy produkcj wełny. Nie oznacza, zę z nim coś nie tak. Po prostu ma za krótkie włokno na płytę. Dlatego taki tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 31.03.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Sluchajcie wlasnie znalazlem do kupienia welne rozdrobniona w cenie 9 PLN za metr kwadratowy pokrycia o grubosci 15 cm Cena jest naprawde O.K., moze by to zastosowac zamiast ekofibru co wy na to Emil Welna w rolce o tej grubosci kosztowalaby ok. 15 zl/m2 - czyli ok. 2 razy drozej, ale chyba mniej by sie pylila. Te pylenie to glowny powod ( dla mnie ) za wybraniem Ekofiberu. Ja dach ( pelne deskowanie ) ocieplilem wlasnie nim, ale na zewnatrz bede dawac welne w rolce, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 01.04.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Panowie,Ale jesli mam do ocieplenia strop na nieuzytkowym poddaszu, a od dolu bezie gips-karton albo boazeria, to chyba nie musze sie obawiac pylenia?Konkretnie, czy ktos zastosowal taka welne granulowana do ocieplenia stropu drewnianegoPozdrawiamemil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w40 01.04.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Dołączam się do grona poszukujących informacje n.t. ekofiber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 01.04.2005 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Mam szkieletorka drewnianego - parterówkę, gdzie min. wykorzystałem ekofiber 30-35 cm. Rok temu placiłem 115 zł za m sześcienny. Tym materiałem docieplony mam strop ( poddasze nieużytkowe ), w ściany dałem wełnę mineralną. Dałem paroizolację, chociaż nie bylo takiej konieczności, dlatego, że planowalem wełnę mineralną. Z punktu widzenia użytkownika ( mieszkam od roku ) ekofiber sprawdza się bardzo dobrze pod względem izolacji termicznej jak i akustycznej. cała operacja wdmuchiwania trwała kilka godzin a nie tak jak w przypadku zwykłej wełny trwałaby pewnie kilka dni i z pewnością docieplenie nie zostałoby wykonane tak dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 01.04.2005 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Panowie, Ale jesli mam do ocieplenia strop na nieuzytkowym poddaszu, a od dolu bezie gips-karton albo boazeria, to chyba nie musze sie obawiac pylenia? Konkretnie, czy ktos zastosowal taka welne granulowana do ocieplenia stropu drewnianego Pozdrawiam emil Pylenia trzebaby sie bac jak by byly szpary. Nie ma co przesadzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts